5 szuper film a Trónok harca sztárjaival, a hideg estékre

Nem bírod ki a 8. évadig? Nézd meg a héten, milyen lenne Havas Jon teniszezőként vagy Tywin angol királyként!

Hétfő: Kettő kilőve

A Trónok harca-rajongók nagy kedvence az eunuch konspirátor, Varys, aki Conleth Hill, Nagy-Britannia egyik legmenőbb filmes, tévés és színpadi színésze alakít.

A Kettő kilőve egy 2014-es brit krimi-vígjáték Matthew Butler Harttól, ahová direkt azért hívták el a Varyst alakító kopasz színészt, hogy ezzel is emeljék a produkció fényét. A történet középpontjában egy sebesült bérgyilkos (Alex Hassell) áll, aki barátja házába menekül, de csak egy nőt (Tori Butler Hart) talál ott, akit rögtön túszul is ejt, majd becsatlakozik hozzájuk egy kifutófiú is, így próbálnak együtt rájönni, ki is verte át a bérgyilkost. Conleth Hill a filmben az idegeskedő megbízót alakítja szokás szerint szeniálisan, aki telefonon tartja a kapcsolatot a pórul járt bérgyilkossal.

Kedd: 300 - A birodalom hajnala

A Vastrón jelenlegi úrnőjét, Cersei Lannistert alakító, bermudai születésű színésznő, Lena Headey már a Trónok harca előtt is ismert hollywoodi sztár volt. Olyan nagyköltségvetésű produkciókban szerepelt, mint a Terry Gilliam Grimmje, Frank Miller és Zack Snyder 300-a vagy a Terminátor - Sarah Connor krónikái, amiben ő alakította John Connor anyját.

Mivel a 300-ban ő volt Gorgo, a spártai királyné, a 2013-as folytatásba, a főleg Themisztoklész tengeri csatáit bemutató 300 - A birodalom hajnalába is bekerült, ezzel is erősítve a két film közötti kontinuitást. Hiszen ugye az első részben a 300 spártai a thermophülai szorosban hősi halált halt, élükön a királyukkal, Leonidasszal, akit Gerald Butler alakított a filmben.

Szerda: Az admirális

Charles Dance az egyik legismertebb és legkedveltebb veterán brit színész, aki nemcsak a szigetországban, de Hollywoodban is fényes karriert futott be. A Trónok harcában az egyik leggyűlöltebb intrikust, Tywin Lannistert alakította – egészen addig, amíg a sorozatbéli torzszülött fia, Tyrion hasba nem lőtte egy nyílpuskával, szarás közben a vécén!

Dance-t mindig is előszeretettel hívták kosztümös filmekbe és sorozatokba, hiszen arisztokratikus megjelenése és sármos eleganciája miatt bármilyen nemzetiségű királyt, várurat, főbírót vagy vámpírfejedelmet profin el tud játszani. Az admirális című 2015-ös történelmi drámában ő alakította II. Károly angol királyt, akinek az uralkodása idején (1660–1685) Anglia kereskedelmi és tengeri háborúba keveredett Hollandiával, és a híres négynapos csatában súlyos vereséget szenvedett a hollandok nemzeti hősétől, Michiel de Ruyter németalföldi tengernagytól. A film kettejük szembenállását dolgozza fel.

Csütörtök: Az internetes zaklató

A 20 éves Maisie Williams kezdő brit gyerekszínészként került be a Trónok harca csapatába. 2011 óta viszont az ő karaktere ment át a leglátványosabb változáson: a kedves kis Aryából mára George R.R. Martin világának legdurvább arcváltó orgyilkosa lett, aki lelkiismeret-furdalás nélkül elmetszi bármelyik másik szereplő torkát – legutóbb például pont Kisujjét.

A sorozat 2011-es indulása óta Maisie Williamset is sokszor hívják más produkciókba, mivel az arcával és a nevével szinte bármilyen filmet el lehet adni. Az internetes zaklató például egy 2015-ös krimi, amiben a színésznő egy olyan tinit alakít, akinek egy hacker behatol a számítógépébe, és azzal kezdi zsarolni, hogy a privát képeit felteszi a netre. A történetet valós események ihlették: egy felmérés szerint az angol fiatalok 69 százaléka tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást.

Péntek: 7 nap a pokolban

Kit Harington is ismeretlen angol színitanodásként került bele a Trónok harca csapatába. Egy ideje azonban már ő sorozat legfontosabb szereplője és a közönség első számú kedvence: Havas Jon, aki lenézett fattyúból az Éjjeli Őrség parancsnoka, aztán Targaryen-leszármazott lett. Amióta elterjedt róla, hogy szereti saját maga megcsinálni az akciójeleneteit, és kevés kaszkadőrjelenetet a Trónok harca-beli dublőrére, előszeretettel hívják kardozós-háborús filmekbe. Bár a Pompeji elég rossz lett, A hetedik fiú című fantasy pedig hatalmasat bukott, legutóbb a Megtorlás című westernben azért eléggé odatette magát (itt írtunk a filmről).

Kit Harington ráadásul nemcsak az olyan akciódús filmekben jó, ahol loboncos hajú, izzadt és borostás harcosokat kell alakítania, de vígjátékokban is meg tudja nevettetni a nézőt. Ilyen a pár éve készült 7 nap a pokolban is, ami egy olyan áldokumentumfilm, ahol a patinás wimbledoni tenisztorna világát ismerhetjük meg.