14 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál A hal neve: Wandáról

Újra leadja a tévé John Cleese és Michael Palin egyik legjobb komédiáját, amely Kevin Kline-nak még egy Oscart is hozott. Kiváló apropó ez arra, hogy összegyűjtsünk róla néhány érdekességet.

  • John Cleese és Charles Crichton rendező már 1983-ban elkezdték az ötletelést. Cleese csak annyit tudott, hogy szerepelnie kell a filmben egy dadogós karakternek, aki fontos információk birtokában van, míg Crichton szerette volna, ha valakin átmegy egy úthenger. A párosnak négy évbe telt elérni, hogy zöld utat kapjon a produkció.
  • Crichton veterán brit rendező volt, aki leghíresebb filmjét (A Levendula-dombi csőcselék) még 1951-ben készítette, és a forgatás kezdetekor már 78 éves volt. A stúdió fejesei aggódtak is, hogy az utolsó mozifilmjét 23 éve megrendező Crichton képes-e megbirkózni a feladattal, ezért Cleese lett nem hivatalosan a segédrendező. Valójában végig Crichton dirigált, Cleese csak egy-két filmvégi jelenetben működött közre.
  • A stáblistán egyedül Cleese van feltüntetve forgatókönyvíróként, de a komikus az interjúiban többször is elmondta, hogy Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin és Maria Aitken is alkotótársnak tekinthető, annyit rögtönöztek. Jonathan Benson rendezőasszisztenssel együtt összesen 13 ember járult hozzá a szkript dialógjaihoz.
  • Wanda szerepére Cleese javasolta Jamie Lee Curtist, miután látta őt a Szerepcserében, és rájött, hogy képes egyszerre szexi és vicces is lenni.
Forrás: MGM

 

  • Michael Palin az első olvasás után borzalmasnak találta a szkriptet, és a lesújtó véleményét meg is írta a naplójában.
  • A főszereplő Archie Leach ügyvéd Cary Grant színész születési nevét (Archibald Alexander Leach) kapta. Cleese ezt azzal indokolta, hogy Grant és ő szinte földiek (20 mérföldre egymástól születtek), és így tudott a legközelebb kerülni ahhoz, hogy eljátssza Grantet. Leach lányát, Portiát pedig Cleese igazi lánya, Cynthia Cleese alakította.
  • Palin apja is dadogott, így a karakter megformálásakor a saját tapasztalataiból is merített, az ő ötlete volt például, hogy Ken Pile kevésbé dadogjon azon emberek társaságában, akikben megbízik. A színész később megalapította a Michael Palin Központ a Dadogós Gyermekekért nevű intézményt, amelyet azóta is támogat.
  • Jamie Lee Curtisnek komoly nehézséget okozott forgatás közben a nevetés visszatartása, különféle praktikákkal védekezett, fogpiszkálót vagy tűt rejtett az ujjai közé, majd jól összeszorította, hogy a fájdalommal megzabolázza magát, abban a jelenetben pedig, ahol Otto orgazmus közben bárgyú fejet vág, egy párnát szorított az arcára, mert azt már sehogy sem bírta volna ki röhögés nélkül.
Forrás: MGM

 

  • A rablási jelenetben tényleg Kevin Kline lövi ki az érzékelőt egy nyíllal, a mutatvány ráadásul már a második felvételre sikerült neki.
  • Kline karakterének, Ottónak olaszul kellett beszélnie, a franciául tudó színész viszont azt szerette volna, ha franciául halandzsázhat, de Cleese nem engedett. Amikor kifogyott az olasz sajtok és egyéb ismert kifejezések felsorolásából, a Volare-t kezdte énekelni, ami kockázatos húzás volt, akkor ugyanis még nem rendelkezett a produkció a dal jogaival.
  • Otto halevő jelenetét trükkel oldották meg: Kevin Kline zseléállatokat eszik, noha simán megette volna az élő halakat is, de az alkotók a felajánlásra nemet mondtak.
  • A dániai bemutató után egy Ole Bentzen nevű fül-orr-gégész szó szerint halálra nevette magát azon a jeleneten, amikor Otto sültkrumplit dug Ken orrába. Bentzen fia megerősítette, hogy noha annak hitték, ez nem városi legenda, sajnos tényleg megtörtént, és azzal indokolta apja halálát, hogy a jelenet láttán eszébe juthatott az egyik családi élmény, amikor egy vacsorán karfiolt dugott mindenki orrába. A vonatkozó jelenetet amúgy az amerikai tévébemutató alkalmával több csatorna is kivágatta, arra hivatkozva, hogy sértheti a mentális betegséggel élőket.
Forrás: MGM

 

  • Kline úgy kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, hogy a díjszezonban korábban egyszer sem ismerték el, csak egy BAFTA-jelölést kapott, ami nagyon ritka az Oscar-díjak történetében.
  • Cleese és Palin összes Monty Python utáni filmje közül ez lett a legsikeresebb, Cleese ráadásul a személyes kedvencének is tartja. Bár szerinte az előző filmjének, az Óraműpontossággalnak (1986) jobb a szkriptje, az megbukott Amerikában, míg A hal neve: Wanda meglepően nagy siker lett.