10 tény, amit tuti nem tudtál a Csupasz pisztoly 33 1/3-ról

Mi ez a gügye számsor a címben? Forgattak végül negyedik részt, vagy a Csupasz pisztoly a (z)űrben csak egy átverős félrefordítás?

1. Ez volt a második folytatása annak a Csupasz pisztolynak, amit eleve egy sorozat alapján forgattak. A 2010-ben elhunyt Leslie Nielsen halhatatlan nyomozója, Frank Drebin ugyanis először a Police Squad! című, 1982-es sorozatban tűnt fel, amit nálunk Nagyon különleges ügyosztály címen sugárzott a tévé. A nagy sikerre való tekintettel 1988-ban elkészül a moziváltozat is, az első Csupasz pisztoly-film (eredeti címén: The Naked Gun: From the Files of Police Squad!), és a főszereplő ősz hajú, tökkelütött nyomozó rögtön 152,4 millió dollárt kaszált, ami egy 12 milliós film esetében igencsak jónak számított. Nem volt kérdés tehát a folytatás: Frank Drebin 1991-ben visszatért, és mivel a Csupasz pisztoly 2 1/2 : A dermesztő rémület (eredeti címén: The Naked Gun 2½: The Smell of Fear) még az első résznél is jobban muzsikált a maga 192 millió dolláros bevételével, zöld utat kapott a harmadik mozifilm is.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A Csupasz pisztoly 33 1/3 - Az utolsó merényletben a nyugdíjba vonult Drebin hadnagy felesége, Jane (Priscilla Presley) gyereket szeretne, a régi kollégái pedig állandóan munkával zaklatják, főleg most, amikor a gonosztevők bombamerényletet készülnek végrehajtani a filmvilág ünnepén, az Oscar-gálán. Drebint ezért egy titkos akció keretében rosszfiúnak álcázzák, és beküldik a börtönbe, ahol egy Rocco nevű bűnöző (Fred Ward) cellatársa lesz, és belőle kell kihúznia a gengszterek legújabb tervét. A harmadik felvonás is egész szép sikert aratott: meg sem állt 132 millió dollárig a mozipénztáraknál.

2. De miért van ilyen gügye címe ennek a filmnek? Ma már valószínűleg senki sem jönne rá (a vájt fülű zenerajongókat kivéve), és bizony már az 1994-ben bemutatott film idején is kissé nyakatekert, anakronisztikus poén volt a Csupasz pisztoly 33 1/3 cím. A 33 1/3 ugyanis az LP, azaz Long Play (régies magyarsággal: hosszanjátszó) bakelitlemezek percenkénti 33 1/3-os fordulatszámára utalt. Erről a duplafenekű poénról egyébként maguk a készítők is úgy gondolták, hogy túlságosan kifinomult, és senkinek sem fog leesni, ezért végül hozzábiggyesztették a The Final Insult, azaz A végső sértés alcímet (amiből nálunk Magyarországon ki tudja, miért, de Az utolsó merénylet lett).

3. A film nyitójelenetét már az első részben el akarták sütni a készítők. Frank Drebin szürreális álma természetesen az 1987-es Aki legyőzte Al Caponét fergeteges paródiája: egy fedett rendőrségi akció a városi pályaudvaron, ahol a zsaruk a lépcsőn akarják elkapni a város gengsztercézárát, de folyton a leguruló babakocsik után kell kapkodniuk (illetve az elnök és a pápa ellen is hol máshol követnének el merényletet, ha nem itt). Ez a poén már az 1988-as első részben is benne volt, de a vasútállomás díszlete olyan drága lett volna, hogy a készítők inkább elvetették ezt a nyitányt. Viszont túl jó ötletnek tartották ahhoz, hogy csak úgy kidobják, ezért végül berakták a harmadik részbe. A producerek pedig rábólintottak, mert úgy gondolták, hogy 1994-re már sokan látták az Aki legyőzte Al Caponét című filmet, így érteni fogják, miről is van szó. A slusszpoén viszont az, hogy a lövöldözés közben a lépcsőn leguruló babakocsi valójában nem is Kevin Costner és Sean Connery kultfilmjével került be az egyetemes filmtörténetbe: már 1987-ben is egy főhajtás volt egy még nagyobb klasszikus, a szovjet filmgyártás koronaékköve, az 1925-ben készült Patyomkin páncélos előtt.  

4. Ez az egyetlen film a Csupasz pisztoly-franchise-ban, amit nem David Zucker rendezett. Hanem Peter Segal, akinek egyébként ez volt az első mozifilmje. Az előző részek (és a tévésorozat) rendezője, David Zucker ezúttal mint forgatókönyvíró és producer csatlakozott be a projektbe.

5. George Kennedy súlyos beteg volt a forgatáson. A '70-es évekbeli flashback lövöldözés forgatásának napján George Kennedy tüdőgyulladással lebetegedett. Annyira rosszul volt, hogy járni sem tudott, ezért Peter Segal rendező egy bárszékre ültette őt a jelenet teljes idejére. A filmben ki is szúrható, hogy amikor Frank találkozik Eddel, Ed egyszer sem áll fel a székről. Amikor Ednek távoznia kellett volna, hogy Franket egyedül hagyhassa Tanyával, George Kennedy egyszerűen csak hátradőlt, azt az illúziót keltve, mintha a karaktere felállna és elsétálna.

Forrás: UIP-Duna Film

 

6. Ez volt O.J. Simpson utolsó filmszerepe. A Nordberget alakító sztár ezzel a filmmel nyerte el az „anti-Oscart”, azaz legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjat – a döntésben feltehetően a következő évben megkezdődő gyilkossági pere is közrejátszott.

7. A bomba, amit Drebin a film végén próbál hatástalanítani, korábban egy Bond-klasszikusban szerepelt. Ez ugyanis ugyanaz a kellék-atombomba volt, amelyet az 1965-ös Goldfinger című filmben használtak.

8. Igazi Playboyt lapozgattak a filmben, de volt a dologban egy kis dupla csavar. A nyuszis magazin ugyanis, amelyet Papshmir (Raye Birk) olvasgatott a klotyón ülve, egy valódi 1994-es lapszám volt. Ráadásul afféle metapoénként pont az, amelyikben a filmbéli Tanyát alakító Anna Nicole Smith szerepelt hiányos öltözékben.

 

9. Sosem készült el a Csupasz pisztoly 4. A 2000-es évek elején David Zucker és Pat Proft megírták a negyedik Csupasz pisztoly-mozifilm forgatókönyvét is, amelynek a munkacíme Csupasz pisztoly 444.4 volt. Ebben Frank Drebin egy fiatalabb, női társat is kapott volna. Zucker és Proft azonban ehelyett végül a Horrorra akadva 3-at és a Horrorra akadva 4-et forgatták le a 2000-es években (az utóbbiban egyébként Leslie Nielsen alakította Harris elnököt).

10. A Csupasz pisztoly a (z)űrben című filmnek semmi köze a Csupasz pisztoly-trilógiához. Pusztán csak arról van szó, hogy a „leleményes” fordító szerint a 2001 - Űrodüsszeiára utaló 2001 - Űrparódia cím nem lett volna eléggé közönségcsalogató. Így aztán a 2001: A Space Odyssey–2001: A Space Travesty-címpárt kukázták, és helyette olcsó megoldásként azt a látszatot keltették, mintha Frank Drebin ezúttal az űrben akciózna... Holott ennek a 2000-ben leforgatott filmnek a főhőse nem is ő volt, hanem Richard Dick Dix, a bolygóközi szuperkém!