8 dolog, amit tuti nem tudtál a Krumplirózsáról

Michelle Pfeiffer és Al Pacino 1991-es kultfilmje egy sikeres színdarabból készült, melynek főszereplőit egy olyan ismert amerikai slágerből kölcsönözték, amit két valódi gyilkosság ihletett. A filmet ma megnézhetitek a tévében.

1. A film alapja egy színdarab volt

A Krumplirózsa (eredeti címén: Frankie and Johnny) forgatókönyvét Terrence McNally adaptálta vászonra a saját off-Broadway darabjából, az 1987 óta nagy sikerrel futó Frankie and Johnny in the Clair de Lune-ból, amelyben F. Murray Abraham és Kathy Bates játszották el a címbéli párost. Ám amíg az eredeti darabban csak Frankie és Johnny jelentek meg a színpadon, és az egész dráma egyetlen lakásbelsőben játszódott, az 1991-es moziverzióban már jelentős változtatáson esett át a színdarab. Több mellékszereplő is belekerült a különböző helyszíneken játszódó történetbe, melyben a börtönből frissen szabadult Johnny (Al Pacino) szakácsként vállal munkát egy New York-i étteremben – pont ott, ahol Frankie (Michelle Pfeiffer) pincérnőként dolgozik. Johnny egyre inkább érdeklődik iránta, Frankie azonban igyekszik távol tartani őt magától, mivel számos fájdalmas kapcsolat után elveszítette a bizalmát a férfiakban. Megannyi kacskaringó után azonban végül mégis összejönnek...

 

Forrás: DUNA Televízió

 

2. Kathy Bates maga is szerette volna eljátszani a főszerepet

Sokáig lobbizott azért, hogy a moziváltozatban is ő lehessen Frankie, ám végül alulmaradt Michelle Pfeifferrel szemben. Bár a '80-as évek végén Kathy Batest egyöntetűen Amerika legtehetségesebb színpadi színésznőjének kiáltotta ki a szakma, a sikerdarabok filmváltozataival kapcsolatban „átok ült rajta”: nemcsak a Krumplirózsa főszerepéről csúszott le, de a Jóccakát anya sem vele készült el 1986-ban, hanem Sissy Spacekkel.

 

3. Michelle Pfeiffert túl szépnek vélték a pincérnő szerephez

A szereposztás eleinte kissé negatív visszhangot váltott ki a stábban, mivel sokan úgy vélték, hogy a színésznő túl szép ahhoz, hogy egy átlagos, agyonhajszolt pincérnőt alakítson. Bár a Krumplirózsa végül nem aratott hatalmas kasszasikert, Pfeiffer játékát sokan dicsérték, sőt, még Golden Globe-díjra is jelölték ezért a filmért.

 

Forrás: DUNA Televízió

 

4. Nem Al Pacino volt az első jelölt Johnny szerepére

Az eredeti off-Boradway színdarabban Johnnyt Kenneth Welsh alakította, ám a 2022-ben elhunyt sztár akkoriban nem számított húzónévnek Hollywoodban (és ne szépítsük a dolgot: lényegében élete végéig örök mellékszereplő maradt). Egy időben viszont Jeff Bridgesnek komoly esélye volt arra, hogy ő legyen a pincérlányba beleszerető börtönviselt szakács, de végül Al Pacino lett a befutó.

 

5. A film eredeti címe egy ismert amerikai dalra utal

A Frankie and Johnny című, Egyesült Államok-szerte híres sláger először 1904-ben csendült fel. Később számos híres előadó feldolgozta Louis Armstrongtól és Bob Dylantől kezdve Jerry Lee Lewison és Johnny Cash-en át Sammy Davis Jr.-ig és Elvisig. A dal egy olyan nő történetét meséli el, aki rajtakapja férjét, amint az egy másik nővel szeretkezik a hitvesi ágyban, ezért agyonlövi a csapodár férfit. 

 

 

6. Frankie és Johnny szerelemféltését valódi gyilkosságok ihlették

A Frankie and Johnny című sláger a kutatók szerint két tényleges gyilkosság nyomán keletkezett. Az egyik 1899. október 15-én hajnali 2 órakor történt a Missouri állambeli St. Louisban, a Targee Street 212. szám alatt található bérházban. Itt Frankie Baker, egy 22 éves nő volt az, aki hasba lőtte a 17 éves szeretőjét, Allen Brittet, aki épp egy táncversenyről tántorgott haza, amelyet ő és egy Nelly Bly nevű nő nyertek meg. Allen Britt négy nappal később belehalt sérüléseibe a kórházban. A bíróságon Frankie Baker azt állította, hogy a férfi késsel támadt rá, ezért ő önvédelemből lőtt – fel is mentették, 1952-ben halt meg egy oregoni elmegyógyintézetben (a dal ezen változata Frankie Killed Allen címen terjedt el). A dalt Frankie Stewart Silverrel is kapcsolatba hozták, akit 1832-ben ítéltek el férje, Charles Silver megöléséért az észak-karolinai Burke-ben. Ezt a Frankie-t azonban Frankie Bakerrel ellentétben kivégezték a gyilkosság miatt.

 

 

7. A Star Trek sztárjai is beugrottak a forgatásra

A Krumplirózsával egy időben zajlottak a szomszéd stúdióban a Star Trek 6. - A nem ismert tartomány című sci-fi munkálatai is, így a rendező, Garry Marshall könnyedén el tudta intézni, hogy az Enterprise legénysége besegítsen neki az egyik jelenetben. Kirk (William Shatner), Spock (Leonard Nimoy) és McCoy (DeForest Kelley) jelmezben feszítve várakoztak egy ajtó mögött a kamera látószögén kívül, alaposan meglepve szegény Al Pacinót, amikor a forgatókönyv szerint egyszerűen csak ki kell nyitnia az  ajtót.

 

8. Mit írt a Krumplirózsáról anno a Filmvilág?

Turcsányi Sándor egy nyúlfarknyi kritikában emlékezett meg a filmről a patinás moziipari szaklap 1992/2-es számában a Láttuk még rovatban:

(...) És az a sok tojás... Míg Frankie csak amúgy félkézzel csavar le minden kupakot, fedelet, addig Johnny készíti a kerület legjobb rántottáját. S lassan eljő a boldog vég: a szakács és a szeretője hosszú-hosszú... aki azt képzeli, hogy csókban forrnak össze, nagyon téved, és különben is, javíthatatlan romantikus... szóval hosszú-hosszú fogmosásba kezdenek. Sikálnak, mint a veszett fene. És olyan az egész film is, mint hőseink, fogkrémes, nem habzik. Fékezett habzású. Tojásokról pedig egy szót sem.