10 dolog, amit tuti nem tudtál A szökevényről

Eredetileg nem is Harrison Ford és Tommy Lee Jones lettek volna a főszereplők. A regényváltozat itthon a szép emlékű InterCom Könyvek sorozatban jelent meg.

1. Nem is Harrison Ford lett volna eredetileg a főszereplő

A történet főszereplője, a jóhírű dr. Richard Kimble. A doki élete gyökeresen megváltozik, amikor feleségét holtan találja, őt magát pedig, mint a gyilkosság első számú gyanúsítottját, perbe fogják és halálra ítélik. dr. Kimble azonban megszökik, és a címbéli szökevénnyé válásával kezdetét veszi a halálos hajsza... Érdekesség, hogy dr. Kimble szerepére Alec Baldwin, Kevin Costner és Michael Douglas is esélyes volt, Nick Nolte pedig azért passzolta le a szerepet, mert „túl öregnek érezte magát” a szökevény orvos szerepére – holott csak egy évvel volt idősebb Harrison Fordnál, aki végül eljátszotta a gyilkossággal gyanúsított orvost.

Harrison Ford A szökevény című filmben (forrás: InterCom)

 

2. Tommy Lee Jones sem volt benne eredetileg a stábban

A dr. Richard Kimble sarkában loholó, dörzsölt rendőrbíró, Sam Gerard szerepére ugyanis eredetileg Gene Hackman és Jon Voight is nagy esélyes volt. De milyen jól járt Tommy Lee Jones ezzel a filmmel: az 1994-es Oscar-gálán megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrocskát!

 

3. A producerek aggódtak a torzonborz Ford miatt

A film rendezője, Andrew Davis praktikus trükköt eszelt ki arra, hogy Fordnak ne kelljen sokféle álöltözettel bajlódnia a hajsza alatt: dr. Kimble a történet elején egy szakállas és bajszos fickó, így a menekülése során szükségtelen álszakállal meg egyebekkel bajlódnia, elég az álcázáshoz az is, ha egyszerűen csak megborotválkozik. A film producereinek viszont nem igazán nyerte el a tetszését ez az ötlet, mivel úgy voltak vele, hogy ők azért ölnek pénzt ebbe a produkcióba, hogy a nézők Harrison Ford jól ismert fizimiskáját láthassák.

 

4. Harrison Ford 6,6 millió dollárt kapott ezért a filmért

Ez egy kisebb fajta visszalépés volt, mivel egy évvel korábban a Férfias játékokért 9 millió dollárt vághatott zsebre, az 1997-es Az ördög maga főszerepéért pedig 20 milliós sztárgázsit kapott (és később már nem is nagyon adta alább).

 

5. A Szent Patrick-napi parádé eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben

A jelenet, amikor dr. Kimble az Írország védőszentjét ünneplő felvonulók közt elvegyülve rázza le üldözőit, Andrew Davis rendező saját ötlete volt, amit csak később kanyarított hozzá a filmhez. A jelenet az igazi chicagói Szent Patrik-napi parádén készült. A rendező (aki maga is a város szülötte) külön engedélyt kapott a polgármesteri hivataltól, hogy a felvonulás napján forgathasson, viszont hogy a jelenet spontánnak tűnjön, előzetes próba nélkül vették fel az egészet: Harrison Ford és Tommy Lee Jones egyszerűen csak besétáltak a tömegbe, és tették a dolgukat, miközben az operatőrök körülöttük szorgoskodtak. Mivel ebben a jelenetben dr. Kimble igen visszafogottan viselkedett, nehogy a zsaruk felismerjék, Harrison Ford jelenléte kezdetben nem is keltett különösebb feltűnést, így perceken át tudott anélkül dolgozni a stáb a tömegben, hogy a lelkesen ünneplő emberek felismerték volna a Star Wars- és az Indiana Jones-filmek sztárját.

 

6. Csak egyszer lehetett felvenni a vonat és a busz karambolját

A börtönszállító busz és a tehervonat ütközését (ami a lenti előzetesben 0:29-től látható) az észak-karolinai Great Smoky Mountains Railroad sínjein vették fel. A roncsok a mai napig láthatóak az itt haladó kirándulóvonatból, afféle bizarr helytörténeti érdekességként mutogatják az erre járóknak. A karambol forgatása kereken 1 millió dollárba került, és csak egyetlen egyszer vették fel, egy valódi szerelvénnyel. Az ütközés pontos megtervezése több hétig tartott, Andrew Davis rendező számos mérnökkel, kaszkadőrrel és biztosítótársasági alkalmazottal konzultált előtte arról, hogy pontosan mi is fog történni az ütközéskor. Úgy volt, hogy a vonat 35 mérföld/órás sebességgel csapódik majd a buszba, ám a rendező tévedett – a szerelvény 42 mérföld/órás sebességgel futott be. Ezt leszámítva a jelenet felvétele pontosan az előzetes tervek szerint zajlott le.

 

7. Volt regényváltozata is a filmnek

Természetesen az InterCom Könyvek sorozatban magyarul is megjelent. A '90-es években ugyanis még szinte automatikus volt, hogy ha egy-egy hollywoodi blockbusternek készült regényváltozata is a forgatókönyv alapján, akkor azt az InterCom is megjelentette idehaza. A szökevényt könyv formában Jeanne Kalogridis vetette papírra 1993-ban (az írónő számos Star Trek-kötet szerzője volt a '90-es években), magyarul pedig egy évvel később olvashattuk, Tóth Tamás fordításában.

Forrás: Amazon / Bookline

 

8. Mit írt anno a Filmvilág a Szökevényről?

Alapvetően valószínűleg tetszhetett Békés Pálnak a film, bár egy kissé pikírten írt róla a patinás mozimagazin 1994/2-es számának Láttuk még rovatában, ahol ráadásul jól el is spoilerezte a film végét:

Mire bilincs kattan Harrison Ford csuklójára, cinkos mosoly derül a nagy párharc részeseinek barázdált arcára. Becsülik egymást, mert nem alkuvó ellenfelet ismertek meg másikban. Meg aztán férfiak volnának mindketten. Talpig. Kemények és derekasak. Vagy mi a szösz.

 

9. Készült egy folytatása is a filmnek

A folytatást 1998-ban mutatták be az Egyesült Államokban U.S. Marshals címmel, de itthon az InterCom a bevételmaximalizálás érdekében inkább így küldte mozikba: A szökevény 2. - Életre-halálra. A sztori valóban folytatása a kultikus első résznek, bár a közös metszete a két filmnek mindössze annyi, hogy mindkettőben Samuel Gerard rendőrbíró vezeti a nyomozást az épp aktuális gazfickó ellen, és mindkét filmben Tommy Lee Jones látható ebben a szerepben.

Tommy Lee Jones A szökevény 2-ben (fotó: InterCom)

 

10. Természetesen paródiafilm is készült A szökevényből

Ez pedig nem más volt, mint a híres-hírhedt Sziki-szökevény, Leslie Nielsennel a főszerepben. A sztoriírók le sem tagadhatnák, melyik film ihlette meg őket: a történet főhőse, a világhírű hegedűművész, Ryan Harrison(!) ugyanis menekülni kénytelen árkon-bokron át, miután megvádolják egy gyilkossággal, amelyben valójában ártatlan.