6 dolog, amit nem tudtál a Sztárom a páromról

Az 1999-ben bemutatott Sztárom a párom a mai napig az egyik leginkább meghatározó romantikus film, ami végérvényesen odarakta Hugh Grantet a legnagyobb romantikus sztárok közé. A sok szempontból tipikusan brit film tele van egy csomó apró érdekességgel, ezeket szedtük össze.

Nem művészkedés, hanem jó trükk a legjobb jelenet

 

A Sztárom a párom azon túl, hogy híres romantikus film, híres arról is, hogy van benne egy nagyon ötletes jelenet. Itt fent meg lehet nézni, a felvillanó kis állatokkal nem kell foglalkozni, valószínűleg szerzői jogi okokból kerültek a felvételre. Szóval ez az a snitt, amiben Hugh Grant bánatosan sétálgat a notting hill-i piacon, az idő múlását pedig az szemlélteti, hogy jól láthatóan változnak az évszakok séta közben. Az benne a szomorú, hogy ez nem egy nagyon ötletes, hosszú snitt nagyon pontosan megtervezve, hanem néhány ügyes vágás és számítógépes trükk eredménye. A sétát több részből illesztették össze, és nem egy vágás nélküli művészi jelenetről van szó.

A házban viszont tényleg művész lakott

A fenti jeleneten túl akad még néhány emlékezetes momentuma a filmnek. Például az a lakás, amiben Hugh Grant a lakótársával, Rhys Ifansszel lakik, aki a tökéletes mellékszereplője volt a filmnek, rengeteg apró geg és emlékezetes pillanat kötődik hozzá. De nemcsak a lakás, hanem a kék ajtaja is emlékezetes. A készítőknek nem kellett sokat agyalniuk azon, hogy mégis milyen lehet a ház, amiben Grant és Ifans lakik, mert a film forgatókönyvírója, Richard Curtis a saját életéből inspirálódott ehhez. A lakás ugyanis konkrétan ugyanaz, amiben egykoron ő is lakott a Notting Hillen. A házat egyébként egy évvel a film bemutatása után eladták, a híres, zarándokhellyé vált kapuajtót elárverezték, az új ajtót pedig feketére festették, hogy a film rajongói ne zargassák az új lakókat. Aztán persze valaki felírta a kapura, hogy ez a filmbéli kapu.

Antikvitás volt a könyvesbolt

A filmben Hugh Grant egy könyvesboltost alakít, akinek kifejezetten rosszul megy a boltja, ahol alapvetően úti könyveket árulnak. Curtis itt sem ment messze inspirációért. Ugyan nem a Portobello roadon, ahol a filmben található, de onnan egy köpésnyire valóban létezett egy úti könyvekre szakosodott bolt, ráadásul Curtisnek a közelben volt egy irodája, szóval jól ismerhette. A filmbéli bolt egyébként egy antikvitás a valóságban egy hentes mellett, Curtis irodájának a kvázi közvetlen szomszédságában. A valódi The Travel Bookshop egyébként némileg megszenvedte a film sikereit. Ugyanis többek között a film miatt annyira felmentek a környéken a bérleti díjak, hogy a boltot 2011-ben be kellett zárni. Azóta elvileg újranyitott.

 

A világ másik felén van a pad

 

Emlékezetes jelenet volt az is, amikor Hugh Grant a filmben is világsztárt alakító Julia Robetsnek olvasott fel egy parkban, és senki sem zavarta őket. Az egészen tipikus londoni parki pad ma viszont már egyáltalán nincs Londonban. Azt nem tudni, hogy ki és hogyan, de valaki megvásárolta ezt a padot, aztán az ausztráliai Perth városának adományozta. A mai napig itt található meg a Queens Gardens nevű parkban. Mostanában így néz ki.

 

Julia Roberts bemondta a fizetését

Egy ponton a filmben megkérdezik Julia Robertstől, aki Anna Scottot, a híres színésznőt alakítja, hogy mennyit fizetést kapott a legutóbbi munkájáért. Azt válaszolja, hogy 15 millió dollárt kapott. Ez pontosan az az összeg, amit a Sztárom a páromért fizettek neki.

Csak Julia Robertset akarták

Julia Roberts pályáján tudott lendíteni a film, de ő azért már akkor is elég ismert színésznő volt, amikor elvállalta a szerepet. A készítők csak és kizárólag vele képzelték el a filmet, de meg voltak róla győződve, hogy a szerintük túl híres színésznő nem fogja elvállalni ezt a szerepet. Elküldték Robertsnek a forgatókönyvet, elolvasta, és azt mondta, ez az eddigi legjobb romantikus vígjáték, és mindenképpen meg akarja csinálni a filmet.