5 dolog, amit nem tudtál az 55 éves Maci Laciról

Tudtad, hogy volt gonosz is? Vagy hogy az egész maci egy nagy utalás?

Igazából nem is 55 éves

Le kell lepleznünk egy kis csúsztatást egyből az elején. Maci Laci saját rajzfilmsorozatát ugyan 1961-ben mutatták be, így valóban 55 éves, de addigra Maci Lacit már láthatták a nézők itt-ott. Ugyanis 1958-tól kezdve szerepelt a Foxi Maxi rajzfilmekben, de a sorozat több más szereplőjéhez hasonlóan ő is saját műsort kapott egy idő után. A döntés a Hanna-Barbera páros részéről érhető volt, Maci Laci volt messze a legnépszerűbb karakter a műsorban. Szegény Foxi Maxit nem csípték annyira a nézők, ezért a műsor másik állandó szereplői, Kandúr Bandi, a macska, valamint ellenlábasai, Inci és Finci, az egerek is saját műsort kaptak egy idő után.

Maci Laci puszta léte popkulturális utalás

Maci Lacinak alapvető tulajdonságai a mély hangja és sajátos nyelvhasználata, ami abban nyilvánul meg, hogy szívesen beszél rímekben, illetve rá jellemző szófordulatokkal. A magyar nézőknek ezek csak érdekességek, az amerikai közönségnek viszont elég komoly utalások. Maci Laci hangját Daws Butler, a Hanna-Barbera rajzfilmek egyik veterán szinkronhangja kölcsönözte, többek között az eredetiben ő szinkronizálta Kovakövi Frédit is. Butler viszont nemcsak simán szinkrinizálta Maci Lacit, hanem Art Carney jellegzetes hangját utánozva tette mindezt. Maci Laci angol neve, a Yogi Bear és a sajátos szóhasználata pedig Yogi Berra baseball-játékosnak köszönhető. A frappáns beszólásairól is ismert Berra már abszolút sztár volt, amikor elkészült a Maci Laci sorozat, be is perelte Hanna-Barberáékat, hogy elbitorolták a nevét, de elvesztette a pert, így maradhatott Maci Laci Yogi Bear.

Volt gonosz is!

Annak ellenére, hogy Maci Laci fő tevékenységi körébe az tartozik, hogy a Jellystone Nemzeti Parkba érkező turisták piknikkosarait ellopja, mindvégig pozitív, furmányos figuraként ábrázolta a sorozat. De a saját sorozatán kívül előfordult, hogy nem tűnt iylen békésnek. A Scooby-Doo egyik epizódjában ugyan nem mondják ki a nevét, de jól láthatóan ő van egy intézetben megkötözve - Hannibal Lecter-maszkban -, ahol valamilyen ördögi tervet szövögetnek megvadult állatokkal.

Csak magyarul Laci

Maci Laci kalandjai a mai napig népszerűek, egy rakás országban vetítették, vetítik a rajzfilmsorozatot, egy dologban azonban nagyon egyedi a magyar változat. Ez az egyetlen verzió ugyanis, amiben nem Yoginak, hanem Lacinak hívják a főszereplő medvét. Ezt Romhányi Józsefnek köszönhetjük, aki számos rajzfilmnek adott teljesen egyedi ízt azzal, hogy remek nyelvi leleményekkel tömött, verses szöveget írt nekik. Így tette ezt a Maci Laci esetében is.

Van felnőtteknek szóló verziója is

Na, nem arra kell gondolni, hogy van belőle pornófilm, bár biztos készült az is, hanem van olyan rajzfilmverzió, ami abszolút a felnőtt közönségnek szól. A teljesen beteg Ren és Stimpy Show készítője, John Kricfalusi még 1999-ben készített két rajzfilmet, amik a Cartoon Networkön is lementek, amik egészen más megvilágításba helyezik Maci Lacit és a kalandjait. Az egyikben Bubu bevadul, a másikban viszont Smith vadőr a főszereplő, a rajzfilm pedig arról szól, hogy miként tette tönkre az ember az állatok háborítatlan világát azzal, hogy megjelent.