12 dolog, amit nem tudtál az Utazókról

Érdekességek Jennifer Lawrence és Chris Pratt híres-hírhedt sci-fi kalandjáról.

A kritikusok által a földbe döngölt, de a Port olvasói által kedvelt (8.1 pontos értékelés több mint 500 szavazat alapján!) sci-fi készítéséről már írtunk. Kiderült többek közt, hogy mely színészek jöttek még szóba a főszerepekre, miért félt Jennifer Lawrence a szexjelenetektől vagy mekkora volt a gázsikülönbség a sztárok közt. Maradtak azonban még kulisszatitkot, ezeket mutatjuk most, ezúttal spoileresen!

  • Gyanús hasonlóság? Jerry Sohl 1956-os novellájában (Death in Transis) egy hajóskapitány a főszereplő, aki egy tízévesre tervezett utazás első évében magányosnak érzi magát, és felébreszt egy utast, akit a profilját megnézve választ ki, és úgy dönt, hogy ő lenne a tökéletes társa az út során.
  • Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak sorozatának utolsó könyve, a Jobbára ártalmatlan szintén egy meteorok által megrongált csillagközi űrhajóról szól, amelyben meghibásodik a fedélzeti számítógépet, és felébrednek a hibernációból az utasok.
  • A film harmadik felvonása teljesen eltér a Jon Spaihts által írt eredeti forgatókönyvtől, amelyben a haldokló Gus öngyilkos lesz, amikor kilövi magát az űrbe, majd Jimnek és Aurorának kell elhárítania a hajóban keletkezett károkat. Jim nem hal meg, de az 5000 hibernációs kapszula kilökődik. Kapunk magyarázatot is Jimtől: "A hibernációs rendszer újraindult. Azt hiszi, hogy a hajó a kikötőben van, ezért löki ki az üres kapszulákat." Mire Aurora elborzadva közli vele, hogy "Nem üresek". Az utolsó jelenetben a hajó 88 évvel később megérkezik a Homestead II-re, és Jim és Aurora leszármazottai kiszállnak belőle.

  • Egy kivágott jelenetben Gus, Jim, Aurora és Arthur a bárban vannak, és Gus elmondja nekik, hogy ez már a hatodik csillagközi útja az Avalonon, és az előző öt utat incidens nélkül tette meg vele.
  • A felhőkarcoló fémből készült modellje, amelyet Jim készít az Aurora számára, az 1930-ban befejezett New York-i Chrysler Building modellje. A filmben korábban Jim hallja, ahogy Aurora azt mondja a profilvideójában: "Igen, hiányozni fog New York City. Adj egy csésze kávét és egy kilátást a Chrysler Buildingre, és egész nap tudok írni". Azzal, hogy Aurorának odaadja a modellt, Jim a Chrysler épület "kilátását" adja neki, hogy írhasson. Ez azt is sugallja, hogy az épület a távoli jövőben is megmaradt.
  • Miután Jim felébred és a tükörben nézelődik, a háttérzene Bob Dylan "Like A Rolling Stone" című száma, ami elég áthallásos, hiszen egy nagy kő ütötte át a hajó pajzsát, és okozta azt a sérülést, ami miatt Jim idő előtt felébredt. Később, amikor Jim először lép be a bárba, Bobby Darin "Call Me Irresponsible" című dalát halljuk, ami szintén egy ironikus kikacsintás, mert Jim valóban nagyon felelőtlen volt, amikor saját érdekében kinyitotta az Aurora hibernációs kapszuláját, és ezt a titkot megosztotta a csapossal.
Forrás: Intercom

 

  • Az Avalon csillaghajó a nevét vélhetően arról a mesebeli helyről kapta, ahová Artúr királyt vitték, hogy felépüljön a sebeiből, és ahonnan egy napon majd visszatér. Ezt a teóriát erősíti, hogy az űrhajó csaposát Artúrnak hívják.
  • "Aurora" a neve a Csipkerózsika egyik változatának a Disney 1959-es adaptációjában, ami aligha véletlen. Jennifer Lawrence karakteréhez hasonlóan ő is egy gyönyörű nő, akit egy férfi ébreszt fel a „mélyálomból”, és akibe utána beleszeret.
  • Ahelyett, hogy utólag alkották volna meg CGI-jal a szoftvert, amellyel a színészek a különböző számítógépeken és gépeken interakcióba lépnek, valóban kifejlesztették a Unityn nevű játékkonzolon, és a tabletekről vezérelhető rendszer tényleg működött.
Forrás: Intercom

 

  • A nagyméretű interaktív asztali és konzolra szerelhető érintőképernyős monitorok ugyanazok, mint amiket a Feledésben használtak, sőt a szoftver felhasználói felülete is szinte teljesen azonos a két filmben.
  • Amikor Jim és Aurora először italozgatnak a bárban, a csapos, aki deréktól felfelé android, azt mondja: "Sírtam, mert nem volt nadrágom, de aztán láttam, hogy nincs lábam!" Ez egy régi népi mondásra utal, amely úgy szól, hogy "Sírtam, mert nem volt cipőm, amíg nem találkoztam egy férfival, akinek nem volt lába."
  • Szinte az egész filmben csak négy színészt látunk (az ötödiket alakító Andy Garcia körülbelül tizenöt másodpercet kap csak, és egyáltalán nincs szövege). Ennek ellenére a sminkosztály 9 emberből állt, köztük Chris Pratt és Jennifer Lawrence személyes sminkeseiből és Pratt fodrászából. Prattnek és Lawrence-nek is volt személyes jelmeztervezője.