10 dolog, amit talán nem is tudtál a Helló, Dolly!-ról

Bár Barbra Streisand és Walter Matthau ki nem állhatták egymást a forgatáson, ez az 1969-es musical végül három Oscar-díjat is nyert. De a világ első VHS-kazettájára is a Hello, Dolly! került rá.

1. Az 1969-es Hello, Dolly! volt az egyik utolsó nagy költségvetésű, látványos hollywoodi musical. Mint szinte minden ilyen, ez is egy sikeres Brodway-musical adaptációja volt – jelen esetben az 1964-es Hello Dolly! megfilmesítése. Utóbbi Thornton Wilder 1938-as bohózata, a The Merchant of Yonkers (A yonkersi kalmár) alapján készült, illetve annak 1955-ös átiratából, aminek Wilder már a The Matchmaker (A házasságszerző) címet adta. Ami viszont mindegyik történetben közös, az Dolly Levi karaktere (a filmváltozatban Barbra Streisand alakítja), a fiatalon megözvegyült házasságközvetítőé, akit felkeres egy Horace Vandergelder nevű, nehéz természetű, zsémbes yonkersi terménykereskedő (a filmváltozatban Walter Matthau), hogy segítsen neki a nősülésben. Dolly azonban a fejébe veszi, hogy némi nevelés után Horace az ő számára is pont ideális férj lenne.

Barbara Streisand a Hello, Dolly! című musicalben. Forrás: Duna Televízió.

 

2. A filmváltozat stáblistája igazi sztárparádét vonultatott fel. Barbra Streisand és Walter Matthau mellett mindenképp érdemes még megemlíteni Michael Crawfordot, aki Horace segédjét alakította, valamint Louis Armstrongot, aki a filmbéli vendéglő énekese volt. További érdekesség, hogy a musical rendezője nem kisebb hollywoodi nagyágyú volt, mint a Horgonyt fel! és az Ének az esőben táncos lábú sztárja, Gene Kelly.



3. Dolly szerepére Elizabeth Taylor is esélyes volt. Végül mégsem ő kapta meg, mert nem tudott énekelni. De Doris Day, Debbie Reynolds, Carol Burnett és Shirley MacLaine neve is szóba került.

4. Barbra Streisand és Walter Matthau ki nem állhatták egymást a forgatáson. Matthau esetében ez a gyűlölet odáig vezetett, hogy nem is volt hajlandó Barbra Streisand közelében lenni, hacsak a forgatókönyv nem kifejezetten ezt követelte meg. Híres-hírhedt mondása is ekkorról származik: egy alkalommal kijelentette, hogy Barbra Streisandnak szerinte

annyi tehetsége van, mint egy pillangó fingjának.
Barbra Streisand és Walter Matthau a Hello, Dolly! című musicalben. Forrás: Duna Televízió.

 

5. Walter Matthau egy másik színészkollégájával is összebalhézott a forgatáson. Történt ugyanis, hogy az egyik forgatási szünet alkalmával Walter Matthau és Michael Crawford kilátogattak egy közeli lóversenypályára, ahol kiszúrtak egy Hello Dolly nevű lovat. Matthau nem volt hajlandó fogadást kötni rá, mert a paripa a gyűlölt Barbra Streisandra emlékeztette. Crawford viszont erre a lóra fogadott – és milyen jól tette, mert Hello Dolly meg is nyerte a versenyt. Walter Matthau viszont annyira felmérgesítette magát a történteken, hogy a forgatás hátralévő részében nem volt hajlandó szóba állni Crawforddal, hacsak nem volt a dolog életbevágóan fontos.

6. A Hello, Dolly! díszlete volt az egyik legdrágább beruházás Hollywood történetében. A Harmoni Gardens, ahol a film számos jelenete játszódik, 2 millió dollárjába került a produkciónak – ez ma alsó hangon 15 millió körül lenne. A finálé táncjelenetéhez pedig egy egész utcafrontot építettek fel a New York államban lévő Garrison főutcáján, eltakarva az épületeket, mai árfolyamon nagyjából 3,5 millió dollárért.

Barbra Streisand a Hello, Dolly! című musicalben. Forrás: Duna Televízió.

 

7. A film három Oscar-díjat zsebelt be az 1970-es gálán. Az egyik ezek közül pont a legjobb díszletért járó aranyszobrocska volt, azaz mégiscsak megérte eltapsolni rá azt a sok-sok milliót. A Hello, Dolly! emellett a legjobb eredeti filmzene és a legjobb hangkeverés kategóriákban is nyert.

8. Ez volt a legelső olyan film az Egyesült Államokban, ami VHS-en jelent meg. A kazettát a Magnetic Video Corporation adta ki CL-1001-es katalógusszámmal 1977 őszén, egy 50 darabos 20th Century Fox-filmekből álló sorozat nyitányaként. A nagy sikerre való tekintettel rögtön 1978-ban készült egy második VHS-kazettás kiadás is.

 

9. A Hello, Dolly! csak több éves késéssel jutott el Magyarországra. 1972. június 1-jén volt a hazai premierje, de ekkor még feliratos változatban vetítették a mozik. A szinkronos verzió valamikor 1982 és 1983 között készült el, amikor is a Magyar Televízió ezt a filmet szánta 1983 karácsonyán, december 26-án az esti nagy filmnek. Barbra Streisand magyar hangja Almási Éva lett, Walter Matthau pedig Sinkovits Imre hangján dörmögött. De a szinkronmunkálatokban olyan további híres színészek is közreműködtek, mint Hacser Józsa, Szabó Ottó vagy Verebély Iván.

Győri Péter és Détár Enikő a Hello, Dolly! Turay Ida Színházban 2015-ben színpadra állított verziójában. Forrás: Puskel Zsolt / PORT.hu

 

10. Számos magyarországi színházban előadták már a Hello, Dolly!-t az elmúlt évtizedekben. Többek között a Budapesti Operettszínház, a Turay Ida Színház, a Győri Nemzeti Színház és a szolnoki Szigligeti Színház is feldolgozta a híres musicalt. Ezekben az előadásokban Dolly szerepében olyan híres színésznőket láthatott-hallhatott a közönség, mint Hernádi Judit, Szulák Andrea, Détár Enikő vagy épp Psota Irén.