10 dolog, amit nem tudtál a Veszélyes vizekenről

A napokban többször is leadja a tévé, így eljött az idő, hogy megtudj mindent, amit érdemes Meryl Streep és Kevin Bacon kilencvenes évekbeli akciófilmjéről!

1. A film 1994-es bemutatása környékén (és azóta is) voltak olyan hangok, melyek szerint a vadvízi evezés közben veszélyes gengszterek karmai közé kerülő családanya szerepét

félrecastingolták azzal, hogy Streepnek adták.

Egyesek szerint a Veszélyes vizeken sokkal jobban illett volna a korszakban szintén népszerű sztárnak számított Sigourney Weaver, Geena Davis vagy Linda Hamilton életművébe. Ám a kétkedők nem számolnak azzal, hogy az alkotás nem biztos, hogy tucatakciófilmnek készült, hiszen a később Oscar-díjjal jutalmazott Curtis Hanson (Szigorúan bizalmas, Wonder Boys – Pokoli hétvége) rendezte, és a színésznő beválogatásával – akinek azóta is ez az egyetlen akciófilmes szerepe a pályáján – a figura intellektuális színezetet kapott, ami kifejezetten jót tett a műnek (főleg ami az antagonistával való kapcsolatát illeti).

2. És talán hogy rácáfoljon a sok ellendrukkerre, Meryl Streep maga csinálta meg a filmben látható veszélyesebb mutatványokat is. A forgatáson egyszer egyébként bajba is került emiatt: az egyik nap végén már nagyon ki volt merülve, a rendező mégis rábeszélte még egy felvételre, amibe végül a sztár vonakodva, de belement. A felvétel során azonban a színésznő lesodródott a csónakról, és komolyan félő volt, hogy belefullad a vízbe.

Miután kimentették, azzal fordult a holtsápadtan remegő Hansonhoz, hogy azt javasolja: legközelebb, ha valamiről azt mondja, nem tudja már megcsinálni, higgyen neki. A direktor egyetértett.

3. A színészek által megvalósított kaszkadőrmutatványok értékéből valamennyit levon (de csak egy kicsit), hogy a főgonoszt alakító Kevin Bacon nyilatkozata szerint kénytelenek voltak maguk csinálni mindent, mivel a film jellegénél fogva (szinte végig a nyílt folyóvízen és a parton játszódik, sok közelivel) nagyon feltűnő lett volna, ha kaszkadőröket mutatnak helyettük egy-egy jelenetben.

Forrás: Universal Channel


4. A Veszélyes vizeken stáblistán nem jelzett script doctora (az a szakember, aki egy-egy ütős mondat, vicces poén vagy bármi más beiktatásával, illetve egyes részek átírásával feljavítja a forgatókönyvet)

a Leia hercegnőként ismert néhai sztár, Carrie Fisher volt.

Nem annyira közismert, de Fisher színészi pályája mellett script doctorként is tevékenykedett (ami nem olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a művész több könyvet is írt, regényeket és memoárokat egyaránt).

A sztár olyan filmeken hagyta ott a kéznyomát, mint például a Star Wars IV. rész – Egy új remény és az első két előzményfilm, a Hook, az Apáca-show vagy az Elbaltázott nászéjszaka. A Veszélyes vizekenben azért vett részt, mert közeli barátja volt Meryl Streepnek; Streep játszotta a főszerepet (azaz magát Fishert) az író-színésznő önéletrajzi regényén alapuló 1990-es Képeslapok a szakadékból című filmben. Carrie Fisher elfeledett script doctori ténykedéséről ebben és ebben a cikkben olvashatunk részletesebben.

5. A Veszélyes vizeken zenéjét eredetileg a háromszoros Oscar-díjas, 2009-ben elhunyt Maurice Jarre (Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó, Gorillák a ködben, Ghost, Holt költők társasága) szerezte, de a végeredmény a tesztvetítéseken meglepő módon annyira nem tetszett a közönségnek, hogy a néhai Jerry Goldsmithszel (A majmok bolygója, Pillangó, Kínai negyed, Ómen, A brazíliai fiúk, Poltergeist, Elemi ösztön, Szigorúan bizalmas) írattak hozzá vadonatúj aláfestő zenét.

6. Tom Hartman, azaz a Meryl Streep által alakított Gail férjének szerepét

először Sam Neillnek (Jurassic Park-filmek, Zongoralecke) ajánlották fel,

de ő visszautasította.


7. Így lett a férj végül

az a David Strathairn, akinek Tay nevű zenész fiához 25 évvel a Veszélyes vizeken premierje után hozzáment Meryl Streep lánya, a szintén színész Grace Gummer (Larry Crowne, Frances Ha, Amerikai Horror Story, Mr. Robot).

Azóta egyébként a fiatalok sajnos már nincsenek együtt.

8. A Veszélyes vizekent eredetileg 1994 nyarán mutatták volna be, de a Universal – teljes joggal – megijedt, hogy a nézőket nem érdekli majd a film a Forrest Gump és a True Lies – Két tűz között árnyékában. A premiert így őszre halasztották, amikor is a mozi közepes sikerrel futott; de később, a házimozis és a tévés bemutató idején behozta a lemaradást (világszerte elért összbevétele végül 94 millió dollár lett).

9. A Veszélyes vizekenből két nem hivatalos remake is készült. Az egyik egy Eyewitness című 2015-ös tévéfilm, amelyben egy anya-lánya párossal történik meg ugyanaz, mint Meryl Streep figurájának családjával (itt a sorozatsztár Ivan Sergei volt a rosszfiú). A másik, 1999-es, Connie Selleccával a főszerepben forgatott opus a magyar keresztségben a Veszélyes vizeken 2. – Elhagyatva a vadonban címet kapta, ami egyrészt átlátszó meglovagolása az eredeti mű sikerének, hiszen hivatalosan semmi köze hozzá, másrészt viszont érthető gesztus, mert ide kattintva láthatjuk, hogy már a film alkotói is egészen durván nyúlták le a Veszélyes vizeken sztoriját.

10. A Veszélyes vizeken magyar cím

amúgy is nagyon megragadta a filmfordítók és a forgalmazók fantáziáját,

mivel az említetteken kívül két további alkotás is ezt a címet viseli (amelyeknek egyébként nem hivatalosan sincs semmi közük a Meryl Streep-mozihoz).

Az 1993-as, eredetileg Curacao címet viselő Veszélyes vizeken a CIA berkeiben játszódó kémthriller, a 2012-es Veszélyes vizeken (eredetileg Dangerous Waters) pedig jetskizőkről szóló realityszéria.

Ezenkívül létezik egy, a Veszélyes vizekenhez hasonlóan szintén 1994-ben bemutatott Veszélyes vizek című akciófilm, amelynek az eredeti címe (a dokusorozathoz hasonlóan) Dangerous Waters – akárcsak a Connie Sellecca-féle Veszélyes vizeken-koppintásnak. Reméljük, mindenki tudta követni! (Az eredeti Veszélyes vizeken eredeti címe egyébként The River Wild.)


(via IMDb)

 

A Port.hu SZESSÖN című sorozatának meghívott vendége Szabó-Kulcsár Edina, aki egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg. A tévében többször is láttuk már, a social médiában is sokan követik, de azt talán még a legnagyobb rajongói sem sejtik, hogy mennyire tud gitározni.