A kosztümös kultfilm, ami a Veszedelmes viszonyok miatt lett bukás

Az 1989-es Valmont is Pierre Choderlos de Laclos regényéből készült, de közel sem aratott akkora sikert, mint egy évvel korábban a Veszedelmes viszonyok.

1989-ben a Hollywoodban is páratlan karriert befutó cseh rendező, Milos Forman parádés színészgárdával vitte filmre Pierre Choderlos de Laclos híres-neves 1782-es regényét, a Veszedelmes viszonyokat.

Colin Firth kapta meg Sébastien de Valmont vikomt szerepét, Annette Bening Isabelle de Merteuil márkinét alakította, Fairuza Balka pedig, akit később számos thrillerben láthattunk, Cécile-t játszotta.

Forrás: Örökmozgó

 

Csakhogy volt ezzel egy aprócska baj: 1988-ban már mozikba került ugyanez a történet Veszedelmes viszonyok címmel. Abban a verzióban John Malkovich volt Valmont vikomt, Glenn Close játszotta Merteuil márkinét, és még a mellékszerepeket is olyan korabeli hollywoodi hírességek kapták meg, mint Michelle Pfeiffer (Madame Marie de Tourvel), Uma Thurman (Cécile de Volanges) és Keanu Reeves (Chevalier Raphael Danceny).

Egy ilyen sztárparádé emlékével szemben esélye sem volt szegény Colin Firth-éknek,

egy évvel később a három Oscar-díjat is bezsebelő Veszedelmes viszonyok diadalmenete után már senki sem volt kíváncsi ugyanarra a fűzős-parókás szerelmi történetre. Ráadásul a Valmont a könyvhű adaptáció, mert a Veszedelmes viszonyokba egy 1985-ös színdarab dialógusait is beemelték, nem Pierre Choderlos de Laclos eredeti levélregényéből indultak ki.

Azért a Valmont így is eltér néhány fontos dramaturgiai ponton a könyvtől:

  • A regényben Cécile elvetélt Valmont gyermekével, és a végén kolostorba vonul. Ezzel szemben a filmben Cécile az esküvője idején terhes.
  • A regényben nyilvánosságra kerülnek a Valmont és Merteuil közötti levélváltások, ami miatt Merteuilt nyilvánosan kigúnyolják és megalázzák. A filmben a levelek nem kerülnek szóba, és Merteuil nem semmisül meg, egyedül csak Cécile és az édesanyja szemében.
  • A könyvben Madame de Tourvel jövője kevésbé tragikus: ahelyett, hogy összetört szívvel halna meg, visszatér a nála idősebb férjéhez, aki megbocsát neki.