5 ok, amiért szeretjük a Social Networköt

Hogyan lett egy mindenki által lesajnált geekből a világ egyik legbefolyásosabb embere? A Social Network - A közösségi háló a 21. század egyik legizgalmasabb történetét meséli el, nem is akárhogyan. David Finchernek egyértelműen sikerült felnőnie a feladathoz.

 

1. A bemutató óta 7 év telt el, és a Facebook már akkor is a világ egyik legizgalmasabb témája volt, ami mindenkit érintett az Egyesült Államok elnökétől az utolsó névtelen okostelefon-tulajdonosig. Zuckerberg kezében pedig azóta még jóval nagyobb hatalom összpontosul, mióta a Brexit, az amerikai, francia és német választások megmutatták, mekkora tétje lehet annak, mit osztogatnak meg az emberek a Facebookon.

 

2. Zuckerberg karakterét nem lehet igazán sem szeretni, sem gyűlölni. Fincher és Sorkin olyannak rajzolták meg a filmben, hogy kénytelenek legyünk elismerni a tudását, az elszántságát és a kitartását, elégedetten csettintsünk, amikor a Winklevoss ikreket szívatja, majd elhűljünk azon, milyen otrombán viszonyul másokhoz. Ennek eredménye az a szép ellentmondás, hogy megismerünk egy totálisan antiszociális srácot, aki létrehozta a világ leghatalmasabb közösségi hálóját. Hogy ennek mennyi köze van az igazsághoz, azt talán csak Zuckerberg legközelebbi ismerősei tudják.

 

3. Ki tudta volna ennek a furcsa, lázadó figurának a portréját jobban megrajzolni, mint Fincher, aki valóságos specialistája a maguk körül mindent felforgató fura karaktereknek? Valahol hasonló dühödt lendület viszi Zuckerberget, mint Edward Nortont a Harcosok klubjában vagy Lisbeth Salandert a Tetovált lányban.

 

4. Aaron Sorkint nem véletlen tartják az egyik legjobb forgatókönyvírónak, már Az elnök embereiben is megmutatta, hogy milyen jól tud párbeszédet írni. A Social Networkben is elhisszük neki az elejétől, hogy itt most Amerika legtehetségesebb, legeszesebb diákjait látjuk csúcsformában. Később pedig nagyon szépen adja Zuckerberg szájába a vérlázítóan pökhendi és minden társadalmi normára fittyet hányó megnyilvánulásokat.

 

5. A forgatókönyv nem érne semmit, ha nem találták volna meg hozzá a megfelelő színészeket. Jesse Eisenberg eddigi pályafutása legjobb alakítását nyújtja ebben a szerepben, és Justin Timberlake-nek sem kell már bizonygatnia, hogy jó színész. Tökéletesen hozza a Napsterrel befutott, laza aranyifjút, és a figuráját nagyszerűen ellenpontozza Andrew Garfield rendes fiúja, aki kicsit elaludt, és nem hallotta meg az idők szavát, úgyhogy még bele is rúgnak egy jó nagyot.