A háború pokla - Ryan közlegény megmentése

A Star Trek Scotty-ja is megsebesült a második világháborúban, és elismerően szólt Steven Spielberg filmjéről, hogy a valóságnak megfelelően mutatta be a szörnyűségeket.

A Ryan közlegény megmentése kétségtelenül a legjobb háborús filmek egyike - és most jótékonyan felejtsük el a legvégén a temetőbeli bicskanyitogatóan nyálas jelenetet -, az Omaha Beach-beli partraszállás pedig a filmtörténet legemlékezetesebb momentumai közé tartozik. Tizenegy millió dollárba került csak annak a leforgatása, és több mint ezer statiszta vett részt a jelent négy hetes forgatásán- köztük 20-30 amputált volt, hogy a leszakadó (mű)végtagok minél valóságosabbnak látszódjanak.

  • Tom Sizemore komoly drogproblémákkal küzdött a forgatás idején (is), és Spielberg megfenyegette, hogy ha a rendszeres vértesztjei közül akár egy is pozitív lesz, kihajítja őt, és új színészt keres a szerepre, akár a forgatás legvégén is.
  • Spielberg egy viszonylag ismeretlen színészt akart Ryan közlegény szerepére, ezért esett a választása Matt Damonra. Ám a sors közbeszólt: még a film bemutatója előtt Damon Oscart nyert a Good Will Huntinggal, így egy csapásra híres lett.
  • A fim bemutatója után számos veterán gratulált Spielbergnek a háború szörnyűségeinek valósághű bemutatása miatt, köztük James Doohan-nel, akit a Star Trek találékony Scotty-jaként ismerhettünk meg. Doohan a háborúban veszítette el a jobb kezének középső ujját, és a lábán is találat érte. Sőt, 1944. június 6-án részt vett a normandiai partraszállásban, és elismerően szólt, hogy Spielberg egyáltalán nem szépítette azt a mészárszéket, ami akkor történt.
  • A film magas korhatár besorolást kapott, és ilyenkor általában finomítani szoktak a stúdiók, mert így jelentős bevételkieséssel számolhatnak. Spielberg nem volt hajlandó szelidíteni a filmen - Indiában csak megvágva engedték volna bemutatni, így úgy döntött, Indiában inkább ne vetítsék. Malajziában betiltották.

  • A mozikat utasították, hogy a vetítések megszokott hangerejéhez képest hangosabban szóljon a film, hogy ezzel is növeljék a hatását.
  • Stephen Ambrose hadtörténész és író - az ő könyve alapján készült a film, majd később az HBO kiváló Elit alakulata - zárt körű vetítésen látta először a filmet, és a partraszállás jelenete annyira felkavarta, hogy ki kellett mennie, hogy megnyugodjon.