10 dolog, amit tuti nem tudtál a Legendás állatokról

Már 2011-ben gondoltak arra, hogy filmet kellene forgatni J. K. Rowling mókás szörnyhatározójából. Trilógiának indult, de végül öt filmig meg sem áll a franchise.

1. Szegről-végről a Legendás állatok is könyvadaptáció.

Igaz, az eredeti könyvben egyáltalán nem az van, ami a filmben. A Legendás állatok és megfigyelésük (eredeti címén: Fantastic Beasts & Where to Find Them) ugyanis nem egy regény, hanem egy 2001-ben kiadott fiktív „tankönyv”: a roxforti diákok ebből tanulják meg a Harry Potter-univerzumban, hogy mi fán terem az acsakra, a böklenc és a búdongó, valamint azt, hogy mennyire veszedelmesek a sárkányok és a vérfarkasok. A kötet Harry Potter saját példányát imitálja, így aztán a vicces nevű szörnyek leírásai mellett mókás firkák és széljegyzetek is olvashatóak benne, melyekben Harry kacskaringós kézírással Ronnak és Hermionénak üzenget. A könyvecske borítóján többnyire nem is J. K. Rowling szerepel szerzőként, hanem a fiktív Göthe Salamander (az eredeti angol kiadásban: Newt Scamander), aki a tankönyv szerzője, és maga is gyakorló mágus. Érdekesség, hogy az írónő lemondott a szerzői jogai után járó bevételről, és a vásárlásokból befolyt összeget a Comic Relief nevű jótékonysági alapítványnak ajánlotta fel. A Legendás állatok és a másik fiktív Rowling-könyv, A kviddics évszázadai bevételeiből végül összesen 15,7 millió font (kb. 7 milliárd forint) gyűlt össze a szegénységben élő gyerekek megsegítésére.

Forrás: Bookline.hu / Amazon.com

 

2. Már 2011-ben felmerült, hogy filmet kellene forgatni Rowling szörnyhatározójából. 

2011-ben a Főnix rendje, a Félvér herceg és a Halál ereklyéi 1-2 producerének, Lionel Wigramnek támadt egy olyan ötlete, hogy mockumentaryt, azaz kamu dokumentumfilmet kellene forgatni Newt Scamander/ Göthe Salamander munkásságáról, valamint a varázslóvilág különös lényeiről, olyan híres természetfilmesek stílusában, mint ahogy például David Attenborough is dolgozik. Amikor Wigram felvetette az elképzelést a producertársának, David Heymannek valamint J. K. Rowlingnak, az írónő azonnal elfogadta az ötletet. Ekkor döntött úgy, hogy a játékfilm forgatókönyvét is bevállalná, mert pont ekkoriban fontolgatta, hogy animációs rövidfilmekből álló antológiát kellene forgatni a Harry Potter-univerzum másik híres könyvéből, a Bogar bárd meséiből, amelynek rúnaírásos kiadását Hermione örökli meg a Halál ereklyéiben Dumbledore-tól (bár neki ez újdonság volt, a kötet tartalma valójában közismert az olyan sokadik generációs máguscsaládok gyerekeinek körében, mint amilyenek Wisley-ék is, hiszen lényegében Bogar tanulságos történetei a varázsvilág Grimm-meséi).

3. 2013-ban dőlt el, hogy lesz Legendás állatok-film is.

Alig két évvel azután, hogy mozikba került és világszerte kasszát robbantott a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2., a Warner Bros. stúdió bejelentette, hogy egy több filmből álló Legendás állatok franchise bővíti ki a Harry Potter-univerzumot. Az új filmekben debütált Rowling mint hollywoodi forgatókönyvíró – a könyvhöz képest teljesen más dramaturgiát kívánó terepen való rutintalanságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a Warner vezetősége az első két forgatókönyv-verzióját visszadobta, és csak a harmadikat fogadta el.

Göthe Salmander szerepében: Eddie Redmayne (forrás: InterCom)

 

4. Kezdetben voltak olyan pletykák, hogy Alfonso Cuarón lesz a rendező.

Ezt azonban 2014-ben maga Cuarón cáfolta meg. A Warner végül arra a David Yatesre bízta a produkciót, aki a Harry Potter és a Főnix Rendje óta a franchise biztos kezű iparosként dolgozó, állandó rendezője volt.

5. Nem előzmény, de nem is folytatás.

J.K. Rowling a film előkészületei során kijelentette, hogy a Legendás állatok és megfigyelésük moziverziója

nem előzménye, de nem is folytatása a Harry Potter-sorozatnak, inkább a varázslóvilág kibővítése. A főszereplő története New Yorkban kezdődik, 70 évvel azelőtt, hogy Harry nagy kalandokra indulna.

Vagyis: kapunk egy olyan 1920-ban játszódó filmet, amelynek a varázsláshoz is értő főszereplője történetesen ugyanaz a személy, aki iskolai szörnyhatározót írt Harry Potteréknek (akiknek egyébként már a tankönyv 52. kiadását kellett bemagolni). Ez egyébként pont olyan elgondolás, mintha mi, magyarok egy Indiana Jones-koppintás filmet forgatnánk a kalandos életű magyar paleontológusról, geológusról és hírszerzőről, báró Nopcsa Ferencről, az 1912-ben megjelent Erdély dinosaurusai szerzőjéről és az albán trón korabeli várományosáról (bárcsak így lenne!).

6. A film 1926 decemberében játszódik.

A történet a szörnyekre és egyéb mágikus lényekre specializálódott brit mágus, Göthe Salmander kalandjait követi nyomon a New York-i boszorkányok és varázslók titkos világában. A film cselekménye 1926. december 6. és december 8. között zajlik le – mindez mindössze néhány héttel azelőtt, hogy a Harry Potter ősellensége, Voldemort a könyvekben megszületett volna, a gonosz varázsló születési dátuma ugyanis 1926. december 31. Ám hogy a filmekben is ez-e Voldemort világra jöttének időpontja, azt nem tudni, mivel a filmek idővonalát némileg megvariálták a készítők a könyvekéhez képest.

7. Eddie Redmayne volt az első és egyetlen választás a főszerepre.

Redmayne-nek nem is kellett meghallgatásra mennie, sőt, részt vehetett a többi szereplő kiválasztási procedúrájában is. A forgatás előtt Redmayne nagyon részletes háttérinformációkat kapott a főhős múltjával kapcsolatban, amelyet J.K. Rowling kizárólag csak neki árult el.

Dan Fogler, Eddie Redmayne és Katherine Waterston a Legendás állatok és megfigyelésükben (forrás: InterCom)

 

8. Michael Cera lett volna eredetileg Göthe Salamander mulatságos segítőtársa.

A Scott Pilgrim és a Juno sztárja azonban végül nem fogadta el Jacob Kowalski szerepét, mert lefoglalták a LEGO Batman: A film szinkronmunkálatai (az eredeti verzióban ugyanis ő kölcsönözte Robin hangját). Szóba került később Josh Gad, Steve Zissis és Zack Pearlman neve is, ám a csetlő-botló Jacobot végül Dan Fogler alakította a Legendás állatokban.

9. Dakota Fanning és Kristen Stewart is esélyes volt a szőke naiva, Queenie Goldstein szerepére. Sőt, Saoirse Ronan és Lili Simmons is. Végül Alison Sudol lett a befutó.

10. Trilógiának indult, de végül öt filmig meg sem áll a franchise.

J. K. Rowling 2016-ban jelentette be, hogy nem három, hanem ötrészes sorozatra számítsanak a Potter-rajongók. Azóta már elkészült a 2018-as Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, idén pedig a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkainak örülhetünk. A maradék két folytatásról még nem tudni semmi konkrétumot, így azt sem, meddig tart majd a sorozat. Bár J. K. Rowling annyit elárult, hogy nem fogja a Warner olyan sokáig nyújtani a történetet, mint a Harry Potter-sorozat esetében, ahol az első film 2001-ben, az utolsó pedig tíz évvel később, 2011-ben került mozikba.