8 titokzatos tény, amit tuti nem tudtál Az Álmosvölgy legendájáról

Washington Irving 1820-ban írt novellájából eredetileg kaszabolós horrorfilm készült volna a '90-es években, Tim Burton helyett a Chucky baba atyjával a rendezői székben.

1. Szegről-végről ez a film is egy könyvadaptáció

Régóta bevett gyakorlat Hollywoodban, hogy a stúdiók lecsapnak az ismert regényekre, gondoljunk csak a Harry Potter-adaptációkra vagy Michael Crichton Őslényparkjára, amiből a vásznon Jurassic Park-franchise lett. De egy-egy ilyen bestselleren alapult többek között a Psycho, a MadarakA cápa, a Rambo, a Die Hard, a Farkasokkal táncolóA Profi és a Jumanji is. Tim Burton maga is sokszor nyúlt mások által kitalált karakterekhez, gondoljunk csak a Charlie és a csokigyárra, a Majmok bolygójára, az Alice Csodaországbanra vagy a Wednesday-re (az Addams Family ugyanis eredetileg ugyanúgy képregény volt, mint Batman).

No persze Az Álmosvölgy legendája eléggé laza adaptációja Washington Irving 1820-ban írt, azonos című novellájának. Az eredeti történetben Ichabod Crane egy sovány és magas, babonás iskolai tanár, a történet pedig nem is a fej nélküli lovas gaztetteiről szól – helyette Crane és Abraham Van Brunt vetélkedik Baltus Van Tassel tizennyolc éves lánya, Katrina Van Tassel kegyeiért.

A filmváltozatban a Johnny Depp-féle Ichabod Crane egy sokkal határozottabb figura: egy New Yorkból a babonás végekre kiküldött nyomozó, aki a legfrissebb tudományos nyomozati módszerekkel akarja megfejteni a fej nélküli lovas rejtélyét.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

2. Ez a film eredetileg egy tipikus '90-es évekbeli B-horror lett volna

Az 1999-ben mozikba került Az Álmosvölgy legendája forgatókönyvének fejlesztése már 1993-ban megkezdődött a Paramount Picturesnél. Eredetileg Kevin Yagher rendezte volna meg alacsony költségvetésű kaszabolós horrorfilmként a fej nélküli lovas történetét. Csakhogy a Paramounttal kialakult nézeteltérése miatt Yaghert „lefokozták”, és végül csak a habszivacs szörnymaszkokat tervezhette ő (igaz, ebben világbajnoknak számított, mivel az ő keze munkáját dicsérte egyebek között a Gyerekjáték-franchise Chucky babája, de „Weird Al” Yankovic legendás Michael Jackson-jelmeze is a Fat című videóklipből), rendezőnek pedig 1998-ban leszerződtették a meseszerű horrorfilmek szakavatott nagymesterét, Tim Burtont.

 

3. A boszorkány sokkal nagyobb szerepet kapott volna a filmben

Miranda Richardson kettős szerepet alakított a filmben: ő volt Lady Mary Van Tassel (az eldugott kis falut vezető Baltus Van Tassel felesége, Katrina Tassel anyja) és a karakter ikertestvére, a Nyugati-erdő boszorkánya is. Egy törölt jelenetben Ichabod megtalálta volna a boszorkány lefejezett testét a barlangja előtt, és a földön lévő vérnek kellett volna figyelmeztetnie őt arra, hogy ezt nem a titokzatos rémlovas, hanem egy nagyon is emberi gyilkos tette.

 

4. Tele van Star Wars-karakterekkel a film

A filmben három olyan színész is játszik, aki Sith lovagot alakított a Star Wars-filmekben, hiszen Sir Christopher Lee volt Dooku, Ian McDiarmid Darth Sidious, azaz Palpatine császár, a fej nélküli lovas fej nélküli változata pedig nem más, mint Ray Park, azaz Darth Maul.

 

5. Olyan élethű volt a filmbéli díszleterdő, hogy a madarak fészket raktak rajtuk

A filmbéli Álmosvölgy hátborzongatóan gyönyörű, rémséges rengetege természetesen egy stúdióbelsőben mesterségesen felépített „Patyomkin-erdő” volt. Ám az idő múlásával akár igazi is lehetett volna, mert bogarak és madarak fészkelték be magukat a göcsörtös díszletfák közé.

A filmbéli madárcsicsergés gyakran a hívatlan vendégként beállított állatsereg hangja volt.

 

6. Christopher Walken kifejezetten rühelli a lovakat

A színészről köztudott, hogy amikor egy szerep miatt lovagolnia kellett, akkor azt vagy csak ímmel-ámmal csinálta, mint A Mennyország kapuja című filmben, vagy sehogy. Az Álmosvölgy legendájában persze fontos volt, hogy lóháton mutassa a kamera, elvégre ő volt a fej nélkül flangáló, ördögi hesseni zsoldos, így

a forgatáson végig egy teherautó mögé kötött műlovon ült.

Walken ugyanezt a módszert alkalmazta egyébként korábban a Halálvágta című James Bond-filmben is, amiben ő alakította a főgonoszt, Max Zorint.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. Johnny Depp viszont nagyon megszerette a filmbéli lovát

Olyannyira, hogy amikor megtudta, hogy el akarják altatni a Goldeneye nevű paripát, a színész a forgatás után magához vette.

 

8. Mit írt anno Az Álmosvölgy legendájáról a Filmvilág?

Pápai Zsolt a mennybe menesztette Tim Burton filmjét a patinás szaklap 2000/04-es számában. Kritikájában egyedül a rendező állandó tettestársát, Danny  Elfman zeneszerzőt találta kissé „halványabbnak” annál, mint amilyen színvonalon a páros a korábbi közös produkcióiban dolgozott:

...ez a humor finom és mértéktartó, nem napjaink tucathorrorjának divatos, harsány és betegesen önreflexív gegjeire hajaz. Burton szembe úszik a hollywoodi trenddel, filmjében szó sincs iróniáról, vagy – mint a Támad a Mars! esetében – paródiáról: a rendező véresen komolyan veszi tárgyát, de úgy csalogatja elő rejtekükből a rémeket, hogy közben elegáns nyelvi és képi gegekkel oldja a néhol egyenesen slasherbe hajló borzalomszekvenciák sokkját.