5 emlékezetes karácsonyi epizód kedvenc tévésorozatainkból

Hangolódjunk az ünnepekre Mr. Beannel, Sabrinával, a Kriptaőrrel, a Jóbarátokkal és a Szomszédokkal!

1. Jóbarátok

Az 1994 és 2004 között futó sitcomban több karácsonyi epizód is volt. Ezek közül az egyik legviccesebb az volt, amikor Joey és Chandler az utolsó pillanatban vették meg az ajándékokat, és úgy adták át az autóillatosítót meg a kólát, mintha azok személyre szabott meglepetések lettek volna. De az is emlékezetes rész volt, amikor Ross későn érkezett a jelmezkölcsönzőbe, és Mikulás-ruha helyett „karácsonyi tatu”jelmezben próbálta a kisfia, Ben előtt megmenteni az ünnepet (amíg Chandler be nem rongyolt Télapó-maskarában). De mi most inkább Phoebe mókás karácsonyi dalát és Joey Karácsonyi ének-áthallásos éttermi poénkodásait vettük be a listánkba:

 

2. Mr. Bean

Nemcsak az amerikaiak, de a britek több évadot megélt tévésorozataiban is fontos volt, hogy az ünnepek közeledtével legyen karácsonyi rész. Az 1990 és 1995 futó Mr. Bean ünnepi epizódja kortalan klasszikus: minden karácsonykor szívmelengető nézni Rowan Atkinson csetlés-botlásait.

 

3. Sabrina hátborzongató kalandjai

Forralt bor, mézeskalács, kandallótűz, ajándékok – hiába keresztény ünnep a karácsony, a Sátán szobra előtt hajbókoló boszorkányok és varázslók is szerették megünnepelni. A Netflix a 2018-as első és az idei második éve közé szúrt be egy igen hangulatos ünnepi epizódot a saját gyártású Harry Potter-klónjába. Ami ráadásul a rajongók szerint végül az egyik legjobb részre sikeredett!

 

4. Mesék a kriptából

A Kriptaőr figurájával fémjelzett, 1989 és 1996 között futó horrorsorozat annak idején arról volt híres, hogy Hollywood legismertebb figurái dolgoztak egy-egy részen, Tom Hankstől és Michael J. Foxtól kezdve Michael Ironside-on és Tim Allenen át Demi Moore-ig és Arnold Schwarzeneggerig. A '89-es karácsonyi epizódot például a Vissza a jövőbe-trilógia atyja, Robert Zemeckis forgatta le. Ebben egy fiatal nő (Mary Ellen Trainor) épp szenteste öli meg a férjét, hogy hozzájuthasson a pénzéhez, de pechjére pont ekkor szökik meg a diliházból egy Mikulásnak öltözött őrült (Larry Drake), aki baltával kezdi kergetni a nőt és a Télapót váró kislányát. Ez az epizód persze csak a '70-es évekbeli Mesék a kriptából karácsonyi történetének remake-je volt, viszont nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tűzoltóbaltával gyilkoló Mikulás is ugyanolyan horrorfilmes ikon legyen, mint a hokimaszkos Jason vagy a pengekesztyűs Freddy Krueger.

 

5. Szomszédok

Az 1987 és 1999 között sugárzott teleregény sokak szerint nagyon bénán, mások szerint viszont kifejezetten életszagúan mutatta be, hogy hiába volt Magyarországon rendszerváltás, az átlagemberek nem hogy nem tudtak Bécsben cukrászdát nyitni, de a nyakukba szakadt vadkapitalizmus simlis Gábor Gáborai az utolsó fillérjeiket is kicsalták tőlük valami bombaüzlet ígéretével. A fenyőfa-vásárlás nyűge és a szokás szerint az utolsó pillanatokra hagyott ajándékhajkurászás mellett azért a meghittség és a humor is belefért a sorozatba. A 148. fejezetben a gazdagrétiek nemcsak áhítattal énekelnek, de Mágenheimék véletlenül fel is gyújtják a karácsonyfájukat egy gyertyával, ezért átmennek inkább Takácsékhoz ünnepelni. Vágásiék is csatlakoznak hozzájuk, ekkor szól rá Feri Géza bácsira, hogy húzza be maga után az ajtót. Csakhogy az pár másodperc múlva magától kinyílik – de egy stábtag, mint valami gondoskodó karácsonyi szellem, becsukja belülről!