10 időtlen tény a Lopott időről

Két dologból van kevés: pénzből és időből. Andrew Niccol sci-fijében akinek az előbbiből sok van, az az utóbbi felett is rendelkezik.

1. Évek

A sztori egyik fő eleme, hogy az emberek 25 éves korukig élnek. A legtöbb színész (Cillian Murphy, Justin Timberlake) a forgatás alatt épp a húszas évei végén, a harmincas évei elején járt, sőt, Amanda Seyfried pont 25 éves volt ekkor.

 

2. Klasszikus gépjárművek

Andrew Niccol filmjeinek egyik jellemzője, hogy a futurisztikus környezetben régi, oldtimer autókat használ. Akárcsak a Lopott időben. Akárcsak a Lopott időben, ahol az időrendészek '70-es évekbeli  Dodge Challengerer járnak, de feltűnik egy 1969-es Jaguar XK-E kabrió is, a film legrégebbi kocsija pedig egy 1961-es Lincoln Continental.

 

3. Tikk-takk

Az idő múlására utalnak a nevek is, hiszen

több karaktert is hasonlóan hívnak, mint bizonyos óragyártó cégeket.

Sylvia Weis (Amanda Seyfried) vezetéknevét például pont úgy ejtik, mint Albert Wajs-ét (Ollech & Wajs).

 

4. Hiányzó hónapok

Az idő formátuma a filmben: év, hét, nap, óra, perc és másodperc. A hónapok helyett azért választották az alkotók a heteket, mivel azok hossza nem változik (a hónapok esetében ugye van ami 30, van ami 31, sőt 28 napos).

 

5. A profi

Raymond Leon (Cillian Murphy) időrendész a bérgyilkosról, Leonról kapta a nevét, akit Jean Reno alakít a Leon, a profi című filmben.

 

6. A halandó

A film korábban két munkacímen is futott: Now (Most) és I'm.mortal (Halandó.vagyok)

 

7. A helyszín

A Los Angeles-i Sepulveda-gát népszerű forgatási helyszín. Andrew Niccol is kedveli, hiszen több filmjében, köztük a Lopott időben is megjelenik.

 

8. Plágiumper

Harlan Ellison angol író pert indított a stúdió és a rendező ellen azzal a váddal, hogy

a film története túlságosan is hasonlít az ő egyik, 1965-ben megjelent novellájához

(„Repent, Harlequin!” Said the Ticktockman). Ellison végül megelégedett azzal, hogy feltüntessék a stáblistán.

 

Forrás: RTL Klub

 

9. Váltják egymást a sztárok

Olivia Wilde a film a 20. percéig szerepel, de alig kell többet várni öt percnél, hogy Amanda Seyfried megjelenjen, aki a 26. percben lép be a sztoriba.

 

10. Bíróságból bank

A bank, ahová a film végén bemennek a szereplők általában bíróságként szokott feltűnni a filmekben és a sorozatokban. Az épület csak négyszintes, a többi emeletet CGI segítségével adták hozzá.

 

(via IMDb)