10 megrázó tény A bukásról

Sosem találjátok ki, melyik jelenetet volt a legsokkolóbb leforgatni!

1. A helyszín: Oroszország

Érdekes módon a film legtöbb szabadtéri, városi felvétele nem Németországban, hanem Oroszországban, Szentpéterváron készült. Ennek egyik oka, hogy ott található még olyan utca, ahol alig vagy egyáltalán nincs semmifajta modern reklám, a másik, hogy a város építészeti stílusában megjelennek a germán vonások is.

 

2. A valódi Hitler

Mivel Adolf Hitler nem engedte, hogy a magánéletéről felvételek és fényképek készüljenek, ezért Bruno Ganz számára egyetlen videó szolgált alapul a felkészüléshez: Hitler és Gustaf Mannerheim finn hadvezér találkozója. 1942. június 4-én a Führer váratlanul jelent meg, hogy köszöntse a hadvezért 75. születésnapja alkalmából. A találkozót a finn titkosrendőrség rögzített egy vasúti kocsiból. A közismert, és elsősorban propaganda céllal készült felvételekkel ellentétben

Hitler beszéde itt teljesen átlagos tónusú, nyugodt,

a beszélgetés kifejezett laza stílusban zajlik.

3. A reszketés

Emlékszel, hogy Hitler folyamatosan, idegesen remeg? Bruno Ganz a mozdulathoz Parkinson-kóros betegeket tanulmányozott egy svájci kórházban, mikor a szerepre készült.

 

4. A névváltoztatás

A film eleje 1942-ben játszódik: Traudl épp az állásinterjún ül, hogy Hitler titkárnője legyen. Ekkor még Traudl Humps néven mutatkozik be, ám 1945-ben, a bunkerben már Frau Jungének szólátják. Ez nem baki, csak a filmben nem mutaják, hogy Traudl 1943-ban feleségül ment – Hitler jóváhagyásával – a Waffen-SS egyik tisztjéhez, Hans Hermann Jungéhoz. Mivel A bukás dramaturgiája 1942-ről rögtön ‘45-re lép át, ez az esemény kimaradt.

5. A szöveg

A szövegkönyv valós mondatból lett összeállítva:

a legtöbb szöveg, amit Hitler mond, tényleg elhangzott

– legalábbis Albert Speer és Traudl Junge beszámolói alapján. Viszont nem mindegyik akkor és ott, ahogyan azt a film ábrázolja.

 

6. A cigaretta

Amikor Hitler öngyilkos lesz, több katona is cigarettát vesz elő. Ez annak szól, hogy a Führer nem dohányzott, és azt sem tűrte, hogy a közelében rágyújtsanak (sőt, a világ első dohányzásellenes kampányát a nácik indították).

 

7. Hitler eltűnik

Bár a film középpontjában Hitler áll, a film utolsó ötven percébén már nem szerepel.

 

8. A cián

A ciánkapszulákat, amivel a filmben is öngyilkosok lesznek, a koncentrációs táborokban készítették, így fennállt a szabotázs lehetősége, vagyis, hogy nem hatnak kellőképpen. Ezért lövik főbe magukat, akik beveszik a kapszulát, és ezért kellett Blondit, Hitler kutyáját is megmérgezni, hogy teszteljék a ciánkapszula hatásást.

9. A legnehezebb jelenet

A film lelkileg legmegterhelőbb jelenete mind a színészek, mind a stáb számára az pillanat volt, mikor Magda Goebbels meggyilkolja a gyermekeit. A Magdát játszó színésznő, Corinna Harfouch majdnem összeroppant a felvétel alatt, és Bruno Ganz is hasonló állapotba került, amikor az egyik gyerek az ölében ült, mivel tudta, hogy hamarosan végeznek vele.

 

10. A másik oldalon

Bruno Ganz Hitler után egy nácik elől menekülő zsidót is eljátszott: ő alakította a 2018-as A trafikos című filmben Sigmund Freudot.

(via IMDb)