10 dolog, amit nem tudtál az Avatarról

Habár a várva várt folytatásokig még jó párat kell aludnunk, James Cameron nagyszabású sci-fi eposzának első részét újranézhetjük a napokban. Ennek örömére íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. A na'vik nyelvének megalkotására James Cameron rendező egy Paul R. Frommer nevű nyelvészprofesszort kért fel, aki szinte a semmiből talált ki egy új nyelvet. A koncepció az volt, hogy semmilyen létező nyelvhez ne hasonlítson, de a színészeknek ne essen nehezükre kiejteni. A főszerepet alakító ausztrál Sam Worthington egyébként ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy számára könnyebb volt elsajátítani a na'vi szavakat, mint megtanulni amerikai akcentussal beszélni. Frommer egyébként egy nagyjából ezer szóból álló szókészletet hozott létre a na'vi nyelvhez.

2. Az akkor még Amerikában ismeretlennek számító Sam Worthington a meghallgatás idején a kocsijában élt. Az Avatar főszerepére kiírt próbajátékról úgy szerzett tudomást, hogy valaki felhívta telefonon, de az illető nem árult el semmit sem a sztoriról, sem az alkotókról, így a színész azt hitte, időpazarlás lesz egyáltalán odamennie. Tiszta szerencse, hogy ennek ellenére azért odament!

3. Worthington előtt Jake Sully szerepére olyan sztárok voltak esélyesek, mint Matt Damon vagy Jake Gyllenhaal (hogy Damon miért mondott nemet, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban), de James Cameron végül úgy döntött, inkább egy ismeretlen arcot akar: olyat, akivel a nézők bármikor leülnének sörözni. A főszerepre kiírt meghallgatásra egyébként Chris Pine is elment, de saját bevallása szerint az volt a legrosszabbul sikerült próbajátéka.

Quaritch ezredesnek pedig Cameron majdnem Michael Biehnt kérte fel, de aztán attól félt, hogy Sigourney Weaverrel együtt már túlságosan megidéződne korábbi filmje, A bolygó neve: Halál, amelyben mindkét színész játszott. Quaritch így végül Stephen Lang lett. De Sigourney Weaver részvétele sem volt mindig biztos: a rendező eleinte Jodie Fosterben vagy Jamie Lee Curtisben gondolkodott.

4. James Cameron már 1999-ben ki akarta hozni az Avatart, de akkoriban még annyira költséges volt az a fajta speciális effekt, ami a filmhez szükségeltetett, hogy 400 millió dollárra tolta volna fel a költségvetést, ezt pedig egyetlen stúdió sem vállalta be. Cameron pár évvel később a 2002-es A Gyűrűk Ura – A két torony című alkotást látva győződött meg róla, hogy immár létezik olyan elérhető CGI technika, amivel ő is észszerű keretek között valósíthatja meg az Avatart.

5. A direktor híres arról, hogy nagyon szigorú a stábbal a forgatáson. Ezen a forgatáson állítólag mindig a keze ügyében tartott egy szögbelövőt, hogy ha valakinek megszólalna a mobiltelefonja, azt azonnal felszögezze a falra. A pletyka igazságtartalmával kapcsolatban vannak kétségeink – de nagyon vicces lenne, ha igaz lenne!

6. A Pandorán élő állatok által kiadott hangok nagy részéhez a filmesek a Jurassic Park hangmintáit használták, elsősorban a T-Rex és a raptorok hangjait.

7. Hogy segítsen a színészeinek felkészülni az Avatar azon jeleneteinek a forgatására, amelyek a pandorai dzsungelben játszódnak, James Cameron elvitte a stábot Hawaiira, ahol a napjaikat az őserdőben bandázgatva töltötték, és hasonló módon éltek, mint egy törzs: például tábortüzet raktak, halat sütöttek stb. A Neytirit alakító Zoe Saldana ez alatt az idő alatt még úgy is öltözött, mint egy barbár harcos, és felcsatolt magára egy olyan farkat is, mint amilyen a filmben látható rajta, hogy minél jobban azonosuljon a szereppel. De azért a sztárok persze nem mentek át teljesen method actingbe – mindez csak a nappalaikat határozta meg, éjszakára az egész csapat visszatért a helyi Four Seasons hotelbe.

8. James Cameron egyszer elárulta, hogy a na’vik azért kékek, mert a hindu istenábrázolásokban is kékek az istenek (ezenkívül ő maga is szereti a kék színt). A rendező magát az ’avatar’ szót is ebből a kultúrkörből vette: a szó szanszkrit nyelven valamely istenség emberi megtestesülését jelenti.

9. A filmbeli na’viknak nincs szemöldökük, és kezenként csak négy ujjuk van, így könnyű őket megkülönböztetni az avataroktól, mivel azoknak öt ujjuk van, és van szemöldökük is.

10. Az Avatar forgatókönyvének a megírásához James Cameron a Disney 1995-ös animációs filmjéből, a Pocahontasból merítette az ihletet. Erre utal a sztori hasonlósága mellett (egy hódítani érkező civilizációhoz tartozó férfi beleszeret a leigázandó törzs egy nőtagjába, miután megismeri a szokásaikat) az a főhajtás is, hogy a főhősnek, Jake Sullynak ugyanaz a monogramja, mint a Pocahontas John Smith-ének. Az Avatar ezenkívül elég nagy hasonlóságot mutat Az utolsó szamuráj című Tom Cruise-filmmel is, amelyben szintén idegen kultúrák találkoznak, és a leigázni érkező katona a végén – miután megismeri a lázadókat – átáll a másik oldalra, és ott marad a frissen megismert civilizáció helyszínén.


(via IMDb)