5 sztár, akinek biztos, hogy évekig rosszul ejtetted a nevét!

Eddig mindig azt mondtad, hogy Csárlíz Terón, Fammke Jánsszen és Dévid Dácsovni? Nagy hiba volt!

Hétfő: Chloe - A kísértés iskolája

Amanda Seyfried neve elég kemény dió. A helyes kiejtés a Szájfred és a Szájfríd – attól függően, hogy a német eredetű családnevet, a színésznő vagy a testvére mondja-e ki. Amitől viszont biztosan falra mászik, az a Széjfrájd és a Szigfrid!

A Chloe-ban Seyfried alakítja a címbéli luxus callgirlt, akit egy látszólag mintaházasságban élő, sikeres doktornő (Julianne Moore) bérel fel, hogy letesztelje, megcsalja-e őt a férje, a diákjai körében rendkívüli népszerűségnek örvendő művész-professzor (Liam Neeson). Ahogy azonban a lány érzéki beszámolóit hallgatja, a doktornőben újra felébrednek a rég elfeledettnek hitt vágyak.

Kedd: Pókerarcok

Famke Jannsen holland származású hollywoodi sztár, de saját bevallása szerint sosem alakított holland karaktert, mert őket az Álomgyárban rendre szőkének képzelik el a filmesek, nem vörösnek. Játszott viszont orosz bérgyilkost a Goldeneye-ban és több X-Men mozifilmben is ő alakította a telepatikus erővel bíró Jean Greyt. Én éveken át úgy ejtettem a nevét, hogy Fammke Jánsszen, és csak most döbbentem rá, hogy azt kellett volna végig mondani, hogy Famka Dzsennszn. Persze ez még mindig jobb, mint a Famkí, amiről Ellen DeGeneres talkshow-jában beszélt a színésznő:

A Pókerarcok egy 1998-as film, ami a New York-i pókeralvilágban játszódik. Az egykori zsugás Mike (Matt Damon) feladta pókerszenvedélyét és beiratkozott a jogi egyetemre, csakhogy egyre inkább hiányzik neki a titkos hátsó szobák pókercsatáinak izgalma. Amikor régi barátját, Férget (Edward Norton) kiengedik a börtönből, Mike válaszút elé áll: visszatérjen-e a zsugások veszélyes világába a barátja kedvéért?

Szerda: Prometheus

Rossz hírünk van mindenkinek, aki eddig Charlize Theron nevét Csárlíz Terón-nak mondta! A 42 éves színésznő anyanyelve ugyanis az afrikaans, és nem az amerikai angol, így a neve helyesen kiejtve: Sarlíz Tronn.

Therontól a héten a Prometheust láthatjuk, ami a mai napig élesen megosztja az Alien-rajongókat. Ez Ridley Scott előzményfilmje A nyolcadik utas: a Halálhoz, amiben kiderül a Space Jockey titka. A történet 86 évvel az Alien eseményei előtt játszódik, ekkor érkezik meg a Weyland Társaság Prometheus nevű kutatóhajója az LV-223-ra. A fedélzetén utazó idős Weyland (Guy Pearce), a David nevű androidja (Michael Fassbender) és a lánya (Charlize Theron), valamint a velük utazó tudósok abban bíznak, hogy végre megismerhetik a világot megteremtő isteni népet, a Mérnököket – ám addig piszkálgatják a bolygón talált fekete trutyit, hogy ezzel akaratlanul is létre hozzák az első Alient.

Csütörtök: A setét torony

Na, ki hogy ejti Matthew McConaughey nevét? Én évekig így mondtam: Mettyú Mekkánehi. A 2014-es Oscar díjátadón viszont Jennifer Lawrence úgy konferálta fel a színpadra, amikor ő lett a legjobb színész kategória nyertese, hogy Metjú Mekánáhej.

2017-ben McConaughey főszereplésével készült filmadaptáció Stephen King közkedvelt regényciklusából, A setét toronyból – ami már csak a hosszúsága és a sok folytatás miatt is minimum 10 részes minisorozatot érdemelt volna. A film sajnos ki is merült annyiban, hogy egy Roland nevű, vadnyugati pisztolyhős (Idris Elba) egy posztapokaliptikus világban összecsapott a fekete ruhás gonosszal (őt alakította McConaughey), aztán átjönnek a mi világunkba, és New Yorkot is szétdrimbolták. No de sebaj, állítólag tényleg lesz a közeljövőben egy sorozatverzió a Setét toronyból.

Péntek: X-akták

David Duchovny nevének kiejtésével nemhogy a magyar X-akták rajongók, de még maguk a szinkron készítői sem voltak tisztában a '90-es években. A sorozat 1994-es MTV-s indulásakor ugyanis még úgy mondta be a Fox Mudert alakító színész nevét a narrátor, hogy Dévid Dácsovni. A később évadokban viszont Dévid Dukovni lett belőle – bár igazság szerint a lengyel és ukrán felmenőkkel rendelkező sztár úgy ejti a családnevét, hogy Dukávni.

Ami miatt az X-akták a '90-es évek egyik legjobb tévésorozata lett, az első sorban Mulder és Scully, vagyis a konteókra rákattant, megszállott ügynök és a szkeptikus orvos tűz- és víz párosa. És persze az, hogy Chris Carter nagyon jól ráérzett arra, hogy az UFO-k, a titkos kormánykísérletek, az 51-es körzet, a politikusok közé beépült alakváltó gyíkemberek meg a jeti mind olyan témák, amelyek nemcsak a gyerekek fantáziáját mozgatják meg, hanem a felnőttekét is. Az pedig, hogy az X-akták a 2010-es években is kapott két új évadot, leginkább annak köszönhető, hogy soha nem látott erővel törnek felszínre az összeesküvés-elméletek: minden nap szembe jön velünk egy lehallgatási botrány vagy egy Facebookon nagyot futó áltudományos hír.