30 éves a Rém rendes család

Kereken 30 éve, 1987. április 5-én zuttyant le először a kanapéra Al Bundy. A szép évforduló kapcsán összeszedtünk néhány érdekességet egyik kedvenc tahó sorozatunkról és a szereplőkről.

1. A soha be nem mutatott, eredeti pilotban még mások játszották a Bundy-gyerekeket. Budot Hunter Carson alakította, aki a főszereplő kissrác Tobe Hooper bitang félelmetes horrorjában, a Támadók a Marsrólban. (Aminek különösen ijesztő hangeffektjeit használták fel annak idején Déry János Nulladik típusú találkozások című ufós műsorának főcímében.)

2. Peggy a kitalált wisconsini Wanker megyéből származik, "ahol mindenki a családhoz tartozik", a lánykori neve is Wanker - ami az angol szlengben "önkielégítést végzőt" jelent, csak kevésbé szépen megfogalmazva.

3. A szerencsétlen, nyomi és kéjsóvár Bud teljes neve Budrick Franklin Bundy.

4. A Bundy család kutyája, Brúnó a negyedik évadban elpusztul, ám a macskák ellen elkövetett bűneiért vezeklésül reinkarnálódik, új testbe kerül, és valójában ő lesz az új kutya, Lucky. Ezt persze a gazdái nem tudják.

5. O'Neill karakterét teljesen kivágták az 1991-es Intruderek támadásából, mert amikor a nézők meglátták a vásznon, nem tudtak elvonatkoztatni Al Bundy figurájától, így azonnal nevetésben törtek ki.

6. Ed O’Neill egy másik szerepe is kultikussá vált nálunk. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyébként nagyot hasaló Ford Fairlane kalandjai a zseniális szinkronnak köszönhetően a világon csak nálunk vált kultfilmmé. Ebben O’Neill alakította a Fordot iszonyatosan utáló Amos (Ánusz) hadnagyot, aki Balázs Péter hangján énekli a “butitájmot”.

7. 2015 óta időnként felreppen a hír, hogy valamilyen formában folytatnák a sorozatot, és a színészek is szívesen részt vennének benne. Mostanáig azonban semmi konkrétumot nem tudni erről, valószínűleg nem lesz az egészből semmi.

8. Ed O'Neill a fejére biggyeszthette a legendás rendőr, Popeye Doyle jellegzetes kalapját a két Francia kapcsolat olcsó folytatásában.

9. 2011-ben Ed O'Neill is megkapta a maga csillagját a Walk of Fame-en - épp szemben egy cipőbolttal.

10. A sorozat alapján készült társasjáték, a szereplők akciófigurái, sőt, még Peggy szakácskönyvét is kiadták - ami egészen szürreális recepteket és praktikákat tartalmazhat.

 +1. A sorozat licenszét több ország is átvette, többek közt mi is. Az Egy rém rendes család Budapesten azonban elég rondán megbukott - de megérdemelten, mert elég bénára sikerült, és egyáltalán nem volt vicces.