A kedves, idős Betty White a férjét dobja a krokodilok elé

Mert akkorára nőnek, mint egy ház, és megesznek mindenkit. Ez történik ugyanis A szörny című 1999-es horrorvígjátékban, ahol a szelíd mosolyú Betty White eteti kis kedvenceit tehenekkel - meg a férjével.

Amikor néhány nappal 100. születésnapja előtt elhunyt Betty White , egész Hollywood megsiratta, hiszen olyan legendának számított, aki mellett egész színészgenerációk nőttek fel, és mindenki csak jót tudott mondani róla. Ám a kedves idős színészlegendának volt egy sötét oldala is: egy vidéki kisvárosban tehenekkel etetett óriáskrokodilokat, sőt, a férjét is egy ilyen rusnya óriáshüllővel zabáltatta fel! Hát nem rémes?  Az lenne, ha ez nem csak A szörny (1999) című szörnyfilmben történt volna meg.

A szörnyfilmnek (creature feature) kedvenc eleme a hatalmasra nőtt állat, legyen szó hangyáról, vaddisznóról, cápáról, anakondáról vagy éppen krokodilról, amit ugyan nehéz komolyan venni – filmünk is a horrorvígjáték besorolást kapta -, és nem a legkreatívabb ötlet, de működik. Nem mindig, frissebb „példányként” legfeljebb a Dwayne Johnson-féle Rampage - Tombolást (2018) tudnám felidézni, de a 90-es években nagyon mentek. Ekkor készült óriáskrokodilos mozink is, amely egy megtévesztően csendes tó partján játszódik. Ahol először csak egy vadőrt harap ketté a bestia, majd az ügyet kivizsgáló seriff (Brendan Gleeson ), paleontológus lány (Bridget Fonda), erdész (Bill Pullman) és krokodilszakértő (Oliver Platt) ellen fordul, akik nem értik, hogyan került erre a hegyvidékre egy krokodil. A megoldást a kedves öreg néni jelenti. Hőseinknek minden bátorságukra és találékonyságukra szükségük van, mert ennek a krokinak egy grizzly medve, sőt, helikopter sem igazi ellenfél. Na jó, nem egy Apache harci helikopterről van szó, de akkor is!

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezúttal az emberek győznek, és a küzdelem nem csak látványos, amiben a műkrokodilt megalkotó Stan Winstonnak is része van, aki A bolygó neve: Halál (1986) és a Jurassic Park (1993) szörnyeit is létrehozta, de helyenként nagyon vicces is. Mármint morbid, mert a viccnek is vannak árnyalatai, és ilyen morbid pillanat, amikor a tóban talált emberi nagylábujjat vizsgálva a seriff megjegyzi, ez alapján sokkal magasabb személyre gondolt, és még folytathatnánk. És folytatták is, mert a recept kelendőnek bizonyult, és született egy második és egy harmadik rész, aztán a Lake Placid: Az utolsó fejezet (2012), majd A szörny az anakonda ellen (2015) és végül A szörny: Hagyaték (2018).