A fél Barátok közt-szereplőgárda benne volt a Szomszédokban

Kertész Géza Julcsi lovagja, Berényi András strandgatyás amorózó, Vili bácsi alkesz besúgó volt a kedvenc tévésorozatunkban.

Két hete mutattuk meg, mit csinált Liptai Claudia, Gesztesi Károly, Szabó Sipos Barnabás, Fenyő Iván és Hofi Géza a Szomszédokban, múlt kedden pedig Bujtor István, Gregor Bernadett, Szabó Simon, Kudlik Júlia és Garas Dezső kevésbé ismert vendégszerepléseivel nosztalgiáztunk. Ezúttal azokkal a Szomszédok-karakterekkel foglalkozunk, akiknek a megformálói később a Bartátok köztben is szerepeltek.

Forrás: Imgflip.com

 

Németh Kristóf

A Barátok közt bajkeverő macsója, Kertész Géza már a '80-as évek végén, 12 évesen is egy igazi kis csirkefogó volt. Igaz, ekkoriban még Gyurkának hívták, és Lenke néni öccsének volt az unokája. A 4. részben önfeledten kártyázott a nagypapájával és Taki bácsival, miközben arról álmodozott, hogy vendéglátóipari technikumba megy, és cukrász lesz belőle. Sajnos ezt a kisfiút soha többé nem láttuk a sorozatban.

 

Németh Kristóf ugyanis legközelebb 1991-ben bukkant fel a sorozatban, mint Szász Kristóf (micsoda megúszós, ötlettelen név!), Julcsi egyik „lovagja”. Kristóf 1991-től 1997-ig szerepelt a Szomszédokban, de ezalatt az idő alatt nemcsak Mágenheimék lányával jött össze, hanem Julcsi Claudia nevű barátnőjével is, akit történetesen pont Liptai Claudia alakított (róla itt írtunk bővebben).

 

Várkonyi András

A fél ország Vili bácsiként ismeri Várkonyi Andrást, pedig a Szomszédokban is sokszor feltűnt. 1989-ben, az 59. részben például ő volt az az aggódó apuka, akinek nem elég, hogy a gyereke megsérült a margitszigeti Palatinus strandon csúszdázás közben, még Mágenheim doki dörgedelmeit is el kellett viselnie.

1990 és 1996 között szintén Várkonyi András alakított egy mókás, alkesz figurát, aki rendszeresen betért konyakozni Alma és Laci kocsmájába, a legendás Alkotás Presszóba. A neve is azért lett Sztogram, mert mindig vodkát kért - miközben Almáék rendszerint a sorozat védjegyévé váló konyakot itták.

Arra viszont még én sem emlékeztem, hogy az idétlen Vili bácsis bajusz, meg a nagypapapulóveres, szerencsétlen flótás kinézet valójában csak egy ravasz álca volt ennél a figuránál! Sztogramról ugyanis a 150. részben kiderült, hogy valójában rendőrspicli (vagy BM-es ügynök?), aki csak azért járt az Alkotás Presszóba, hogy szemmel tarthassa a Főnök nevezetű maffiózó bőrdzsekis bumburnyákjait. Az alábbi, zseniális jelenet után a szerkesztőségünk több tagjában is felmerült: miért nem forgatott soha senki Várkonyi András főszereplésével egy jó kis korrupt nyomozós, magyar zsarufilmet?!?

Később a 228. epizódban, 1996-ban is felbukkant Várkonyi András: egy bohókás zongoraművészként láthatták viszont a nézők.

 

 

Ábrahám Edit

A Barátok közt egyik fő kavarógépét, a rafinált Berényi Claudiát alakító Ábrahám Edit kétszer is szerepelt a Szomszédokban, és sokkal kedvesebb volt, mint amilyennek az ezredfordulón megismerték a tévénézők. 1988-ban két részben, a 20. és a 22. epizódban is harmincas bírónőként láthattuk. Ekkoriban ugyanis Taki Bácsi ülnök volt néhány tárgyaláson – taxisofőrként kellett ugyanis „közlekedési munkaismeretével és tapasztalatával segítenie a bíróság munkáját” egy trolivezető és egy motoros balesetében.

200 résszel és majdnem 10 évvel később, 1995-ben a Gábor-Juli Hajstúdió egyik vendégeként láthattuk viszont Ábrahám Editet. A rá jellemző csípős beszólásokkal tett rendet a pletykás fodrásznők és a tipikus '90-es évekbeli, szélhámos vállalkozó, Gábor Gábor szerelmi vitájában:

 

 

Timkó Eszter

Eredetileg már a Barátok közt 1998-as indulásakor megkereste az RTL Klub Timkó Esztert, de a színésznő a színházi szerepei miatt akkoriban nem tudta bevállalni Berényi Miklós barátnőjének, Marosi Krisztinának a szerepét (helyette Ullmann Mónika kapta meg), így az ő karaktere végül az ármánykodó üzletasszony, Szabó Csilla lett. Sokkal érdekesebb viszont, hogy a Szomszédok 81. részében, 1990-ben a mindössze 21 éves Timkó Eszter a korszak legnépszerűbb, méregdrága színes tévéit, az ITT Nokiákat árulta egy bárgyúan bugyuta termékelhelyezős jelenetben:

1998–1999 között viszont már egy Tóth Vera nevű tornatanárt alakított a gazdagréti lakótelep iskolájában. Több vicces baki is főződik hozzá: a 302. részben például, amikor egy „feszes tempójú akciójelenetben” tűz ütött ki a suliban, a Jutkát alakító Ivancsics Ilona véletlenül az igazi nevén, Eszternek szólította a kolléganőjét Vera helyett, a készítők pedig benne hagyták a végleges változatban is. Minden bizonnyal azért, mert körülményes lett volna újra beborítani füsttel a valóságban is létező Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolát, ami a mai napig úgy néz ki, mint a Szomszédokban.

 

 

R. Kárpáti Péter

A Barátok közt kicsit szerencsétlen, csendesen idegeskedő jófiúja, Berényi András is felbukkant a Szomszédokban 1992-ben. Sőt, ez volt R. Kárpáti Péter első komoly tévés szerepe! A 136. fejezetben ő volt Szép úr, egy menő magánklinika focistafrizurás igazgatója, aki a strandon tette a szépet a mentős Szalóki Eszternek – vagyis a a huszonéves Malek Andreának. Szép úr bájgúnár nyomulásának azonban hamar véget vetett egy szerencsétlen baleset: egy vidám öregurat annyira lefárasztott a korszak divatos strandjátéka, a tengó (avagy lábtenisz), hogy felhevült testtel beleugrott a medencébe, és megállt a szíve.

Természetesen hozzá is Mágenheim doki jött ki, de már nem tudta megmenteni szegény bácsit. Szép úr pedig hiába tett állásajánlatot Eszternek, a lány nem fogadta el, ezért R. Kárpáti Pétert soha többé nem láttuk a sorozatban.