5 kiváló animációs film, amiben Jézus is szerepel!

A Simpson család mellett a Family Guyban, a South Parkban és Jankovics Marcell soha el nem készült Biblia-rajzfilmjében is szerepelt a Megváltó.

Húsvét alkalmából újranéztük a kedvenc rajzfilmjeinket, és kikerestük belőlük azokat a jeleneteket, amelyekben Jézus is szerepelt. Íme a legjobbak!

A Simpson család

Matt Groening és  csapata mindenből és mindenkiből viccet csinált már a Simpson család 1989-es elindulása óta, miért pont Jézus lenne ez alól kivétel? Az egyik 2012-es epizódban a derék sprigfieldi lakosok passiójátékként adták elő a színpadon Krisztus szenvedéstörténetét – a darabban Homér volt a keresztre feszített Jézus. 

Jézus egyébként maga is megjelenik néha a sorozatban: karácsonykor például egyszerre kap születésnapi és karácsonyi ajándékot Istentől a Mennyországban. Érdekes módon az Atyától eltérően a Fiúnak ugyanúgy négy ujja van, mint a többi spirngfieldi lakosnak, és nem öt, mint Istennek (egyedüliként egyébként a sorozatban).

 

Family Guy

Naná, hogy a másik nagy tabudöntögető humorgyáros, Seth MacFarlane is belerakta párszor Jézust a Family Guy sorozatba! Örök kedvencem az a jelenet, amiben egy fergeteges kamutrailerben mutatja be, milyen lenne, ha Mel Gibson tényleg leforgatná az évek óta ígérgetett Passió 2-t – de olyan stílusban, mint a Halálos fegyver, a Csúcsformában és a többi kiváló buddy cop film! Azaz ahol a harmadnapon feltámadt Krisztus egy Chris Tucker-szerű, vicces fekete zsaruval az oldalán, sportkocsiban száguldozva és sokat lövöldözve tesz igazságot egy napfényes amerikai nagyvárosban!

 

South Park

Az arcpirító cinikusságban és tabudöntögetésben Simpsonékra és a Family Guyra is köröket verő South Parkban számtalan alkalommal felbukkant a Megváltó – többnyire persze igencsak polgárpukkasztó szerepekben és nagyon véres jelenetekben! Egyszer például az Assassin's Creed orgyilkosainak rejtett karpengéjével ölt iraki terroristákat, máskor a Támadás a Krull bolygó ellen ikonikus dobófegyverével belezte ki a pápai címre érdemtelennek ítéltetett egyházfőt! Azért persze akadtak Jézusnak szép pillanatai is a South Parkban: például amikor kiütötte egy Rocky-filmeket idéző bokszgálán a Sátánt!

 

The Greatest Adventure Stories From the Bible

Máig emlékszem, hogy a rendszerváltás hajnalán, amikor az M1 és az M2 mellett már be lehetett fogni olyan műholdas adókat is, mint a Pro7, a Sat1, a Super Channel és a Sky Channel, valamelyiken rendszeresen vetítették a Hanna-Barbera stúdió Biblia-rajzfilmsorozatát! Az animáció stílusa az akkori nagy kedvenceimre, a G.I. Joe-ra, a Thundercatsre és a He-Manre emlékeztetett, és a sztori sem maradt el ezektől, hiszen volt benne kaland, izgalom és mágia is! A keretsztorit ráadásul különösen izgalmasnak tartottam gyerekként: egy csapatnyi fiatal régész egy egyiptomi ásatáson kóborolva egy ősi sírban rengeteg elveszett ereklyére lelt, valamint egy misztikus átjáróra, ami elvitte őket a régmúlt korokba – ahol olyan emberekkel találkoztak, akik még a saját szemükkel láthatták többek között Jézus keresztre feszítését és harmadnapon való feltámadását.

 

Jankovics Biblia-rajzfilmje

Listánk végére egy igazi ínyencséget tettünk: Jankovics Marcell soha el nem készült Biblia-rajzfilmsorozatát, amelyből mindössze egyetlen pilot epizód és egy kedvcsináló előzetes készült el. Az eredeti terv az volt, hogy a '80-as évek közepén a Pannónia Filmstúdió egy külföldön is eladható rajzfilmsorozatban vagy egy egész estés animációban dolgozta volna fel az Ószövetséget és az Újszövetséget a Teremtéstől kezdve egészen Jézus feltámadásáig. De hiába állt össze 1989-re az első, 26 perces epizód, nem követte több, mert Jankovics az alkotói folyamat során több dologban is összekülönbözött a magyar származású kanadai producerrel, Joseph Sefellel. Végül el is váltak az útjaik, és sosem készült el a Biblia-sorozat, Jankovics viszont pár éve kiadta könyvben az összes olyan vázlatrajzát, amit ehhez a produkcióhoz készített. Pedig az előzetes alapján elég szép lett volna ez a Biblia-rajzfilm. Igaz, Jézus inkább egy félelmetes Gollamnak vagy egy keresztre feszített zombinak nézett ki benne (lásd a lenti trailer végét), mintsem a jól ismert, mosolygós hippinek...