10 izgalmas érdekesség a 30 éves Szomszédokról

Tényleg létezik a Lantos utca 8. és Jutka iskolája? Ki nevezte el Vágási Ferit Gazdagrét Batmanjének? Nem is Barkasszal mentett életeket a jó Mágenheim doktor? Vicces forgatási sztorik, igaz történetek a kedvenc magyar teleregényünkről.

30 évvel ezelőtt, 1987. május 7-én kezdte el sugározni a Magyar Televízió az első igazán komoly sikerű, hazai gyártású sorozatot, a Szomszédokat. Akkor valószínűleg senki sem tudta a készítők közül, hogy a kéthetente csütörtökönként adásba kerülő teleregény egészen 1999-ig a képernyő elé szegezi majd a nézőket, és másnap az iskolától kezdve a munkahelyekig a fél ország Mágenheimék, Taki bácsiék és Vágási Feriék viselt dolgairól fog beszélni. A 30 éves jubileum alkalmából össze is szedtünk pár érdekességet.

1. Tényleg a gazdagréti panelházak közt játszódott a sorozat. A Budapest XI. kerületében a '80-as években felépített lakótelep a késő Kádár-korszak egyik nagy presztízsberuházása volt. A tervezők egy saját bolttal, postával, iskolával és szórakozóhelyekkel ellátott, önálló enklávét igyekeztek létrehozni, ahol a kétszobás, összkomfortos lakásokban eltűnhetnek a vagyoni különbségek: itt ugyanis ugyanúgy él a túlhajszolt mentőorvos és a menő szépségszalon-tulajdonos (ilyenek a sorozatban Mágenheimék), mint a bolti eladó és a taxisofőr (Takácsék) vagy a nyomdász és a tanár (Vágásiék).

2. A Gábor Gábor Stúdió egy panelház első emeletén volt. A sorozat fő helyszíne, a Lantos utca 8. valójában a XI. kerületi Csíkihegyek utca 1. szám alatti hétemeletes ház volt. Horváth Ádám rendező és a stáb a lakótelep építésekor itt vették meg a panelház komplett első emeletét. A három szomszédos lakás lett a három családé, a negyedikben pedig Gábor Gábor stúdióját rendezték be, ezért nem lehetett soha sem látni az utcafronti bejáratát (vagy ha igen, akkor azt máshol vették fel). Ez a lakás volt a színészek öltözője is - ma pedig ugyanúgy laknak ezekben is, mint az épület többi emeletén.

3. A Szomszédok volt a rendszerváltás leghitelesebb krónikája. Arra valószínűleg még Horváth Ádám és csapata sem gondolt, hogy a magyarországi rendszerváltás és az utána nyakunkba szakadó vadkapitalizmus ennyire kézzelfoghatóan jelen lesz a sorozatbeli karakterek életében. A forgatókönyvet ugyanis mindig maga az élet írta, a gazdagréti lakótelep nem is annyira gazdag lakói így sokszor pont azokat a problémákat mondták ki (áremelkedések, nyugati fizetésekhez képest alacsony bérek, leépített ipar utáni munkanélküliség, kóklereknek kiszervezett állami feladatok, szélhámos vállalkozók, stb.), amikkel mi, nézők is nap mint nap szembesültünk.

4. Tényleg létezik Vágásiné Jutka iskolája. A suli, ahová Jutka, Hável, Bujáki és a többiek igazából nem is tanítani, hanem politizálni és puffogni jártak be, szintén megtalálható a XI. kerületben. Ma már persze ökoiskolaként működik Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola néven, a tanári szoba viszont pont ugyanúgy néz ki még ma is, mint 1987-ben.

Fotó: Kováts Dániel / Budapesti Aszfaltprojekt

 

5. Jutkáék problémái a gazdagréti tanárok valódi problémái voltak. A Szomszédok pedagógusainak szájába adott vélemények és ellenvélemények jellemzően a gazdagréti iskola igazi tantestületi vitáiból kerültek át a forgatókönyvbe (a tanárok egyébként maguk is kaptak statisztaszerepeket a sorozatban). Emellett Ivancsics Ilona az ország összes pedagógusától kapott leveleket. Az ezekben elpanaszolt gondokat mindig elmesélte Horváth Ádámnak és a forgatókönyvíróknak, akik az életszagú témákat nagyon sokszor átemelték a sorozatba.

6. A Szomszédok volt az Országos Mentőszolgálat szócsöve. Ahogy az Angyalbőrben a Magyar Honvédség propagandasorozata volt, a Linda pedig a rendőrséget volt hivatott népszerűsíteni (meg is ugrott a '80-as években a Rendőrtiszti Főiskolára jelentkező lányok száma), úgy a mentősök is első kézből látták el információkkal a forgatókönyvírókat a szolgálat körüli visszásságokkal és anyagi gondokkal kapcsolatban.

7. Mágenheim dokinak nem is Barkasa volt! Bár a nézők emlékezetében a mai napig úgy él Kulka János, mint egy fehér Barkasból előpattanó, életeket mentő szuperhős, a kultikus mentős járgány valójában nem Barkas, hanem egy Nysa 522 S volt.

8. A nézők sokszor összemosták a szereplőket a színészekkel. A Jutkát alakító Ivancsics Ilonától a mai napig rendszeresen megkérdezik az utcán, mi van Vágási Ferivel, pedig a való életben sosem voltak egy pár Nemcsák Károllyal. Ez különösen akkor szült érdekes szituációkat, amikor a két színész a '80-a években péntekenként saját színházi esttel lépett fel vidéken, és az emberek furcsán néztek rájuk - hiszen épp csütörtökön ért véget azzal a Szomszédok, hogy Ferit leszúrták a buszmegállóban, erre a szívtelen asszonyka elrángatja egy haknira!

9. A készítők is összemosták a szereplőket a színészekkel. A Szomszédok tele volt olyan apró, önreflektív gegekkel, ahol a valóság és a kitalált világ bizarr módon összecsúszott. A legelső epizódban például Jutka apja épp Kudlik Júliát nézte a tévében, aki bemondta: új sorozat indul Szomszédok címmel, vagyis az orvos szülők kéthetente csütörtökönként a tévében is láthatták volna, mi van a lányukkal (és persze saját magukat is megnézhették volna a tévében, amint épp saját magukat nézik a tévében). Egy másik hasonlóan furcsa jelenetben Vágási Feri az Őszidő című, valóban létező újság nyomdai előkészítését végzi, de nem ismeri fel a borítón szereplő Zenthe Ferencet, azaz Taki bácsit. Slusszpoénként Feri még el is vinne egy ingyenpéldányt a nyugdíjas taxisnak, a szigorú főnöke azonban csak pénzért adná oda a lapot, így Taki bácsi végül nem látja meg saját magát, mint ismert és kedvelt magyar sztárt a címlapon.

10. Egy stábtag nevezte el Vágási Ferit Gazdagrét Batmanjének. Nemcsák Károly az egyik Frizbi-adásban mesélte el, hogy az egyik öltöztetőnő nevezte el így, mivel az intézetben nevelkedett, bőrdzsekis nyomdászt többnyire vagy verték a sorozatban, vagy ő osztotta a pofonokat a lakótelepen garázdálkodó rosszarcú bűnözőknek. Egy hosszúra nyúló, külső helyszínes éjszakai akciójelenet forgatásán aztán ki is akadt az egyik stábtag, aki már nagyon szeretett volna hazamenni:

Elegem van már, hogy te vagy itt a gazdagréti Batman! 

Természetesen ebből a kijelentésből azóta ugyanolyan vicces mém lett, mint abból a kultikus jelenetből, amelyikben Feri beszállt az internetbe.