10 dolog, amit nem tudtál A Sólyom végveszélyben című filmről

Amerikai veteránok szerint ez az egyik legrealisztikusabb háborús film, amit forgattak – és minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb is, szóval érdemes elolvasni róla ezt a jó pár érdekességet.

1. Ebben a filmben debütált a vásznon Tom Hardy – még Thomas Hardy néven. Ám A Sólyom végveszélyben nem avatta egy csapásra sztárrá: még jó pár évnek (konkrétan hétnek) el kellett telnie, hogy a 2008-as Bronsonban felfigyeljen rá a világ.

2. Az ausztrál Eric Banának pedig ez volt az első amerikai filmje.

A színész olyan valósághűnek találta a forgatást, hogy bevallása szerint rendszeresen megfeledkezett róla, hogy csak egy filmet készítenek.

Banát egyébként nem más ajánlotta Ridley Scott rendező figyelmébe, mint Russell Crowe, akit eredetileg felkértek Hoot őrmester megformálására, csak az Egy csodálatos elme forgatása miatt nemet mondott. Crowe nagy rajongója a Chopper – A kegyetlen című filmnek, amiben Eric Bana hatalmasat játszik, ezért keményen kampányolt az érdekében.

3. Sőt: Bana felesége és gyermeke is bekerült a filmbe – legalábbis a fotójuk. A kellékesek ugyanis elfelejtettek megfelelő fényképről gondoskodni abban a jelenetben, amelyben az egyik katona a felesége és a gyereke fotóját nézi, ezért úgy oldották meg a dolgot, hogy a színész családját fotózták le, mivel ők is végig ott voltak a forgatáson.


4. A Szomáliában játszódó filmet nem lehetett Szomáliában leforgatni, mivel akkoriban (ahogy jórészt most is) veszélyes helynek számított. A filmet így az országra leginkább emlékeztető két marokkói városban, Rabatban és Szaléban vették fel.

5. A marokkói forgatás helyszínére

folyamatosan betörtek a kóbor kutyák,

Ridley Scott pedig megtartotta az őket ábrázoló felvételeket, mert úgy érezte, az állatok jelenléte hitelesebbé teszi a filmet. A stáb különböző tagjai végül összesen nyolc kutyát fogadtak örökbe és vittek haza magukkal az Egyesült Államokba.

6. Josh Hartnettet Jerry Bruckheimer producer ajánlotta be a filmbe, aki nem sokkal korábban a szintén általa gyártott Pearl Harbor – Égi háború című produkcióban dolgozott együtt a színésszel. Hartnett nem igazán akart ilyen rövid idő elteltével máris egy újabb blockbusterben szerepelni, de egyrészt nagyon erősnek találta a forgatókönyvet, másrészt nagyon szeretett volna Ridley Scott-tal forgatni, szóval meg lehetett győzni róla, hogy gondolja meg magát. A Pearl Harborban egyébként A Sólyom végveszélyben szereplői közül Hartnetten kívül is játszottak még egy páran: Tom Sizemore, Ewen Bremner, William Fichtner és Kim Coates.


7. A Sólyom végveszélyben úgy ábrázolja az amerikai katonákat, hogy a nevük rá van írva a sisakjukra. Ez a valóságban nem így van, de Ridley Scott úgy érezte, segítenie kell egy kicsit a nézőknek, mert az egyforma uniformisokban minden színész ugyanúgy néz ki, és enélkül nehéz lett volna megkülönböztetni őket egymástól.

8. A rangeröket alakító színészek közül negyvenet a Fort Benning támaszpontra küldtek egy kéthetes kiképzésre, hogy minél élethűbb legyen a játékuk. A Delta Force tagjait megformáló tizenöt színész pedig egy másik támaszpontra, Fort Braggbe utazott, hogy szintén két hét alatt kommandós tréningen vegyenek részt.

9. A kemény kiképzést nem is bírta mindenki: Ben Foster (aki Jamie Smith-t játszotta volna)

olyan súlyosan megsérült a tréning során, hogy vissza kellett adnia a szerepet.

10. Az amerikai katonákat alakító színészek valós származása meglehetősen vegyes képet mutat: van köztük

  • skót (Ewan McGregor, Ewen Bremner),
  • ausztrál (Eric Bana),
  • kanadai (Kim Coates),
  • walesi (Ioan Gruffudd),
  • angol (Jason Isaacs, Tom Hardy, Matthew Marsden, Orlando Bloom, Hugh Dancy),
  • szlovén (Zeljko Ivanek)
  • és dán (Nikolaj Coster-Waldau).


(via IMDb)