5+5 érdekesség az 50 éves Ullmann Mónikáról

A Moncsicsi-daltól a Barátok köztön át a Playboy-fotózásig – születésnapja alkalmából összeszedtük a színésznő karrierjének legemlékezetesebb állomásait.

1973. augusztus 2-án született Ullmann Mónika színésznő, akit legtöbben alighanem a Moncsicsi-dal előadójaként vagy a Barátok közt sztárjaként ismernek. 50 születésnapja alkalmából összeszedtünk 5+5 érdekes momentumot az életművéből.

 

1. Írtam a bátyámnak egy dalt

Ullmann Mónika 1973. augusztus 2-án született Budapesten. 1976-tól gyermekszínészként játszott több gyermekfilmben és televíziós produkcióban (Égigérő fű, Mese habbal, A szeleburdi család). 8 éves korában már a Nemzeti Színházban szerepelt,

a legtöbben azonban alighanem az Írtam a bátyámnak egy dalt című sláger révén ismerik őt ebből a korszakból, ezzel vett ugyanis részt az 1981-es Táncdalfesztiválon.

 

2. A Moncsicsi-dal

Kóicsi Szekigucsi 1974-ben dobta piacra a kultikus majombabát, amely egy csapásra népszerű lett Japánban, sőt, az amerikai, ausztrál és nyugat-európai gyerekek is megőrültek érte. 1975-ben már az NSZK-n is végigsöpört a moncsicsiláz, ami a '80-as évekre begyűrűzött a keleti blokk többi tagállamába is – bár az emberek zöme ekkor már valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy a nagy sikert arató játék eredetileg Japánból indult hódító útjára.

Annál ismertebb tény viszont, hogy Ulmann Mónika 1982-ben a Moncsicsi című dallal gyakorlatilag beénekelte magát a hazai popkultúrába.

 

3. Mellékszerepek a Szomszédok teleregényben

Ullmann Mónika mindössze 20 éves volt, amikor 1993-ban felbukkant egy apró mellékszerepben a Szomszédok 162. fejezetében. Fiatal újságíróként faggatta ki az erdőmérnök Szelényi Jánost (Trokán Péter) arról, miért nem visznek fel szamárháton termőföldet a hegyekbe:

De pár évvel később, 1997-ben is kapott egy kis szerepet a sorozatban: ő volt Alma akkori barátjának, a Taki bácsiékkal élő Sanyinak (Schnell Ádám) a szeretője. Arról nincs infó, hogy a két lány ugyanaz a személy volt-e, az viszont biztos, hogy Sanyi új szerelme is szerette a Buda környéki erdőket, mivel a 258. részben pont János buktatta le őket, amint éppen csőröznek az erdészeti úton parkoló, vagány nyugati autójukban. A 260. és a 264. fejezetben is visszatért:

először Taki bácsiék előtt bukott le az afférjával, aztán Almát is megfenyegette azzal, hogy nem szereti a társbérletet egy kapcsolatban.

 

 

4. Főszerep a Barátok köztben

Ulmann Mónika 1991-ben végzett az Állami Balettintézetben, és a Szomszédok-vendégszereplések kezdetén, 1993-ban nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Szinetár Miklós osztályába. 1991 és 1994 között táncosként dolgozott, 1997-ben megszerezte színészi diplomáját, de már 1994-től a József Attila Színházban játszott (egészen 2011-ig, amikor is szabadúszó lett).

Vagyis lényegében már ismert színésznőként került be 1998-ban a Barátok közt alapcsapatába, ahol 2000-ig az elhunyt Berényi testvér, Zoltán volt szeretőjét, Marosi Krisztinát alakította, aki végül Berényi Mikivel jött össze.

 

5. A Hippolyt sztárja

Kabay Barna 1999-ben forgatott új, rendszerváltáskori környezetbe áthelyezett remake-et az 1931-ben készült fekete-fehér Hyppolit, a lakáj című klasszikus magyar vígjátékból. A régi verzióban Schneider úr még egy felkapaszkodott fuvarozó volt, itt újgazdag szennyvíz-szippantós lett belőle Koltai Róbert alakításában. A nagy emberré lett kisember lakáját az új változatban Eperjes Károly alakította,

Ullmann Mónika pedig Mimike szerepében énekelte el csábítóan búgva a Pá, kis aranyom című, jól ismert régi slágert. 

 

6. A Playboy-címlap

Ullmann Mónika az ismertsége csúcsán, 1999 decemberében, egy épp akkor mozikba kerülő, sikergyanús magyar filmmel és a korszak legnépszerűbb hazai gyártású napi szappanoperájával a háta mögött, gyakorló anyukaként vetkőzött le a Playboy magazinnak az emlékezetes „gőzmozdonyos” fotósorozatban – Xantus Barbara után egyébként másodikként tett így az ismert magyar színésznők közül. Az Indexnek akkor adott Törzsasztal-interjújában így emlékezett vissza a fotózásra:

Nem bántam meg, a szakmában pedig igen jó volt a képek fogadtatása. (...) Nagyon sokan kérdezték, hogy van-e a mellemben szilikon. A kérdés tulajdonképpen nekem hízelgő, hiszen ez tökéletességet feltételez, de mint már mondtam, nem a testemből élek, ez nem központi kérdés, a mellem teljesen eredeti.

 

Forrás: Playboy

 

7. Szinkronszerepek

Mint minden ismert magyar színésznő, Ullmann Mónika is sokszor vállalt szinkronmunkákat. Az ő hangján szólalt meg többek között Brittany Murphy a Sin Cityben és Holly Marie Combs a Bűbájos boszorkákban.

 

8. A Jóban Rosszban sztárja

A 2010-es években Ullmann Mónika feltűnt a TV2 ellen-Barátok köztjében, a Csillagvirág Klinikában játszódó kórházsorozatban is, mint Balatoni Andrea, Füredi polgármester (Gesztesi Károly) felesége, akit a volt férje, a polgármesteri széket elveszítő Budai (Bodor Géza) rendszeresen vert és kínzott. 2013 nyarán Andreánál agytumort diagnosztizáltak, amibe belehalt, így a karakter a későbbi epizódokban már nem szerepelt.

 

9. Miller Zoltán a volt férje

Ullmann Mónika és az ismert színész-énekes, Miller Zoltán a '90-es évek közepén jöttek össze. 1997-ben Miller Zoltán kiment egy évre Németországba dolgozni, ám a saját bevallása szerint amikor hazatért Magyarországra, „akkor már visszafordíthatatlanul elromlott minden”. A válásuk a sok munka miatt mentes volt az ajtócsapkodástól – a sztárpár utóbb így mesélte el a Hajdú Péter-féle Frizbinek és a Blikk Rúzsnak:

Aznap épp együtt próbáltunk a József Attila Színházban. A darabban a férjem volt a szerelmes fiú, én pedig a szerelmes lány. Délben szóltunk a rendezőnek, hogy van egy kis dolgunk, így meghosszabbítanánk az ebédszünetünket, mert lesz a válóperünk. Gyakorlatilag harmincöt másodperc alatt váltunk el.
Forrás: Madách Színház

 

10. Ő Miller Dávid édesanyja

Miller Dávid 1996-ban született, jelenleg ő az egyik legismertebb fiatal magyar médiaszemélyiség: foglalkozását tekintve a szüleihez hasonlóan színész és énekes – aki a saját jogán is sikeres.

Ötéves kora óta dobol és zongorázik, 2020-ban pedig az Álarcos énekes című show-műsorban banán jelmezbe bújva menetelt egészen a fináléig, és az évad győztese lett.

Szerepelt A tanár, a 200 első randi, az Alvilág, a Jófiúk és a Mellékhatás című sorozatokban, de olyan Magyarországon forgatott, giga költségvetésű külföldi produkciókban is láthatták őt a nézők, mint a Vörös veréb vagy a Terror.