10 dolog, amit nem tudtál az Egy rém rendes családról

A prosztó Bundy családnak rengeteg rajongója volt, főleg hazánkban, így nem csoda, hogy még ma, több mint húsz évvel a befejezése után is rendszeresen belefutunk valamelyik tévécsatornán az Egy rém rendes családba. Íme tíz érdekesség, amit mindig is tudni akartál a forgatás kulisszái mögül!

1. A családfőt, Al Bundy cipőbolti eladót alakító Ed O’Neill stílszerűen egy cipőüzlet előtt kapott csillagot a hollywoodi Walk of Fame-en.

2. Amikor az Egy rém rendes család utolsó epizódja 1997 júniusában adásba került, a FOX még mindig nem döntötte el, hogy folytatódjon-e a széria. Mikor végül úgy döntöttek, hogy elkaszálják, elfelejtették róla értesíteni a színészeket, így Ed O’Neill például a nyaralásán tudta meg a rossz hírt valaki másnak az újságjából, a Kellyt alakító Christina Appletage-nek pedig a barátai szóltak.

3. A show ötletgazdái azért pont Ed O’Neillt választották ki Al Bundy szerepére, mert a meghallgatásán azt kérték tőle, hogy egyszerűen csak jöjjön be a Bundy család bejárati ajtaján – ő pedig remekül oldotta meg a feladatot: mielőtt kinyitotta volna az ajtót, sóhajtott egy hatalmasat és legörnyesztette a vállát, mintha csak vesztesként indulna csatába. A producerek rögtön látták, hogy elkapta a sorozat lényegét.

Eredetileg egyébként az alkotók egyáltalán nem voltak biztosak O’Neill szerepeltetésében, mivel addig inkább drámai szerepeiről volt ismert (közvetlenül az Egy rém rendes család előtt például John Steinbeck Egerek és emberekének színpadi verziójában játszott). A fent ismertetett meghallgatás azonban meggyőzte őket, és nem is bánták meg a döntésüket. A sors iróniája, hogy a széria után a színészt annyira azonosították Al Bundyval, hogy azután már drámai szerepeket nem akartak rábízni.

4. Peggy Bundy stílusát és ruhatárát szinte teljes mértékben a figurát megformáló Katey Sagal találta ki. Alapvetően egy hatvanas évekbeli háztartásbeli paródiáját akarta megvalósítani, innen jött a hatalmas, tupírozott haj (ami természetesen paróka volt – ezt Sagal már a meghallgatására magával vitte, és annyira megtetszett a producereknek, hogy megtartották kellékként a sorozat teljes folyamán), a capri nadrág széles övvel és a magas sarkú papucs.

5. A néhai Bond sztárnak, Roger Moore-nak titkolt kedvence volt az Egy rém rendes család. Amiatt kezdte el nézni, mert jó barátja volt Boris Sagal rendezőnek – az ő lánya a Peggyt alakító Katey Sagal.

6. A sorozat alkotói nagy pankrációrajongók, így Bundyékat és a szomszédjukban élő Rhodes házaspárt egy-egy pankrátorról nevezték el (és még véletlenül sem Ted Bundyról, a sorozatgyilkosról): King Kong Bundyról (aki vendégszerepelt is a sitcom két epizódjában) és Dusty Rhodesról. Ezenkívül az első évad egyik karaktere, Luke Ventura is Jesse Ventura pankrátor után kapta a nevét.

Forrás: Aaron Rapoport / Corbis / Getty Images

 

7. Peggy Bundy szerepét először Roseanne Barrnak ajánlották fel, aki azonban nemet mondott, mert már akkor saját sitcomban gondolkodott. Ez lett az 1987-es Egy rém rendes család után egy évvel indult Roseanne, ami szintén egy alsó középosztálybeli családról szólt, és aminek a rebootját 2018-ban elkaszáltak a színésznő rasszista tweetje miatt.

8. Katey Sagal, Ed O’Neill és Christina Applegate eleinte egyáltalán nem hittek a sorozat sikerében, csak viccesnek találták a pilot epizódot, és úgy gondolták, a forgatás is jó móka lesz.

9. A Buckingham palotából nemrégiben kiköltöző Harry herceg amerikai felesége, Meghan Markle gyerekként sok időt töltött az Egy rém rendes család forgatásán, mivel édesapja, Thomas W. Markle volt az egyik operatőr.

10. A sorozatnak néhány országban olyan hatalmas sikere volt, hogy helyi verziók is készültek belőle: ilyen volt például a német Hilfe, meine Familie spinnt, ami 1993-ban indult, ám egy évad után elkaszálták, az argentin Casados con hijos, ami nagy sikernek bizonyult; de volt brazil, kolumbiai, spanyol, horvát és grúz változat is. A kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk, azaz a magyar kiadás Egy rém rendes család Budapesten címmel futott (a Bándi családdal a középpontban, akiknek még a szomszédaik és a kutyájuk is ugyanolyan volt, mint Bundyéknak), de 2006–2007-ben csak egyetlen évada ment le – ki lehet találni (illetve fentebb meg is lehet nézni), hogy miért…


(via IMDb)