5 és még 70 jól ismert hang, amiért imádjuk Pogány Juditot

A Vuk Kis Vukja, a Szaffi Szaffija, a Kacsamesék Tikije, Nikije és Vikije, valamint a Bogyó és Babóca-epizódok összes szereplője a Kossuth-díjas színésznő összetéveszthetetlen hangján szólal meg, kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

1944. szeptember 10-én született Kaposváron Pogány Judit, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1965-ben lett a Csiky Gergely Színház segédművésze, teljes jogú színésszé 1970-ben vált. 1978 és 1980 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1980-tól 14 évadra visszatért a kaposvári Csiky Gergely Színházba. 1994 óta szabadfoglalkozású, 2004-től az Örkény István Színházban játszik. Számos kultfilmben szerepelt színészként (Eldorádó, A legényanya, Sose halunk meg!, Zimmer Feri, Csinibaba), a színpadon pedig tragikus hősnőket és komikákat egyaránt játszott. De szinkronhangként is emlékezetes perceket szerzett a nagyközönségnek – ezen utóbbi munkáiról szól az alábbi összeállításunk.

Martincsák István / PORT.hu

 

Kis Vuk a Vukban

Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok...

Ki ne emlékezne ezekre a szomorú mondatokra, amelyek a kis Vuk szájából szakadtak fel jajkiáltásként a hazai rajzfilmgyártás koronagyémántjának számító, 1981-es Vuk elején? Gyerekként persze még nem igazán tudtuk, hogy az elárvult rókakölyköt nem is egy kisfiú szinkronizálja, hanem a 37 éves Pogány Judit – és már csak azért sem gyanakodtunk turpisságra, mert a felnőtt, ravaszdi Vuk hangja Gyabronka József volt.

 

Szaffi a Szaffiban

Mivel már a '80-as évek elején is óriási sikert aratott a Vuk (és hol volt még akkor a későbbi rengeteg tévés ismétlése?), egyértelmű volt, hogy a Pannónia Filmstúdió műtermeiben újabb egész estés animációs filmnek kell készülnie Dargay Attila rendezésében, a képregényalkotóként és karikaturistaként is egyaránt kiváló művész jellegzetes rajzstílusában. A választás ezúttal nem egy újabb Fekete István-könyvre, hanem Jókai Mór 1885-ben megjelent romantikus kisregényére, A cigánybáróra esett. Pogány Judit a címbéli Szaffi hangját kölcsönözte a Jókai-regény megszületése után pontosan 100 évvel, 1985-ben mozikba kerülő animációs filmben. Igaz, nem sok mondata volt, mert a történet legfőbb humorforrása ebben a kacagtató mesében pont az, hogy Botsinkay Jónás (akinek Kern András kölcsönözte a hangját), aki a Habsburgok törökellenes harcai idején keresi ősei birtokán Ahmed pasa elásott kincsét, azt hiszi, hogy Szaffi, a fekete macska, és Szaffi, a macskáról elnevezett leány (aki valójában nem is a Cafrinka anyó, hanem a pasa gyermeke!) valamiféle fondorlatos boszorkányság folytán egy és ugyanaz a személy.

 

Tiki, Niki és Viki a Kacsamesékben

Azok, akik a '90-es évek elején voltak gyerekek, egészen biztosan mindannyian a tévé előtt ültek vasárnaponként, hiszen ekkor került adásba a hét legjobban várt műsora az akkor még egyeduralkodó Magyar Televízió 1-es csatornáján: a Walt Disney bemutatja, benne olyan kultikus Disney-animációkkal és -filmsorozatokkal, mint A Csipet Csapat, A gumimacik, az Ausztrál expressz, a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón, a Zorro és a Balu kapitány kalandjai. No és persze a Kacsamesék, amiben Pogány Judit nem is egy, hanem rögtön három rajzfilmkaraktert szinkronizált: az ő hangján szólalt meg a dúsgazdag, de zsugori Dagobert bácsinál élő három kiskacsa, Tiki, Niki és Viki (érdekesség, hogy az eredetileg Huey, Dewey és Louie nevet viselő kacsafiúk eredeti hangja is ugyanaz az amerikai színésznő, Russi Taylor volt).

Ők hárman egyébként valójában Dagobert unokaöccsének, Donaldnak voltak az unokaöccsei. Bár a Disney-kánonban Donald hivatalosan is örökbe fogadta őket, amikor tengerészként hajóra kellett szállnia, a rajzfilmsorozat eseményeinek idején lepasszolta az idős rokonának a három ifjoncot, nem is sejtve, hogy Tiki, Niki és Viki mennyi veszedelmes kalamajkába keveredik majd a csillapíthatatlan aranylázban égő Dagobert bácsi oldalán.

A Kacsamesék a fülbemászó főcímzene, és a még ma is élvezhető, bűbájos történetei mellett egy harmadik fontos tényező miatt számít nemzedéki élménynek. 1993. december 12-én, vasárnap, 18 óra 8 perckor, Antall József halálakor ugyanis egy egész nemzedék kollektív emlékezetébe égett bele, ahogyan az MTV megszakítja A gonosz bálna című részt (pont akkor, amikor Dagobert bácsi elkezd ugrálni az ebédlőasztalon, miután megtudta, hogy egy tengeri szörny felfalta a fagylaltrakományát), felharsan a komor gyászinduó, majd az akkori belügyminiszter (egyúttal az Antall utáni új miniszterelnök) Boross Péter beszédet mond...

 

Narrátor és még 69 további hang a Bogyó és Babócában

Bartos Erika népszerű mesekönyvsorozatából az Oscar-díj jelölt M. Tóth Géza és a KEDD Animációs Stúdió készíti 2010 óta a Bogyó és Babóca animációs sorozat újabb és újabb részeit. Az egyes epizódokban Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány (akik elválaszthatatlan barátok) sok kedves kalandon keresztül közösen fedezik fel az őket körülvevő világ jelenségeit, eseményeit, tárgyait. A mesélő, Pogány Judit több mint 70 figurának kölcsönzi a hangját ebben a kedves kis sorozatban!