10 tény, amit tuti nem tudtál az E.T.-ről

Spielberg sanyarú gyerekkorának és Harrison Ford feleségének köszönhető ez a kasszarobbantó kultfilm, aminek lett volna eredetileg egy második része is, de végül csak könyv alakban folytatódott.

1. Harrison Ford feleségének köszönhetjük minden idők legcukibb űrlényét. Az E.T. – A földönkívüli sztorija a tunéziai sivatagban született meg Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatási szünetében. A rendező, Steven Spielberg ugyanis annyira nyomorultul érezte akkortájt magát, hogy elkezdte kiönteni a szívét a sanyarú gyerekkorával kapocslatban Harrison Ford barátnőjének, Melissa Mathisonnak (aki eredetileg csak Fordot jött meglátogatni a forgatáson).  Felolvasta neki az új, űrlényes filmterve, a Night Skies vázlatát is, mire Matthison könnyezve vallotta be, hogy ilyen szép UFO-történetet még sosem hallott. Így végül együtt faragtak belőle filmforgatókönyvet ET and Me címmel. A végeredményt, amiben számos önéletrajzi motívum visszaköszön a veszekedő szülők mellett felnövő, magányos Spielberg gyerekkorából, mindannyian jól ismerjük:

egy álmos amerikai kisváros melletti erdőben földet ér egy űrhajó, melyből fura űrlények szállnak ki, ám megriadva az emberektől elmenekülnek. Egyvalaki közülük azonban lemarad a repülő csészealjról: a kis E.T., akinek az ugatós kutyák, a hangos járművek és az idegesítően nyüzsgő emberek világában egyedül egy különc kisfiú segít eligazodni, aki végül megoldja neki a hazajutást is.
Forrás: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images

 

2. Bár az E.T. nem könyvadaptáció volt, a regényváltozata is óriási siker lett. Sőt, annak idején sok másik korabeli blockbusterhez, például a Star Wars- és az Indiana Jones-filmekhez hasonlóan storybook alakban is kiadták, ami szintén népszerű döntésnek bizonyult. A Mokép kiadásában 1983-ban itthon is megjelent képeskönyv változat lényegében novellaterjedelemben tartalmazta a film cselekményét és pár izgalmas jelenetfotót, mégis az egész országgal megszerettette a rút kis űrlényt. Akárcsak az 1983-ban kiadott regényváltozat William Kotzwinkle tollából, amit nem sokkal később egy hivatalos folytatás is követett E.T. - A zöld bolygó könyve címmel (bár ebből már nem készült Spielberg-film).

Forrás: Mokép / Móra Ferenc Könyvkiadó

 

3. A gigantikus Hold igazi volt, egyedül a repülő biciklit vették fel kék háttér előtt. Ki ne emlékezne Spielberg szívmelengető sci-fi meséjéből arra a jelenetre, amikor Elliott (Henry Thomas) és a biciklije kosarában kuporgó E.T. árkon-bokron keresztül menekülnek a rendőrök elől, és a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben a kis űrlény a varázserejével a levegőbe emeli az összes bicót? A világhírű kritikus, Roger Ebert visszaemlékezése szerint a film cannes-i bemutatóján ennél a résznél örömében kurjongatni kezdett a közönség – nem véletlen, hogy mi is beválogattuk tavaly a 10 felejthetetlen filmjelenet Steven Spielbergtől című cikkünkbe.

A repülő bringáról, valamint a jelenet párjáról, a Hold előtti elsuhanásról a stáb az alábbi werkvideóban részletesen is mesél (kb. a 20. perctől kezdve). Ebből kiderül többek között az is, hogy a holdtányér nagyon is valódi volt, a repülő bicikli viszont természetesen már egy kék háttér előtt levegőbe emelt drótszamár. 

 

4. A Hold előtt elbringázó Elliot lett később Spielberg cégének hivatalos logója. Bár Spielberg hivatalosan 1981-ben alapította meg híres produkciós irodáját, az Amblint a Lucasfilm jelenlegi elnökasszonyával, Kathleen Kennedyvel, valamint Frank Marshall producerrel (aki Kennedy férje), egy ilyen nevű stúdiója már akkor is volt, amikor 1975-ben négy filmre szóló szerződést írt alá a Universallal, hogy leforgathassa nekik a Sugarlandi hajtóvadászatot és A cápát (az Amblin irodája azóta is az Universal stúdió telepén, Universal Cityben van). Az Amblin név Spielberg első filmje, az 1986-ban 22 évesen leforgatott Amblin' címéből jött, ami egy sivatagban stoppoló férfiról és nőről szólt. Ez volt lényegében Spielberg belépője Hollywoodba, ekkor figyeltek fel a nagy stúdiók és tévétársaságok a tehetségére. A biciklizős Amblin-logó először az 1984-es Szörnyecskék elején tűnt fel, legutóbb pedig a West Side Storyban láthattuk (bár ott már megváltozott kicsit a dizájnja). 

Forrás: Michael Ochs Archives/Getty Images

 

5. A Star Warst nézték az emberek az E.T. Isten háta mögötti kisvárosában. Ugye mindenki emlékszik arra a jelenetre, amikor E.T. űrhajója a hegytetőn a fák között lebeg, lenn a völgyben pedig látszanak a város fényei?

Forrás: Amblin / UIP-Duna Film

 

Nos, a város valójában sosem volt ott, a stáb csak egy élethű háttérfestményt (szaknyelven: matte painting) rakott oda, amin ráadásul a vicces Industrial Light & Magic-dolgozók elrejtettek egy olyan autósmozit is,

ahol az emberek épp a csapat korábbi sci-fi kasszasikerét, a Csillagok háborúját nézik!

A festmény egyébként azóta is George Lucas híres San Fracisco-i trükkstúdiójának egyik folyosófalán lóg, ezernyi más forgatási ereklyével egyetemben – jelen sorok írója is ott kapta lencsevégre évekkel ezelőtt ezt a kis műhelytitkot!

Forrás: Szűcs Gyula / Industrial Light & Magic

 

6. E.T. régi ismerőseként köszönti a Yoda-maszkos gyereket. A film egy pontján Elliotéknak pont kapóra jön, hogy Halloween van, hiszen ha egy lyukas lepedőt rádobnak E.T.-re, akkor mindenkivel el tudják hitetni, hogy egy kísértetnek beöltözött, totyogó-gügyögő kisgyerek van velük. A kis űrlény eleinte teljesen hihetően totyog és gügyög, ám amikor meglát egy Yoda-maszkos jelmezest, élénken magyarázva megindul felé, mintha az öreg Jedi-mester egy rég nem látott ismerőse lenne a csillagokon túlról... Vajon ez is csak egy vicces Star Wars-utalás volt, mint az autósmozis poén? Vagy a Csillagok háborúja-filmek és az E.T. végső soron egyetlen közös univerzumban játszódnak?

 

7. E.T. népe a Galaktikus Szenátusban is helyet kapott! Az izgalmas E.T.-Star Wars-konteóhoz újabb muníciót adott az a kikacsintós poén, amikor az 1999-ben bemutatott Baljós árnyakban E.T. fajtársai is felbukkantak. Ráadásul nem is akármilyen szerepben: ők is mérgesen rázták az öklüket a lebegő szószékükben ülve, amikor Amidala királynő a Galaktikus Szenátus plénuma előtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Valorum főkancellár ellen (mit sem sejtve ekkor még arról, hogy ezzel a kockázatos politikai manőverrel a későbbi népnyúzó Császárt, vagyis az ördögi Palpatine szenátort juttatja teljhatalomhoz). Mivel a jelenet tanúsága szerint E.T. népe réges-régen, egy messzi, messzi galaxisban Yoda népét ismerő, értelmes fajnak, sőt, komoly politikai tényezőnek számított,

máris megvan a bizonyíték, hogy a Star Wars nem más, mint annak a nem is olyan messzi galaxisnak a régmúltja, amelyben a Föld a Nap körül kering!

 

8. No de mit írt a Filmvilág anno az E.T.-ről? Bár a film meglepően „gyorsan”, mindössze másfél év késéssel eljutott Magyarországra is, az 1983. december 22-i premiert sajnos nem követte kritika a patinás filmipari szaklap híres-hírhedt Láttuk még rovatban – jóllehet, a későbbi cikkek már rendre mozitörténeti mérföldkőként és a Spielberg-féle mozivarázs legeklatánsabb példájaként hivatkoztak rá. Schubert Gusztáv például 2005-ben több bekezdést is szentelt az E.T.-nek terjedelmes, Marslakókra várva című esszéjében, amelyben a civilizációk közti összecsapásokat boncolgatta az űrlényes hollywoodi filmek viszonylatában. Schubert akkor így írt a ráncos kis földönkívüliről:

Az E.T.-ben nem azért szerepelnek gyerekhősök, mert Spielberg gyerekfilmre, családi mozira vágyott, hogy nagyobbat csörgethessen a kasszánál, hanem mert a gyerek attitűdje, hacsak ki nem irtotta belőle idejekorán a család, az iskola vagy a társadalom, alapvetően a bizalomra épül. Az E.T. könnyedén – fejben – oldja meg „a találkozás” nagy dilemmáját: csak a bizalom kétesélyes, ha a paranoiás attitűd érvényesül („minden idegen ellenség” – következésképpen „előbb lőj, aztán kérdezz”), akkor csak egyetlen lehetséges végkimenetele van a találkozásnak, a harc a végsőkig. E.T., ha külleme elsőre szokatlan, sőt rémisztő is, egyértelműen barátságos teremtmény, senkinek semmi rosszat nem akar, ez azonban nem elég a békés megoldáshoz, a felnőttek félnek tőle, a legrosszabbra számítanak, és ezzel – ha csak rajtuk állna a dolog – be is teljesítenék a baljóslatot.

9. Magyarországon is óriási siker volt a film. A Filmvilág ugyan nem írt a '80-as években az E.T.-ről, más sajtótermékek azonban igen. A Hungaricana.hu archívumában például a mai napig megtalálható a Pest Megyei Hírlap 1984. január 24-i száma, melynek Váci Hírlap című mellékletében arról tudósítanak, hogy igazi kasszasiker volt idehaza Spielberg '83 karácsonyától vetített űrlényes meséje: 

A mozi vezetői rugalmasan igyekeznek kielégíteni a nézők igényeit. A csütörtöktől vetített E. T. (Földönkívüli) című film iránt régóta nem látott előzetes érdeklődés nyilvánult meg. Iskolák jelezték a csoportos jegyigénylést. Hét napig vetítik, s kora délelőttől késő estig játsszák a színes, amerikai sci-fit.

10. Sosem készült el az E.T. 2. Spielberg bűbájos sci-fi meséje igazi kasszarobbantó blockbusternek bizonyult: az első vetítése óta összesen 792,9 millió dollárt termelt. 1982-ben ez volt a legsikeresebb film az Egyesült Államokban, olyan kultfilmeket is maga mögé utasítva az év végi bevételi ranglistán, mint a Mr. T-t és Hulk Hogant is szorítóba küldő Rocky 3, a Star Trek 2 (ami nálunk a ma már kissé furcsa Űrszekerek II: A Khan bosszúja címen futott anno), vagy Spielberg másik '82-es rendezése, a Poltergeist (ennek a „duplázásnak” a hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben). Nem csoda, ha Spielberg és Melissa Mathison már az E.T. sikeres premierjét követően tervezgetni kezdtek egy folytatását, amiben

egy repülő csészealjnyi félelmetes kinézetű, gyilkos űrlény látogatott volna el a Földre, hogy megkínozza E.T. kis barátját, Elliotot!

Spielberg azonban úgy vélte, hogy egy ilyen sötét hangulatú inváziós sci-fi nem illene a kedves kis űrlény meséjéhez, így végül sosem készült el az E.T. 2. – ami talán nem is akkora tragédia.

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.