15 dolog, amit tudnod kell A polip című sorozatról

Cattani felügyelő tragikus halála azoknak is közel hozta az olasz maffia ármánykodásait, akiket sosem izgatták a maffiaügyek. A sorozatot több mint száz országban vetítették, és a legendák szerint Oroszországban a nézők menedékjogot követeltek a nyomozónak. Most az M3 ismétli a részeket.

1. A polip volt az olasz tévézés történetének legsikeresebb sorozata, a legtöbben, 17 millióan a negyedik évad fináléját látták, amiben Cattani felügyelőt szitává lövik a maffia emberei. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik olasz ezt nézte 1989. március 20-án.

 

 

2. Már az első évad gyors népszerűségre tett szert, a legelső részre 8 millióan kapcsoltak oda, de az évad utolsó része már 15 millió embert ültetett le egy 60 milliós országban.

 

3. A sorozat komoly tévés viták témája lett, és igazi olasz nemzeti eseménnyé vált. Közben ismeretterjesztő sorozatként is megállta a helyét, mert sokan ebből értették meg, hogy a maffia nemcsak a fegyverekkel rohangászó gengsztereket jelenti, hanem tényleg behálózták az üzleti életet és a politikát, elsősorban délen.

 

4. Bár sokak számára véget ért a sorozat Cattani halálával, A polip nem állt le, egy évvel később folytatták. Az ötödik évadban a felügyelő szerelme, Silvia Conti bírónő esküszik a nevében bosszút, és mindent megtesz, hogy rács mögé kerüljön Espinosa, a gátlástalan üzletember, aki felelős lehetett Cattani haláláért.

 

 

5. A polipból tíz évad készült összesen, az utolsó 2001-ben jött ki. Így összesen 17 évig futott a nagyjából a végéig sikeres és népszerű sorozat, mivel néha két év is eltelt egy-egy évad között. A nyolcadik és a kilencedik évad visszament az ötvenes évekig, aztán a tizedik újra a jelenben játszódott, de a valós események fényében azt sem tudták azzal a megnyugtató lezárással elintézni, hogy a bűnözőket egytől egyig elfogták.



6. A sorozat sikeréhez nagyban hozzájárultak a hetvenes-nyolcvanas évek valós olaszországi eseményei. Ekkor emelkedett fel a Corleone család, akik minden korábbinál erőszakosabban léptek fel, csak a saját szövetségeseik közül ezret tettek el láb alól az első néhány évben. Még lényegesebb, hogy a maffia történetében először ekkor vették támadás alá az állami intézményeket, a rendőrséget és a politikusokat, és a gyilkosságok híre az egész országot felzaklatta.

 

7. Cattani tévés halála sokaknak egy Antonio Cassara nevű szicíliai rendőr meggyilkolását juttatta eszébe, akit 1985-ben 200 golyóval végeztek ki. Ugyanebben az évben AK-47-esekkel gyilkolták meg Ninni Cassani nyomozót, aki éppen a saját háza előtt lépett ki az autójából két ügynök kíséretében, így az erkélyről mindent látott a felesége és a kislánya.

 

 

8. Egy 1989-es olaszországi riport a Washington Postban kiemeli, hogy még a szkeptikusabb nézőket, köztük a maffia ellen küzdő szicíliai rendőröket is magával ragadta a sorozat. Giovanni Falcone, az akkori Olaszország legmenőbb szervezett bűnözéssel foglalkozó nyomozója is elismerte, hogy A polip fontos szerepet játszik abban, hogy felhívja a figyelmet egy nagyon komoly problémára. “Ne árulja el, mi fog történni ma este.  Meglátjuk, hogy Cattani életben marad-e” - mondta az amerikai újságírónak a negyedik évad fináléja előtt a nyomozó, majd beszállt a páncélozott kocsijába, amit gépfegyveres testőrök vettek körül. Később a palermói rendőrségen mindenki a tévé köré gyűlt, mikor levetítették az évad tragikus befejezését. Bár sok néző túlzásnak tartotta, hogy hetven golyóval végeznek Cattanival, az újságcikk szerint a rendőrök nagyon is reálisnak érezték a finálét.

 

9. “A tények csak az alapot jelentik, amire egy képzeletbeli palotát építünk” - mondta A polip producere, aki szerint magát a sorozatot is részben egy rendőrgyilkosság ihlette. 1979-ben a reggeli kávéját itta egy bárban Palermo rendőrfőnöke, Boris Giuliano, mikor a Corleone család egyik tagja lelőtte. Emellett sokat merítettek egy Tommasso Buscetta nevű exmaffiózó vallomásából, aki a nyolcvanas években informátorként segítette a maffia elleni küzdelmet. Ő volt az első magasrangú tagja az olasz maffiának, aki a szervezet ellen fordult, és ebből lett minden idők legnagyobb maffiaellenes bírósági ügye. A kilencvenes években aztán a tárgyalást vezető két bíró is gyilkosság áldozata lett, Buscetta viszont bekerült az Egyesült Államok tanúvédelmi programjába, és Amerikában halt meg 2000-ben 71 évesen.  

 

 

10. A polip nyomasztó atmoszférájához rengeteget hozzátett Ennio Morricone zenéje, aminek hallatán a mai napig kirázza a hideg a rajongókat. A világhírű olasz zeneszerző a második évadtól írt zenét a sorozathoz.

 



11. A polip a Dallas ellenszereként született, az amerikai sorozatok sikerét látva ugyanis egy kisebb morális pánik uralkodott el Olaszországban, hogy a külföldi sorozatok elnyomják a nemzeti kultúrát. Ez a hangulat segítette a sorozat megvalósítását.

 

12. Végül nemcsak Olaszországban lett sikeres A polip, több mint száz országban vetítette a tévé, Magyarország mellett többek között Oroszországban, Németországban és Franciaországban.

 

13. Oroszországban még egy ahhoz hasonló városi legenda is kapcsolódik hozzá, mint nálunk az Isaura kiszabadulására indított gyűjtés története. Cattani nehéz sorsát látva állítólag orosz olvasók levelet írtak a Pravdának, amiben azt követelték, hogy kapjon az országban menedékjogot a felügyelő. Érdekes kérdés, hogy mit kezdett volna magával Cattani a Szovjetunióban.

 

 

14. A polipban olyan olasz filmesek működtek közre, mint Damiano Damiani, aki ismert volt a maffiáról szóló filmjeiről, többek között a Mint a bagoly nappal című krimiről. Emellett gyakran reflektált összetett társadalmi és politikai kérdésekre a munkáiban. A forgatókönyvet részben az az Ennio De Concini írta, aki 1961-ben Oscart kapott a Válás olasz módra című vígjáték forgatókönyvéért, amiben Marcello Mastroianni játszotta a főszerepet.

 

15. A sorozat egyik rendezője, Luigi Perelli egy interjúban azt nyilatkozta, hogy nagy hatással voltak A polipra Dosztojevszkij regényei, mivel ugyan a jó és a rossz harcáról szól, de a gonoszt úgy mutatta be, hogy az belülről dolgozik mindenhol, és ezért szinte kiirthatatlan.