7 tény, amit tuti nem tudtál, a Mielőtt lemegy a napról

Julie Deply ügynöke hülyeségnek tartotta a filmet, a színésznő viszont olyannyira odavolt az 1995-ös első részért, hogy a folytatásba már forgatókönyvíróként is beszállt.

Ethan Hawke és Julie Delpy 1995-ben forgatták le együtt a Mielőtt felkel a Napot, amelyet 9 évente újabb folytatások követtek. 2004-ben került mozikba a Mielőtt lemegy a Nap, 2013-ban pedig Mielőtt éjfélt üt az óra. Mindhárom részt Richard Linklater rendezte és a forgatókönyveket is ő írta (a két folytatásban egyébként a két főszereplő is társforgatókönyvíró lett).

 

Forrás: CineMax

 

1. A történet csak az első film ismeretével működik igazán

Az 1995-ös első részben az amerikai Jesse (Ethan Hawke) és Celine, a francia diáklány (Julie Delpy) egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkedtek össze (érdekesség, hogy ezalatt nem Győr és Mosonmagyaróvár mellett robogtak el, mert a filmet Ausztriában forgatták). A két fiatal olyan kellemesen elbeszélgetett az út során, hogy később együtt vetették bele magukat a bécsi éjszakába. Ám a kapcsolatuk hiába teljesedett ki végül elsöprő szerelemben, napkeltekor el kellett válniuk.

A 2004-es Mielőtt lemegy a Napban Jesse és Celine 9 évvel később találkoznak újra Párizsban, mivel Jesse ünnepelt szerző lett a könyvével, amelyet a legvarázslatosabb éjszakáról írt. Ám a sors most sem kegyes hozzájuk, mert csak pár órájuk van, utána Jesse visszarepül New Yorkba. A beszélgetésük során kiderül, hogy az életükben bekövetkezett változások ellenére azért éreznek még valamit egymás iránt (nem csoda, hogy a trilógia zárófejezetében már egy párt alkotnak, és gyerekeik is lesznek).

 

2. A Mielőtt-trilógia részben megtörtént eseményeken alapul

A Mielőtt lemegy a Napban Jesse könyvet írt a 9 évvel korábbi, Celine-nel való találkozásáról, részben abban a reményben, hogy a lány is elolvassa majd, és újra felveszi vele a kapcsolatot. Ez a motívum Richard Linklater rendező saját életének eseményein alapul. Még 1989-ben egy egész éjszakát beszélgetett át egy Amy nevű nővel Philadelphiában, és bár később eleinte még telefonon tartották a kapcsolatot, végül elsodorta őket az élet egymástól. Linklater a Mielőtt felkel a Nap eseményeibe beleírta az Amyvel töltött éjszaka emlékét, és a 2004-es folytatás leforgatásakor is titkon abban reménykedett, hogy Amy látta az első filmet, és eljön a második rész premierjére – de nem ment el. 2010-ben azonban, amikor már híre ment, hogy Linklater forgatni fog egy harmadik részt is (ez lett ugye a 2013-as Mielőtt éjfélt üt az óra), kapcsolatba lépett a rendezővel Amy egyik réig barátja, aki ismerte a közös történetüket, és közölte a rendezővel, hogy Amy sajnos 1994. május 9-én, 24 évesen meghalt egy motorbalesetben – vagyis mindössze néhány héttel azelőtt, hogy Linklater elkezdte volna forgatni az 1995-ös Mielőtt felkel a napot.

 

3. Kétszeresen is az élet írta a Mielőtt-filmeket

A Mielőtt-trilógiában Jesse első házassága kudarcba fulladt a feleségével, akit anno azért vett feleségül, mert a nő teherbe esett. Nem sokkal a Mielőtt lemegy a Nap bemutatója után, 2005-ben Ethan Hawke valódi felesége, Uma Thurman, akit a színész akkor vett feleségül, amikor Thurman már terhes volt az első gyermekükkel, beadta a válókeresetet házasságtörés miatt (Hawke ugyanis állítólag megcsalta őt a gyerekeik mellé felvett dadussal).

 

Forrás: CineMax

 

4. Julie Deply ügynöke nem volt elragadtatva a Mielőtt-filmektől

Julie Delpy akkori ügynöke megpróbálta lebeszélni a színésznőt arról, hogy részt vegyen a Mielőtt lemegy a Nap munkálataiban forgatókönyvíróként és főszereplőként, mondván,

ez egy hülye film, amit senki sem fog megnézni.

Az ügynöke arra kérte Deplyt, hogy ne vállalja el a filmet, inkább menjen el edzőterembe. A színésznő még aznap kirúgta őt.

 

5. Mindig is tervbe volt véve, hogy folytatódik a Mielőtt felkel a Nap

A Mielőtt felkel a Nap után Richard Linklater, Ethan Hawke és Julie Delpy is sokszor beszélték egy folytatás elkészítéséről. Linklater egy négy helyszínen játszódó, sokkal nagyobb költségvetéssel bíró változatot fontolgatott.

A javaslata azonban nem nyerte el a Castle Rock Entertainment stúdió tetszését,

ezért Linklater, hogy kurtítson a költségeken, visszavett a film grandiózus koncepciójából, és inkább a Mielőtt felkel a Nap korábbi forgatókönyveinek elemeiből rakta össze Mielőtt lemegy a Napot.

 

6. A forgatást mindig azelőtt kellett befejezni, mielőtt lemegy a nap

Mivel a film a késő délutáni órákban játszódik, ez volt az egyetlen napszak, amikor Linklater leforgathatta a filmben szereplő jeleneteket. Úgy érezte ugyanis, hogy ezzel a szigorral sokat hozzátett a film realitásához.

 

7. Mit írt a Filmvilág a Mielőtt lemegy a Napról?

A patinás szaklap sokkal jobbnak találta a második részt az elsőnél – Kránicz Bence legalábbis csak szuperlatívuszokban nyilatkozott a filmről a Richard Linkraterről szóló cikkében:

A Mielőtt lemegy a nap rövidebb, feszesebb, velősebb film az előzménynél. Hősei korukból adódóan tapasztaltabbak, bölcsebbek, de megőrizték a nyíltságukat és kérlelhetetlen őszinteségüket. Beszélgetésük tétje még nagyobb, mint első találkozásukkor, hiszen most hozhatják helyre elrontott – mert egymás nélkül töltött – életüket.