A film, ami után biztosan nem fogsz ugyanúgy nézni a magassarkú cipőkre

Az annak idején méltán népszerű Egyedülálló nő megosztaná legfőbb tanulsága, hogy akkor kezdj el igazán tartani az albérlőtársadtól, amikor az pont olyan frizurát választ, mint a tiéd!

Szokás Barbet Schroeder filmjét erotikus thrillerként hirdetni, pedig az Egyedülálló nő megosztaná nagyon komoly témákat is érint. Negatív hősnője, Hedra (Jennifer Jason Leigh) – a név már eleve figyelmeztetés lehetne, hiszen a mitológiai szörnyre, a Hydrára hajaz – kiskorában elvesztette az ikertestvérét, és a túlélők bűntudata gyötri. Ezért is igyekszik mindenben - szó szerint mindenben - azonosulni új lakótársával, Allisonnal (Bridget Fonda), és ezért sajátítja ki magának a lányt.

Forrás: InterCom

 

Allison összeveszik pasijával, Sammel, s hogy véletlenül se fogadja vissza, lakótársat keres maga mellé. A feladott hirdetésre sokan jelentkeznek, végül az utolsó pillanatban Hedrát választja. A kedves, szürkécske lány nemcsak lakótársa, de barátja is lesz,

és igyekszik mindenben azonosulni új lakótársával,

akit lassan kezd kisajátítani magának. Csakhogy a volt pasi visszatér, ami Hedrának egyáltalán nem tetszik. A súlyosan pszichopata, beteg lány mindent megtesz azért, hogy senki ne férkőzhessen közéjük, és innentől nagyon durva dolgok jönnek. Aki látta a filmet, ami John Lutz magyarul is olvasható, 1990-ben megjelent regénye alapján készült, egy darabig biztosan nem fog ugyanúgy nézni a magas sarkú cipőkre, és bár a film egy ponton túl valóban átlép a slasher horrorok területére, nem ettől működik igazán jól.

Forrás: InterCom

 

Hanem Hedy teljes átalakulásától, ami lehetne hiteltelen is, de egyáltalán nem az.

Ahogy egyre inkább elkezd olyanná válni, mint Allison, lehull a lepel a valódi természetéről, az hatalmas lehetőséget nyújt az őt megformáló Jennifer Jason Leigh számára a brillírozásra. Leigh játéka rendkívül széles regisztereket jár be, hiszen a sebezhető, elesett, érzékeny lélek megformálása mellett egy dühöngő pszichopatának is belebújhat a bőrébe – aki egyszerre szánalmas és fenyegető személyiség folyamatos átalakulásait elnézve.

Forrás: InterCom

 

Mint minden sikeres filmhez, ehhez is készült egy folytatás, de csak félhivatalosan. A csak videón megjelent, a mozikba el sem jutó Egyedülálló nő megosztaná 2.-ben (2005) senki sem tér vissza az eredeti filmből, viszont szinte ugyanaz a történet, csak gyengébben kidolgozva, olyan ismeretlen színésznőkkel a főszerepben, mint Kristen Miller és Allison Lange – utóbbi az őrült lakótárs.