A 90-es évek legfelkavaróbb műsorvezetői zakói

Bár papíron a 80-as évek volt a tömegpusztító divatirányzatok évtizede, a Magyar Televízió műsorvezetői közül jó néhányan a rendszerváltás után intéztek hadüzenetet a jóízlésnek. Következzék néhány illusztris zakó és gazdatestük!

Friderikusz Sándor – Friderikusz Show

Friderikusz Sándor barátok közt is úttörő volt a magyar televíziózásban: ha ő nincs, megmaradtunk volna abbéli tévhitünkben, hogy a talkshow jó esetben egy emberi hangon zajló, informatív műfaj, mellyel összeegyeztethetetlenek a bohócdoktori manírok. Ugyanakkor nézőként mi magunk is meghasonultunk, amikor ez utóbbiakat a Friderikusz Show indulásakor – mint holmi 80 éves presbiter – egyszínű, világos öltönyben abszolválta. Ám Fridi szerencsére még időben észbe kapott, és felfogadott egy stylistot, aki egy törtető paradicsommadártól sajátította el a szakma fortélyait. Ennek megfelelően lelkiismeret-furdalás nélkül öltöztette a showmant a Kolumbiai Strici Divatmagazin 80-as évekbeli kordbársony-trendjeinek megfelelően, de ha úgy tartotta kedve, koboldot vagy alpesi tehenet varázsolt belőle.

 

Rózsa György – Zsákbamacska

Ha kedd, ha szerda: Zsákbamacska! Félreértés ne essék, akkor is tisztában lettünk volna a műsor sugárzási napjaival, ha Rózsa Gyuri nem skandáltatja ezt a letűnt korok sírfeliratául szolgáló szlogent. Tudniillik a műsorvezető zakóinak köszönhetően ezeken a napokon rendszeresen újra kellett kalibrálnunk az Orion tévé színbeállításait. A műsorvezető ugyanis előszeretettel libbent a stúdióba olyan színű felsőruházati termékekben, melyekhez hasonló árnyalatokkal csak kistérségi fagylaltozók hűtőpultjaiban találkozhattunk – jobbára a puncs, tuttifrutti és erdőmester feliratok alatt. Ennek köszönhetően az ország joviális víznyelője sokkal jobb hangulatban győzködhette Rütyütyüt, a salgótarjáni cowboyt, hogy ugyan már, ne a hupikék plasztikbéka alatt elhelyezett kacsintós pénztárcát válassza.

 

Lagzi Lajcsi – Dáridó

Szerrrrrvusz, itt a Dáridó – így kezdődött a nyitódal, mely a magyar lakosság egyik felének hívószóul funkcionált, másik részének pedig ez volt a légvédelmi szirénahang, melynek hatására automatikusan bezárkózott kulturális atombunkerébe. És voltunk mi, trashrajongók (ne feledjük, a Fásy Mulató előtti években járunk), akik az elhangzó dalszerzemények mellett rendszeresen rácsodálkoztunk a művészek és a műsorvezető fellépő-outfitjére is. Lagzi Lajcsi öltönyei elsősorban nem trópusi színviláguk miatt maradtak meg emlékezetünkben örök mementóként, sokkal inkább brutális nedvszívó képességük okán. Hősünk ugyanis egy-egy műsor alatt az Amazonas nyári vízhozamát izzadta ki magából, egyszerre mutatva középső ujjat a klímaforgalmazók és a Rexona-reklámok felé.

 

A Telesport műsorvezetői

A 90-es évek eleje az éjszakai életből ismert vállalkozók számára is elhozta a rendszerváltást: a susogós dzsogingról és a hasitasiról átnyergeltek a vatikáni trendekre, így a püspöklila zakó és a pecsétgyűrű lett az uralkodó divathullám. (Csupán a bebújós cipő maradt meg az örökkévalóságnak, hasonló méretű makkokkal díszítve, mint a Szent Péter Bazilika harangnyelvei.) Ma már nyílt titok, hogy az ízlésficamos polip csápjai elértek a köztévé vezetőségéig, ennek fényében pedig az is értelmet nyer, miért öltöztették a Telesport bemondóit és riportereit kvázi olajszőkítőnek. Bár olykor nyakkendőjük lazán ellopta a vizuális show-t az öltöny elől, ezen ugyanis általában az ősrobbanás volt látható egy cecelégy szemszögéből.

 

Dévényi Tibor (Három kívánság)

Talán mindenki hallott már a Három kívánság-károsultakról: ők voltak azok, akik egy egy Kylie Minogue-gal való találkozás reményében írtak levelet a szerkesztőségnek, majd Dévényi Tibor elintézte nekik, hogy kengurujelmezbe bújva, rugós ugróboton szökdelhessenek a Hősök terén egy látványosan feszengő magyar híresség társaságában. Ugyanakkor Tibi bácsi öltözködésében ugyanazt az extrém-unortodox példát követte, mint csodatevés terén. Egyes mellényeit, pulóvereit 12 éves tacskónkra sem szívesen húztuk volna rá január idusán, ami pedig zakóit illeti olykor azzal képes volt adáshibát generálni, hogy a kamera elé járult bennük.

 

Ez is érdekelhet

10 ikonikus pulóver a filmek és tévésorozatok világából

Kevin piros szvettere, Töki kötött kardigánja és Freddy Krueger csíkos pulóvere is olyan emlékezetes ruhadarabjai az egyetemes popkultúrának, amelyek örökre beleégtek az emlékezetünkbe.

Tovább