10 dolog, amit nem tudtál A világ nem elég című James Bond-filmről

Tudj meg mindent, amit érdemes a XX. század utolsó Bond-filmjéről – ami egyúttal az első 007-es mozi, ami Arany Málnát nyert!

1. Amikor a valódi MI6 megtudta, hogy a filmnek lesz egy jelenete, amit a tényleges főhadiszállásuk környékén akarnak leforgatni, biztonsági okokból megpróbálták megtiltani a felvételeket a filmeseknek. Az akkori külügyminiszter, Robin Cook azonban közbelépett, mondván:

Azok után, hogy a korábbi Bondok mi mindent megtettek Nagy-Britanniáért, ez a legkevesebb, amit megtehetünk Bondért”.

2. A Robbie Coltrane figurája, Zukovsky által kontrollszobává alakított raktárhelyiség falain látható plakátok egytől egyig korábbi Bond-lányokat ábrázolnak.

3. A világ nem elég forgatására egyszer kíváncsiságból Sir Sean Connery, James Bond első megformálója is benézett. Éppen azt a jelenetet vették fel, amelyben utódjának, Pierce Brosnannek mindenféle láncokon és drótokon kapaszkodva kellett menekülnie egy robbanás elől, és a kaszkadőrmutatványt saját maga hajtotta végre. A legenda szerint a felvétel végén Connery megkérdezte Brosnant:

„eleget fizetnek neked ezért?”


4. Az MI6 titkos főhadiszállásaként használt skót kastély ugyanaz, mint amit a Hegylakó című filmben is láthattunk. Eilean Donan Castle a neve, és a Skócia északnyugati partjainál fekvő Skye-sziget közelében található.

5. Elektra King szerepére Sophie Marceau előtt olyan színésznők neve merült fel, mint a kezdő Vera Farmiga, Sharon Stone (őt a stúdió erőltette), Catherine Zeta-Jones, Monica Bellucci, Milla Jovovich és Elizabeth Hurley. Egy olasz színésznő, Maria Grazia Cucinotta is részt vett a meghallgatáson, de sajnos nem volt elég jó az angolja – viszont annyira szeretett volna Bond-filmben szerepelni, hogy végül egy sokkal kisebb szerepet is elfogadott A világ nem elégben. A másik női főszerepre, dr. Christmas Joneséra Denise Richards előtt esélyes volt Natasha Henstridge és Tiffani Thiessen is.

6. Barbara Broccoli producer nagy rajongója volt Peter Jackson Mennyei teremtmények című filmjének, ezért azt szerette volna, ha ő rendezi A világ nem eléget. Miután azonban megnézte a direktor Törjön ki a frász! című alkotását, meggondolta magát. Ezt követően egy darabig úgy volt, hogy az előző Bond-filmet, A holnap markában címűt jegyző Roger Spottiswoode lesz az új rész rendezője is, ő azonban még nem heverte ki a korábbi kaotikus forgatást, így nemet mondott. Rajtuk kívül Joe Dante nevét is emlegették, de végül Michael Apted lett a befutó.


7. Az 1987-es Halálos rémületben című 007-es mozit követően A világ nem elégbe ismét írtak egy síelős jelenetet, Pierce Brosnan viszont nem tudott síelni. Végül úgy oldották meg a dolgot, hogy a színész úgy tett, mintha síelne, közben viszont egy mozgásban lévő hómobil hátsó részén állt. A sztori szerint a Kaukázusban játszódó képsort egyébként a franciaországi Chamonix-ban vették fel, ahol nem sokkal korábban lavina pusztított; a stáb segített is a mentési munkálatokban.

8. A film betétdalának megírására és előadására eredetileg a Jamiroquait kérték fel, de mivel énekesüket, Jay Kayt nem érdekelték a Bond-filmek, nemet mondtak. Végül a Garbage írta meg és adta elő a The World is Not Enough-ot.

9. Denise Richardsnak azért tetszett annyira dr. Christmas Jones figurája, mert a korábbi Bond-lányoktól eltérően okos és összetett személyiség volt, a karakternek pedig volt mélysége. A közönség azonban sajnos utálta: sokan gondolták úgy, hogy Christmas minden idők legrosszabb Bond-lánya, első 007-es moziként pedig A világ nem elég nyert is egy Arany Málnát, a legrosszabb női mellékszereplő kategóriájában. A híresen szigorú legendás amerikai filmkritikus, Roger Ebert azonban dicsérte Richards alakítását: szerinte első osztályú volt.


10. A forgatás előtt a film Törökországban játszódó jeleneteihez felépítettek egy hatalmas díszletet. Mivel azonban valaki épp bombát robbantott Isztambulban, végül egyetlen stábtag sem tette be a lábát az országba, és a pompás díszletet sem használták. Az Elektra palotájában játszódó jeleneteket zöld háttér előtt vették fel, az angliai Pinewood stúdióban.


(via IMDb)