10 dolog, amit nem tudtál A sas leszálltról

Jack Higgins regényének filmváltozata klasszikussá nemesedett, pedig a rendezőt igazából nem is érdekelte az egész, csak kellett a pénz horgászatra.

1. Sir Michael Caine-nek eredetileg Devlin szerepét ajánlották fel, de nem akarta az IRA tagját játszani, ezért inkább Steiner szerepét kérte helyette. Richard Harris volt a következő jelölt Devlin szerepére, de az IRA-t támogató folyamatos megjegyzései és egy IRA adománygyűjtő rendezvényen való részvétele Amerikában botrányba keverte őt. A film producereit megfenyegették, így kirakták a színészt a filmből, helyette Donald Sutherland kapta meg a szerepet.

2. A film alapjául szolgáló bestseller szerzője, Jack Higgins kételkedett, hogy bárkit is érdekelné a megfilmesítés, mivel a főszereplők német katonák. Meglepődött, miután két héten belül megvették a könyv jogait, és hamar neki is álltak a film gyártásának.

3.1976 márciusában a The New York Times bejelentette, hogy David Bowie egy nácit alakítana a filmben, ha sikerülne megoldani az időbeosztását. Nem sikerült.

4. A filmben kevés kaszkadőr dolgozott, így eshetett meg, hogy amikor egy német katona lelövi egy amerikai dzsip sofőrjét, így az a tóba zuhan, mindkettőt ugyanaz a férfi alakította – azaz mintegy lelőtte saját magát.

5. A jelenet, amelyben német ejtőernyősök (Fallschirmjäger) zsidókkal találkoznak egy vasútállomáson, miközben azok a megsemmisítő táborokba tartanak, valós eseményen alapul. 1944 októberében történt Hollandiában, hogy az ejtőernyősök ételt adtak a gyerekeknek, amikor hirtelen SS-katonák avatkoztak közbe, és puskájukat az ejtőernyősökre szegezték. Az SS-eket ekkor azonban dühös Fallschirmjägerek vették körül, így inkább visszavonulót fújtak.

6. A vízimalom, ahol a lányt megmentik, a Black Sabbath 1970-es, első albumának borítóján látható. Mapledurham faluban található, az angliai Berkshire-ben. A templom, ahol a túszokat tartják fogva, az út túloldalán van.

7. A Photoplay filmmagazinnak adott 1976-os interjújában Sir Michael Caine azt állította, hogy a fő oka a szerep elvállalásának az volt, hogy a Kémek a sasfészekben (1968) című filmet elutasította, és nem akart még egy olyan második világháborús filmet visszautasítani, amelynek a címében szerepel a "Sas".

8. Michael Caine kezdetben izgatottan várta, hogy John Sturges-szal dolgozhasson együtt, aki egy igazi legenda volt: ő rendezte A hét mesterlövészt és A nagy szökést is. A forgatás alatt azonban Sturges bevallotta Caine-nek, hogy csak azért vállalta el a film rendezését, hogy elég pénzt keressen ahhoz, hogy horgászni menjen, méghozzá mélytengeri halászatra a mexikói Bajában, ami bizony drága mulatság volt. Caine később önéletrajzában azt írta: "Abban a pillanatban, amikor a film elkészült, fogta a pénzt és elment. (Jack Wiener producer) később azt mondta nekem, hogy (Sturges) soha nem jött vissza sem a vágásra, sem a többi utómunkára, ahol egy rendező a legfontosabb munkáját végzi."

A film nem volt rossz, de még mindig dühös vagyok, amikor arra gondolok, hogy mi lehetett volna belőle a megfelelő rendezővel. Elkövettük azt a régi európai bűnt, hogy lenyűgözött minket valaki csak azért, mert Hollywoodból jött.

9. Tom Mankiewicz szerint a forgatókönyv volt a legjobb, amit valaha írt, "de John Sturges valamiért feladta", és rossz munkát végzett. Azt mondta, hogy a vágó, Anne V. Coates volt az, aki megmentette a filmet, és nézhetővé tette. Sturges sokat ivott a forgatás alatt, és azért veszíthette el az érdeklődését, mert a producerek rendre zaklatták a túl hosszúnak ítélt forgatókönyv miatt. A fordulópont az lehetett, amikor a rendező egyszerűen széttépte a szkriptet, és úgy folytatta a filmet, ahogy megmondták neki.

10. A filmnek több változata is létezik: az eredeti, 123 perces amerikai változat néhány perccel rövidebb, mint a brit, majd később visszahelyeztek az amerikaiba néhány jelenetet, így a játékidő 131 perc lett. 2004-ben aztán kiadtak egy felújított és meghosszabbított, 145 perces változatot.