12 dolog, amit nem tudtál a Baywatch című sorozatról

Szinte folyamatosan műsoron van valamelyik csatornán ez a megunhatatlan vízimentős széria, szóval eljött az idő, hogy megtudj mindent a piros fürdőrucikról és a lassítva mutatott futásról!

1. Annak ellenére, hogy vízimentőket játszottak, a színészgárda legtöbb tagja egyáltalán nem volt jó úszó

– Pamela Anderson például kifejezetten utálja a vizet.

2. Az egyik női vízimentő szerepére Neve Campbell is jelentkezett, de elutasították, mert túl sápadtnak találták. Hozzá hasonlóan Alicia Silverstone, Teri Hatcher és Denise Richards sem felelt meg; ahogy végül sem Paula Abdul, sem Sandra Bullock nem került be a sorozatba. Tia Carrera viszont maga mondta vissza egy tengerbiológus szerepét, hogy helyette eljátszhassa Cassandra Wongot a Wayne világában.

3. Akármilyen vonzónak is tűnnek benne a színésznők, az ikonikus piros egyberészes fürdőruhákat egy sportruházatot gyártó cég tervezte a számukra, és nem a szexisség, hanem a praktikum és a funkcionalitás volt a legfontosabb tényező. A dresszeket viszont annyira rájuk szabták, hogy Alexandra Paul (Stephanie Holden) szerint egyáltalán nem hízhattak meg, mert akkor már nagyon bevágott volna a fürdőruha (ez a szabály a férfi színészekre is vonatkozott). Pamela Anderson (C.J. Parker) és Carmen Electra (Lani McKenzie) egyébként megtartották legendás úszódresszüket – sőt, Anderson időnként bele is bújik.


4. A színészek mellett volt a stábnak két olyan tagja is, akik a való életben is vízimentőként dolgoztak: Michael Newman (Newmie) és Gregory J. Barnett (Jim Barnett). Őket eredetileg technikai tanácsadónak kérték fel, a második évadra azonban visszatérő szerepet kaptak. Newman emellett később is vállalta, hogy megcsinálja a kaszkadőrmutatványokat, instruálja színészkollégáit a szabályos mentési metódusok kapcsán, illetve igaz történeteket is megosztott az alkotókkal, amiket bele tudtak írni a forgatókönyvbe.

5. A Baywatch legfontosabb férfi sztárja, David Hasselhoff eleinte ellenezte, hogy Pamela Anderson legyen C.J. Parker – attól tartott, a színésznő hatalmas mellei elvonják majd a figyelmet a színészgárda többi tagjáról. Hasselhoff később megbarátkozott a gondolattal, hogy Anderson legyen a partnere, ám volt valaki, aki nem bírta elviselni a kebelcsoda szereplését: akkori férje, Tommy Lee folyamatosan dührohamot kapott, amikor ott volt a forgatáson, és azzal szembesült, hogy szerelmi jelenetet vesznek fel a feleségével.

A rockzenész ilyenkor ablakokat tört össze és üvöltözött, egészen addig, amíg a biztonságiak el nem vezették (minderről maga Hasselhoff mesélt Don’t Hassle the Hoff című memoárjában).

6. Volt olyan színésznő is, akinek pedig Pamela Andersontól eltérően pont, hogy kicsinek bizonyult a mellmérete az áhított szerepre. A már említett Alexandra Paul épp C.J. szerepére jelentkezett, de a producerek úgy találták, méretei miatt nem felel meg; Summer szerepére pedig túl idősnek gondolták. Nagyon tetszett nekik ugyanakkor Paul, ezért rá osztották Hasselhoff karaktere, Mitch Buchannon szerelmének, Stephanie Holdennek a szerepét, akit külön miatta írtak bele a forgatókönyvbe.

7. A Baywatch színésznői közül az évek során nem kevesebb mint kilenc tűnt fel a Playboyban: Erika Eleniak (Shauni McClain), Pamela Anderson (C.J. Parker), Donna D’Errico (Donna Marco), Traci Bingham (Jordan Tate), Carmen Electra (Lani McKenzie), Angelica Bridges (Taylor Walsh), Marliece Andrada (Skylar Bergman), Brande Roderick (Leigh Dyer) és Alicia Rickter (Carrie Sharp). De nagyot tévedünk, ha azt gondoljuk, mindezt a produkció erőltette: Eleniakot például majdnem kirúgták, amikor kiderült, hogy meztelenül pózolt.

8. A Guinness Rekordok Könyve szerint a Baywatch a bolygó valaha volt legnézettebb tévéműsora. 1996-ban, amikor ezt a rekordot beállították, hetente több mint 1,1 milliárdnyian nézték, és az Antarktiszt leszámítva minden földrészre eladták: a csúcson összesen 148 országban sugározták. A szakmai sikerek azonban nem túl meglepő módon elkerülték az alkotókat és a színészeket: az Odaát indulásáig ez volt a leghosszabban futó műsor, ami egyszer sem nyert Emmy-díjat.

9. Mitch Buchannon szerepét eredetileg Tom Sellecknek ajánlották fel, ő azonban nem akart szexszimbólum lenni. David Hasselhoff végül mások mellett Lorenzo Lamas, Adrian Paul és Jack Scalia orra elől halászta el a lehetőséget. Mitch fiát pedig

majdnem Leonardo DiCaprio játszotta,

miután a Hobie-t alakító Brandon Call otthagyta a sorozatot egy másik széria, az Egyről a kettőre miatt.


10. Megdöbbentő módon

a Baywatch-ot több nő nézte, mint férfi:

vonatkozó statisztikák szerint közönségének 65 százaléka a nők közül került ki.

11. A főcímben mutatott lassított futásokat az olimpiai játékok közvetítése inspirálta. A gyártó egyik produkciós partnere ugyanis közvetítette az 1988-as szöuli olimpiát, és ők csinálták rendszeresen, hogy a 100 méteres futószám versenyzőit lassítva mutatták. David Hasselhoff egyszer azt is elárulta, hogy a lassítások azért is jöttek jól, mert nyersanyagot lehetett spórolni a segítségükkel.

12. Bár a szériában nem gyakran hangzott el, a Baywatch a Santa Monica-i öbölben játszódott, és a kaliforniai tengerpart vize meglehetősen hideg: nagyjából 15 és fél fokos. Nem csoda, hogy két színésznő, Yasmine Bleeth (Caroline Holden) és Gena Lee Nolin (Neely Capshaw) egy-egy alkalommal ki is hűlt. A víztől eltérően azonban a nap olyan perzselő volt, hogy a stáb havonta 40 flakon naptejet használt el.


(via IMDb)