12 dolog, amit nem tudtál a Beverly Hills-i zsaruról

Felejthetetlen főcímzene, felejthetetlen poénok és egy felejthetetlen alakítás a fénykorát élő Eddie Murphytől. Hogy még nagyobb élvezet legyen újranézni ezt a nyolcvanas évekbeli remeket, íme egy tucatnyi érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. Eddie Murphy (Axel Foley), John Ashton (Taggart őrmester) és Judge Reinhold (Billy Rosewood nyomozó) a legtöbb beszólásukat improvizálták. Szó szerint több száz felvétel ment gajra amiatt, hogy a többi színész és stábtag, s esetenként maga a rendező is hangosan felröhögött, miközben forgott a kamera. De volt, hogy maguknak az érintetteknek is nehezükre esett visszatartaniuk a nevetést: Foley „szuperhekusos” monológja közben Ashton azért néz olyan mereven lefelé, majd azért kezdi el dörzsölni az arcát, hogy ne röhögje el magát; Reinhold pedig a zsebébe nyúlva csipkedte a saját combját, hogy a fájdalommal elterelje a figyelmét.

2. Axel Foley pólója egy valóban létező detroiti középiskola, a Mumford pólója, az egyik filmes ugyanis véletlenül pont oda járt. Miután a Beverly Hills-i zsarut bemutatták, a sulihoz tömegesen kezdtek befutni a rendelések a pólóra, a világ minden tájáról.

3. Todd felügyelőt egy igazi rendőr, a Detroiti Rendőrség Gyilkossági Osztályának egy detektíve, Gilbert R. Hill játszotta. Nem is volt más filmes szerepe, csak a Beverly Hills-i zsaru franchise három része.

4. A művészeti galériában játszódó jelenetekben eredetileg nemcsak Serge, hanem két figura szerepelt volna, de amikor a rendező, Martin Brest meglátta Bronson Pinchotot Serge-ként, olyan fergetegesnek találta, hogy inkább kivágta a másik karaktert, hogy több vászonidő jusson Pinchotnak. Szegény másik színész a filmben végül csak egy pillanatra bukkant fel – akkor is csak azért, hogy Serge beszólhasson valami vicceset a túl mélyen kigombolt ingére.

5. Ez volt Eddie Muprhy első filmje (a hétből), ami az első helyen nyitott a mozis jegybevételi toplistán.

6. Az az ötlet, hogy a Los Angeles-i rendőrség egy „szatellites nyomkövető rendszer”-rel akarta megtalálni Foley-t és Rosewoodot, megelőlegezte a saját korát, hiszen csak a cselekmény kedvéért találták ki – valójában évekkel később készült el a modern GPS rendszerek őse.

7. A Beverly Hills-i zsaru az első belsős vetítésen annyira lenyűgözte a Paramount stúdió fejeseit, hogy pillanatokkal a vége főcím után elhatározták, hogy folytatást készítenek hozzá. Sőt: a cég akkori elnöke, Frank Mancuso Jr. már a nyitójelenet alatt felkiáltott, hogy

„ez a film nagyobbat fog szólni, mint a Szellemirtók, azonnal kezdjünk el dolgozni egy folytatáson!”

A produkcióhoz végül két folytatás is készült, és a hírek szerint meg fogják csinálni a Beverly Hills-i zsaru 4-et is, amit már hosszú évek óta terveznek, de tavaly ősszel a Netflix csapott le a projektre – szóval talán tényleg lesz is belőle valami.

8. Axel Foley szerepére Eddie Murphy előtt rengeteg színész neve felmerült: Sylvester Stallone, Mickey Rourke, Jeff Bridges, James Caan, Billy Crystal, Robert De Niro, Harrison Ford, Richard Gere, Mel Gibson, Michael Keaton, Nick Nolte, Al Pacino, Richard Pryor, Dennis Quaid, Kurt Russell, Arnold Schwarzenegger, John Travolta, Robin Williams és Bruce Willis is lehetett volna a laza zsaru.

9. A legbiztosabbnak Stallone részvétele tűnt, aki tényleg az utolsó pillanatban került ki a projektből. Ennek okaként azonban sokféle mendemonda kering. A színész maga azt állította, hogy úgy érezte, nem fekszik neki a vígjáték műfaja, és több ötletét átmentette inkább későbbi, Kobra című filmjébe. A produkció részéről viszont azt terjesztették, hogy a sztárnak túl magasak voltak az elvárásai, és mindenféle extra igénnyel élt a forgatás idejére.

Az egyik producer, Don Simpson azt a vad pletykát kezdte híresztelni, hogy végül úgy szabadultak meg Stallonétól, hogy protekcióval bejuttatták egy európai klinikára, ahol egy kísérleti kezeléssel extra hosszú erekciós képességhez juttatták a férfiakat

– így Stallone rögtön lelépett, és jöhetett Eddie Murphy.

10. Martin Brest rendező részvétele sem volt mindig biztos a projektben. Előtte a producerek Martin Scorsesét és David Cronenberget is megkörnyékezték. Brest (aki később olyan filmeket rendezett még, mint az Éjszakai rohanás, az Egy asszony illata vagy a Ha eljön Joe Black) úgy döntötte el, elfogadja-e a felkérést, hogy feldobott egy negyeddollárost – mikor később a Beverly Hills-i zsaru hatalmas siker lett, bekereteztette a pénzérmét, és fellógatta az irodája falára.

11. Igazából a film egész címe hazugság, mivel Beverly Hills városa nem engedélyezte a stábnak, hogy este fél 11 után is forgassanak, ezért a filmesek átvitték a produkciót Pasadenába, így az igazságot jobban fedné a Pasadenai zsaru cím.

12. Ha jobban megnézzük a film főgonoszát, Victor Maitlandet, feltűnik, hogy egyáltalán nincs szemöldöke.


(via IMDb)