5 ok, amiért érdemes újranézni az Amerikai botrányt

Azon kívül persze, hogy így ünnepelhetjük meg a legstílszerűbben az egyik főszerepet alakító Bradley Cooper 46. születésnapját.

1. 10 Oscar-jelölés

David O. Russell 2013-as alkotását 2014-ben nem kevesebb mint tíz Oscar-díjra jelölték, többek közt a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb férfi és női főszereplő, a legjobb férfi és női mellékszereplő és a legjobb vágás kategóriájában. Sajnálatos módon a filmnek ezek közül egyetlenegy jelölést sem sikerült díjra váltania – ez azonban nem az Amerikai botrány minőségéről árulkodik, hanem arról, hogy erős volt a mezőny (esetleg, urambocsá, az Akadémia tagjai voltak rövidlátóak).


2. Az in medias res nyitójelenet


3. Christian Bale pocakja

A film egyik férfi főszerepét játszó Christian Bale ebben a filmben vállalkozott negyedik alkalommal arra, hogy drasztikus fizikai átalakulásnak vesse alá magát. A gépészben közel 29 kilót fogyott a „versenysúlyához” képest, a Hajnali mentőakció kedvéért 25-öt, a The Fighter – A harcos miatt pedig „csak” 14-et. Ezúttal a színész több mint 18 kilót szedett fel, ezenkívül tartósan olyan görnyedt testtartást vett fel, hogy gerincsérvet kapott. A súlyfelesleget ráadásul Bale-nek rohamtempóban kellett leadnia, mivel közvetlenül az Amerikai botrány után az Exodus: Istenek és királyokat forgatta, amihez sokkal atletikusabb külső szükségeltetett.


4. Bradley Cooper és Amy Adams táncjelenete


5. Jennifer Lawrence karaokéja a Live and Let Die-ra

A film egyik legjobb jelenete, amikor a fiatal színésznő csalódott háziasszonyként dühödten ráénekel a Paul McCartney által jegyzett Bond-betétdalra (ahogy Lawrence figurája is az egyik legjobban eltalált karaktere az alkotásnak). David O. Russell rendező eredetileg azt akarta, hogy Rosalyn az Evil Ways című Santana-számra takarítson, de az utolsó pillanatban beugrott neki a Live and Let Die – aminek a jogait az Amerikai botrány egyik mellékszerepét alakító Colleen Camp állítólag félórán belül megszerezte neki barátnőjétől, Barbara Broccoli Bond-producertől. A Santana-számot pedig végül a film egy másik képsora alatt használták fel.