5 vígjátékszínész, akiből tökéletes gonosz lett

Sikeres vígjátékok szereplői könnyen ragadhatnak abban a jól ismert, több éven át játszott karakterükben, az ilyen-olyan módon vicces figuráéban, aki a légynek se tudna ártani a műfaji korlátok és a korhatárbesorolás miatt.  Pedig ők is csak színészek, akik ugyanúgy tudnak gonosz alakok lenni, ha arról van szó.

Képzeljük el az Al Bundy-t alakító Ed O’Neillt egy sorozatgyilkost játszva. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű, hisz csak az állandóan zsörtölődő chicagói cipőárust vagy a kaliforniai gazdag nagypapát látjuk benne a modern családjával együtt, esetleg a rendőrt, aki bűntett helyszínén is egykori egyslágeres pop zenekarának dalát énekli, hogy kicsit felfrissítse a Rock’n’ Roll detektív emlékezetét, hogy honnan ismerik egymást.  ("Butitájm", Disco Expressz...)

Ezért is érdekes vállalkozás, amikor ezek a tipikusan vicces szerepeket vállaló színészek egyszer-egyszer bevállalnak valami komoly drámát, sőt, ha úgy van, akkor egyenesen a főgonosz szerepét viszik el, ráadásul nem is akárhogy. 

Neil Patrick Harris

Az Így jártam anyátokkal című sorozatban sokszor okozott vicces pillanatokat a nézőknek. Ezért is volt nagyon éles váltás, amikor 208 epizódnyi Barney Stinson után hirtelen azt láttuk a Holtodiglan című thrillerben, hogy egy eléggé fenyegető fellépésű, bántalmazó, elnyomó fickót alakít. 

Forrás: Dimitrios Kambouris / Getty Images for CNN

 

Betty White 

Az Öreglányok című sorozattal lett az egyik legcukibb néni a tévében. Hát lehet egy olyan nőről bármi rosszat feltételezni, aki ilyen ártatlanul önti a bögréjébe a vodkát? Persze, hogy nem. 

Ezért is volt sokkoló fordulat, amikor kiderült A szörny című filmben, hogy ő az a nő, aki a saját teheneivel eteti az emberekre támadó óriás krokodilt.  

Topher Grace 

1998 és 2006 között ő volt a hippi haverjaival a pincében füvező Eric Forman az Azok a ’70-es évek show-ból. A vicces fiú egyből kapott is egy gonosz szerepet, ő volt ugyanis Pókember egyik ellenfele a Pókember 3. részében. De nem emiatt az alakítása miatt érdemel említést ezen a listán, hanem a több mint 10 ével későbbi Csuklyások: BlacKkKlansman miatt. Grace alakította a fajgyűlölő szekta, a Ku-klux-klán vezetőjét, David Duke-ot.  Pont attól volt ijesztően jó a szerepre, hogy a jófiú külsejével nem tűnt ki a tömegből, így valahogy még brutálisabban hatottak a szélsőséges nézetei.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Woody Harrelson 

Kakukktojásnak tűnhet, mert ma már a díjnyertes, komoly filmekben nyújtott szerepeivel azonosítjuk, mint például a Született gyilkosokban hozott Mickey Knox-szal. De pont egy jóval egyszerűbb szerepnek köszönheti az áttörést. Ha 1985 és 1993 között 200 epizódon át nem alakítja az együgyű, de nagyon szerethető pultost, Woody Boydot a Cheersben, akkor Oliver Stone sose fedezi fel és kínálja fel neki a szerepet. Stone elmondása szerint ő látta Harrelsonban a sötét, ijesztő karaktert is. Ma már nem is kérdés, hogy a tökéletesen sikerült csating sokat dobott a Született gyilkosok sikerén. 

Kevin James 

Adam Sandler nagy haverja, így filmjeinek szinte állandó szereplője, aki a túlsúlyos és vicces pasit alakította. Legismertebb szerepe a Férjek gyöngye sorozatban volt, mint Doug Hefferman. Ilyen alakításából még minden megerőltetés nélkül csinált párat, majd jött 2020-ban a Becky című film, amiben egy kopaszra borotvált fejű, tarkóján horogkeresztes tetkóval, fehér felsőbbrendűségben hívő szökött elítéltet alakít. Egy percig sem gondolja a néző, hogy ez a figura még a most is végtelenszer ismételt Férjek gyöngyeként gyagyáskodik, ha épp nem a Nagyfiúkban szenved el valami dagi poént. (A film előzeteséről ezt írtuk: Elítélt náci bűnöző lett a családi vígjátékok sztárja.)

Forrás: YouTube / Quiver Distribution