12 dolog, amit nem tudtál a Zombielandről

Halloween napján stílszerűen egy zombis horrorkomédiáról árulunk el nektek kulisszák mögötti titkokat.

1. A film egyik főszerepét játszó Woody Harrelsont – aki nagy élharcosa a marihuána legalizálásának – a forgatás során letartóztatták marihuána birtoklásáért, ami miatt egy napot csúszott a munka.

2. A Zombielandet Rhett Reese és Paul Wernick forgatókönyvíró-producerek eredetileg tévésorozatnak szánták, szóval alaposan át kellett dolgozni, hogy nagyjátékfilm készülhessen belőle (az egyik legfontosabb módosítás a címet érintette, mivel a stúdió fejesei attól féltekm hogy az Another Day in Zombieland /Egy újabb nap Zombielanden/ címről a nézők arra asszociálnak majd, hogy egy folytatásról van szó).

Először úgy volt, hogy

John Carpenter lehet a direktor,

de amikor kiderült, hogy nem csak egy pilot epizódot kell megrendezni, hanem egy egész filmet, a horrormágus – annak ellenére, hogy nagyon tetszett neki a forgatókönyv – visszamondta a dolgot, mert ez már nem fért volna bele az idejébe.

Később, a film sikere után az alkotók megpróbáltak visszatérni az eredeti ötlethez, és sorozattá fejleszteni a Zombielandet, de a rajongók annyira gyűlölték már az első perctől kezdve a gondolatot, hogy az Amazon 2013 májusában, az első rész után elkaszálta a szériát (végül egyébként ezt a pilotot sem Carpenter rendezte, hanem a Motel-horrorok révén ismert Eli Roth).


3. A film egyik ikonikussá vált jelenetében Bill Murray cameózik egy vidámat. Eredetileg azonban úgy volt, hogy Patrick Swayze-nek lesz egy rövid megjelenése, csak sajnos a felkérést követően diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal (tragikus módon nem sokkal a Zombieland októberi bemutatása előtt, 2009. szeptember 14-én hunyt el). Az volt a terv egyébként, hogy Swayze saját ikonikus filmjeit, például a Ghostot és a Dirty Dancinget parodizálja a rövid jelenetben. Később felajánlották a lehetőséget

Joe Pescinek, Mark Hamillnek, Dwayne Johnsonnak, Kevin Baconnek, Jean-Claude Van Damme-nak és Matthew McConaugheynek is, de egyikük sem vállalta. Azóta biztos nagyon megbánták!

4. A közhiedelemmel ellentétben a Zombieland szupermarket-jelenetét nem egy igazi szupermarketben forgatták – ehelyett a stáb nulláról felépített egy saját boltot, ahol több áru nem is volt igazi (a hűtőkben látható termékek például csak nyomtatott lapok voltak). A producerek szerint ugyanis még így is olcsóbban jöttek ki, mintha kibéreltek volna egy szupermarketet, és kifizették volna az ott okozott károkat.

Ami azonban valódi volt a szóban forgó jelenetben, az Woody Harrelson bendzsójátéka.

A színész ugyanis annak ellenére megtanult a film kedvéért bendzsózni, hogy könnyen meg tudták volna vágni úgy is a képsort, hogy valaki más játszik a hangszeren helyette. Micsoda elhivatottság!

5. A végül John Carpenter helyett választott rendező, Ruben Fleischer saját bevallása szerint munka közben a Haláli hullák hajnala című 2004-es zombis horrorparódiából nyert inspirációt.


6. A Zombieland végén, már a végefőcím alatt kapunk egy bónusz jelenetet, amelyben Bill Murray és a Woody Harrelson által játszott Tallahassee mókázik még egy kicsit. A képsor (és a korábbi cameo) helyszínét egyébként Lee Najjar amerikai ingatlanbefektető és realitysztár szolgáltatta, aki a georgiai Atlanta előkelő negyedében lakik. Az ő piros Ferrari F430 Spyder autója látható a garázsban is. Amikor pedig a korábbi jelenetben Harrelson figurája azt mondja Murray-nek, hogy milyen nagy rajongója, és hogy szereti minden filmjét, azért is vicces, mert a Tökös tekésben például mindketten játszottak – és egyébként ellenségeket.

7. A Zombieland forgatókönyve szerepelt a Black List 2007-es listáján. A Black List egy olyan,

stúdióvezetők és produkciós cégek szakembereinek véleményén alapuló, évente közölt felmérés, ami a legjobb meg nem valósult forgatókönyveket sorolja fel,

azt elősegítendő, hogy a filmkészítők és a forgatókönyvírók egymásra találhassanak. Ahogy a Zombieland (vagy A tűz martaléka, A hódkóros és a Kódjátszma) esete is mutatja, ez elég gyakran megtörténik.

8. Nem sokkal a film forgatása után nagy port kavart, hogy Woody Harrelson a New York-i LaGuardia Repülőtéren rátámadt egy paparazzóra. A sztár érdekes védekezést alkalmazott, amikor magyarázta a bizonyítványát: mivel köztudottan a method acting híve, még karakterben volt, amikor egyenesen a Los Angeles-i forgatásról érkezve leszállt a repülőről. A CNN-nek adott interjúban kifejtette, hogy szerinte teljesen érthető, hogy az őt körülvevő fotósokat zombiknak nézte.


9. A színésznek a nagy áttörést meghozó korábbi, kultikus filmjében, a Született gyilkosokban egyébként elhangzik a „zombieland” szó (amikor az általa játszott karakter, Mickey a tévénézőkről beszél).

10. A Jesse Eisenberg által alakított Columbus a filmben

fél a bohócoktól

– ami azért vicces, mert a színész édesanyja partibohócként dolgozott.

11. Amikor a Zombieland főhősei monopolyznak, Columbus megjegyzi, hogy az a legjobb a zombik által uralt posztapokaliptikus világban, hogy „nincsenek Facebook-frissítések”. A figurát megformáló színész, a fent említett Jesse Eisenberg bő egy évvel később Oscar-jelölést kapott a Facebook-alapító Mark Zuckerberg megformálásáért a Social Network – A közösségi háló című életrajzi filmben.

12. Eredetileg egyébként nem is Eisenberg mondta volna az ominózus mondatot, hiszen

Columbus szerepét Jamie Bellnek szánták. Később Taylor Lautner neve is felmerült, de végül egyikük sem került be a filmbe.

Az Emma Stone által megformált Wichita lehetett volna Evan Rachel Wood és Megan Fox is (ha nem mondanak nemet); Amber Tamblyn pedig ott volt a meghallgatáson, de nem nyert.

További érdekesség, hogy Stone-ra először a „406-os”-ként gondoltak: ez a karakter volt a cselekmény elején Columbus zombivá változott szexi szomszédja, akinek sosem mondták ki a nevét, csak a lakása száma miatt emlegették 406-osként – és akit végül Amber Heard formált meg. Rhett Reese és Paul Wernick forgatókönyvíró-producerek azt is elárulták, hogy a Harrelson által játszott Tallahassee szerepét először annak a Kirk Wardnak akarták adni, aki később a már említett szomorú sorsú tévés pilotban alakította a figurát.


(via IMDb)