5 kultikus sci-fi-sorozat, ami piszok rosszul öregedett

A Lost, a Star Trek - Az új nemzedék és a Csillagkapu is csak a maga korában volt jó széria, ma már lemondanák miattuk a nézők a streaming-előfizetésüket.

1. Lost (2004–2010)

A Lost tagadhatatlanul egy tévétörténeti klasszikus, és örökké az is marad – még úgy is, hogy a rajongók legszívesebben itt is ugyanúgy elfelejtenék az utolsó évad böszmeségeit, mint a Trónok harca esetében.

A 2000-es évek elején azonban ez a sorozat a legjobb formáját hozta: milliókat tartott lázban, és semmihez sem hasonlítható, ami előtte vagy azóta készült.

A számos Emmy-díjjal kitüntetett széria egy repülőgép-szerencsétlenség túlélőit követte nyomon egy olyan trópusi szigeten, ahol részről részre furcsább természetfeletti jelenségek történtek. J.J. Abrams és Damon Lindelof mesteri dramaturgiai csavarjai és újabb rejtélyei azonban egy idő után frusztrálók voltak, és sokaknak keserű szájíze maradt a sorozat után amiatt, hogy több lett a végére a kérdés, mint a megnyugtatóan megmagyarázott válasz.

 

2. Star Trek - Az új nemzedék (1987–1994)

A Star Trek franchise ma már ugyanúgy a popkultúra szerves része, mint a Star Wars. A Jean-Luc Picard kapitány (Patrick Stewart) által irányított Enterprise NCC 1701-D űrhajó legénysége ráadásul már a maga korában is gyökeresen más volt a Kirk kapitány-féle társaságnál. Miközben William Shattner anno folyton csak lövöldözött és béna verekedésekbe bonyolódott mindenféle szerzettel, itt minden egyes epizód elgondolkodtató sci-fi-élményt nyújtott, ráadásul meglepően sok társadalmi és politikai témát dolgoztak fel a készítők. Ezek jól megállják a helyüket a mai közönség előtt is, de nem lehet eltekinteni az esztétikai problémáktól: a Star Trek - Az új nemzedékben

rengeteg a béna jelmez, a gyenge effekt és a nevetséges frizura!

Emellett számos szereplő színészi alakítása is hagy jócskán kívánni valót maga után, így ez a sorozat, ami egykor nagyszerű volt, ma már lassúnak, laposnak és unalmasnak tűnhet a nézők szemében.

 

3. Csillagkapu (1997 - 2007)

A Csillagkapu tévésorozat minden szempontból klasszikusnak számít. Az 1994-es Csillagkapu mozifilm alapján készült széria az Amerikai Légierő különlegesen képzett elitcsapatát követte nyomon, akik a címbéli Csillagkapuk, vagyis az ősidők óta létező, titokzatos idegen átjárók segítségével indultak expedícióra térben és időben, egy látszólag határtalan univerzumban. A háborús drámákat a sci-fi műfaj elemeivel az ősi mítoszokkal összekombináló sorozatot a nézők anno nemcsak az egyedi hangulata miatt szerették, de azért is, mert a televíziós technológia akkori fejlettségének köszönhetően a sorozat nem egyszer olyan látványt nyújtott, mintha mozifilmet néztünk volna!

Sajnos azonban 2024-ben ugyanezek a technológiai trükkök és speciális effektek már olyan réginek és ósdinak tűnnek, mint a fent említett ősi mítoszok.

Bár a Csillagkapu sorozatnak a mai napig bérelt helye van milliók szívében, egyszerűen manapság már nem ugyanaz, mint egykor volt, és nagyon kiált már egy rebootért.

 

4. Hősök (2006–2010)

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Tim Kring kultikus tévésorozata nélkül ma nem lenne ekkora népszerűsége a szuperhősfilmeknek! A Hősök ugyanis a korának egyik legnépszerűbb tévéműsora volt, olyan átlagemberekkel a története középpontjában, akik egy nap rájönnek, hogy rendkívüli képességekkel rendelkeznek, a telekinézistől kezdve az időutazásig. Emellett kiderül számukra az is, hogy bár isteni hatalmú kiválasztottak, együtt kell működniük, hogy megmeneküljenek a gonosz Sylartől (Zachary Quinto), aki képes ellopni bárki szuperképességét, és mindenáron meg is akarja szerezni az összes természetfeletti erőt a világon.

Bár a sorozat fordulatos sztorit ígért, hamar összeroppant a koncepció a gyenge történet súlya alatt, a sci-fi-elemek pedig egyre haloványabbak lettek.

A készítők próbálkoztak ugyan cliffhangerekkel és meglepő fordulatokkal, ami talán működött akkoriban, de a közönség utólag már átlát ezen a felszínességen.

 

5. Sliders (1995-2000)

A dimenziók között ugrabugráló, az otthonukat kereső csapat kalandja jól indult, de aztán meredeken zuhanni kezdett a színvonal, és vele együtt a nézettség is.

Az 5. évadnál el is kaszálták a sorozatot, de egy olyan cliffhangerrel a végén, hogy aki eljutott odáig, bizonyára még ma is a készítőket szidja!

A világok közti „csúszás” hatására hőseink egyszer olyan helyre csöppennek, ahol a férfi és a nő szerepe felcserélődik, máskor olyanba, ahol vírusos betegségek burjánzanak, vagy földalatti mozgalmak árasztják el a Földet. Az utolsó epizód végén aztán a főszereplők találnak egy átjárót, ám egy látnok figyelmezteti őket, hogy ha még egyszer „csúsznak”, akkor meghalnak, és csak akkor maradhatnak életben, ha beoltják magukat egy speciális anyaggal. Remy, az eredeti négyes egyetlen megmaradt tagja ekkor magába nyomja az injekciót, és ugrik. Hogy ezután mi történik vele? Sosem tudtuk meg – márpedig egy efféle baki ma már megbocsáthatatlan bűn egy sorozatfüggő szemében!

 

(via Collider)