10 dolog, amit nem tudtál A simlis és a szendéről

Tudtátok, hogy gyerekkorunk egyik kedvenc sorozatát még mindig adja a tévé? Ha újranézni nincs is kedved a részeket, nosztalgiázz velünk, és olvasd el ezt a tíz érdekességet, amit összeszedtünk a forgatásról!

1. Glenn Gordon Caron ötletgazdát egy másik nagyon hasonló sorozatból, a Remington Steele-ből igazolta át a csatorna. Az is egy férfi-nő páros által vezetett nyomozóiroda kalandjairól szólt, csak sokkal kevésbé volt emlékezetes, mint A simlis és a szende (egyedüli vívmánya, hogy ebben fedezte fel a világ Pierce Brosnant). Caron azonban A simlis és a szendében sem maradt sokáig, mert a harmadik évad után úgy döntött, távozik. Az okok: kaotikus gyártási folyamatok és Cybill Shepherd.

2. Cybill Shepherd nem csak Caronnal nem jött ki a forgatáson: Bruce Willisszel is nagyon rossz volt a viszonyuk, és az, hogy 1988-ban kijött a színész nagy sikerű akciófilmje, a Drágán add az életed!, csak tovább rontott a dolgon. Willisnek nem tetszett, hogy nagy mozisztár létére csak másodiknak van kiírva a sorozat stáblistáján a neve, ezenkívül azzal is folyton macerálta Shepherdet, hogy miatta csúsznak annyit a forgatással.

3. Willis és a színésznő tehát mindketten elég nehéz természetűek voltak, és az sem segített a dolgon, hogy Shepherd 1987-ben teherbe esett, a színész pedig a Die Hard fent már említett sikere miatt akkora sztárnak képzelte magát, hogy elkezdett ellógni a forgatásról; későn jött és korán távozott. Egyszer képes volt azért kiverni a balhét, mert a forgatási beosztás keresztülhúzta egy tervezett délutáni programját. Mindezek miatt A simlis és a szende forgatása valódi rémálom volt a résztvevők számára. Szerencsére ez nem látszott meg a végeredményen.

4. Willis már többször említett mozis sikere, a Drágán add az életed! a sorozat vége felé VHS-en is megjelent. Az utolsó epizódok egyikében a filmesek el is sütöttek ezzel kapcsolatban egy kis poént: az egyik jelenetben az látható, hogy a színész figurája, David Addison egy hódításával éppen egy videotéka mellett sétál el, ahol az alkalmazott pont a Die Hard poszterét szedi le a kirakatból.

5. A simlis és a szende harmadik évada feltűnően sokat csúszott, és számos töltelékepizódot tartalmazott, amelyek egyáltalán nem érintették a fő cselekményszálat: volt egy karácsonyi kiadás, egy visszatekintő rész, egy kikacsintás Shakespeare-re és egy olyan epizód, ami kizárólag Miss DiPestóra fókuszált. Mindennek az volt az oka, hogy Bruce Willis síelés közben eltörte a vállát, Cybill Shepherd pedig ikrekkel volt terhes. Az egyik epizód elején az alkotók el is helyeztek egy vicces kulisszák mögötti felvételt, ami a problémákról árulkodott.

6. Bruce Willist rengeteg jelentkező közül választották ki David szerepére: állítólag nagyjából 3 ezer színészt hallgattak meg, akik közül ő volt az utolsó. Az ABC csatorna és Cybill Shepherd egyébként eredetileg egy másik színészt, Harley Ventont akarták kiválasztani, de a már említett ötletgazda, Glenn Gordon Caron ragaszkodott az akkor még ismeretlennek számító Willishez.

7. Maddie Hayes figuráját viszont kifejezetten Cybill Shepherdre írták az alkotók, az olyan harmincas-negyvenes évekbeli screwball comedyk főhősnőinek mintájára, mint A pénteki barátnő vagy a Párducbébi.

8. A simlis és a szende egyik jellegzetessége az volt, hogy

a szereplők egyszerre beszéltek benne, nagyon hosszan. Emiatt egy-egy epizód forgatókönyve két-háromszor hosszabb volt, mint más egyórás tévéműsoré. Ennek megfelelően a forgatások is hosszabbra nyúltak: a megszokott egy héthez képest itt 12–14 napig forgattak egy-egy részt,

és mindig akkora csúszásban voltak, hogy a párbeszédeket gyakran pár órával a felvétel előtt vetették papírra az írók, az epizódokat pedig pár nappal azelőtt rögzítették, hogy adásba kerültek volna. Emiatt A simlis és a szende kevesebb részből is áll, mint a hasonló szériák: az 1985 és 1989 között lement öt évad alatt mindössze 66 epizódot láthattak a nézők (más sorozatoknál csak egy évad alatt lement 26 rész).

9. Ez volt az első fontosabb detektívszéria, amelyben szerepet kapott az a Mark Harmon, aki később az NCIS – Tengerészeti helyszínelők sztárja lett. Itt öt epizódban alakította Sam Crawford szerepét.

10. Sokak szerint hatalmas ballépés volt az alkotók részéről, hogy összehozták a két főhőst, mert ezzel megszűnt minden addigi szexuális feszültség, ami utána elrontotta az egész sorozatot. Az X-aktákat megalkotó Chris Carter el is nevezte a jelenséget A simlis és a szende-szindrómának, amit ő a maga részéről mindenképpen megpróbált elkerülni, ezért az X-akták hatodik-hetedik évadáig nem is került felszínre a dolog, az első csókra Mulder és Scully között pedig csak a nyolcadik évad utolsó epizódjában került sor.


(via IMDb)