A Csernobil alkotói Csernobilról mesélnek

Amerikától Iránig mindenki odáig van az atomerőmű katasztrófáját bemutató sorozatért. Most a stábtagok is mesélnek.

Az egész világ odáig van az HBO új sorozatáért, a Csernobilért. Az iráni elnök egyik tanácsadója, Hesamedin Ashena már egyenesen ott tart a rajongásban, hogy a világ összes politikai vezetőjével kötelezően megnézetné a szériát, hogy mindenki tisztában legyen a nagy hatalommal járó döntések súlyával.

Az HBO ötrészes minisorozata az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, az 1986. április 26-án bekövetkezett csernobili atomerőmű-robbanást mutatja be. Valamint azt, hogy a szovjet tudósok hogyan próbálták menteni a menthetőt a történtek után úgy, hogy a politikai vezetés sokáig hivatalosan el sem ismerte a robbanást, és csak azután léptek, hogy a radioaktív felhő már beterítette Kelet-és Közép Európát, Skandináviát és egyes nyugat-európai országokat. A sorozat főbb szerepeit Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja.

Megdöbbentő, sokkoló, hátborzongató, szívszaggató. Egy csomó elkoptatott, ócska jelzővel jellemezhetnénk az HBO minisorozatát, és az a helyzet, hogy mindegyik igaz – írtuk múlt héten a Csernobilró, amihez most kijött három új videó is. Az első összeállítás a vezető nyugati lapok egyöntetűen pozitív kritikáiból szemezget:

A másodikban az alkotók mesélnek a sorozatról:

A harmadik videó pedig igazából egy Best Of-jelenetekkel operáló HBO GO reklám, hátha valaki épp az egyhuzamban megnézhető Csernobil-epizódok miatt fizet elő a szolgáltatásra (vagy próbálja ki egy hónapig ingyen).

sorozat óriási népszerűségére való tekintettel a magyarországi HBO változtatott egy kicsit az HBO3 programing struktúráján: június 15-én, szombaton este 8 órától egymás után leadják mind az öt epizódot, szinkronos változatban.