A kritikát kiakasztja, a célközönség imádja a romantikus mocsárfilmet

Így készült az Ahol a folyami rákok énekelnek.

  • A film alapjául Delia Owens zoológus bestseller regénye szolgált. Owens a georgiai egyetemen zoológiából szerzett alapdiplomát, majd állati viselkedésből doktorált. Azt nyilatkozta, hogy mindig is író szeretett volna lenni, mégis a tudományos pálya mellett döntött. Miután élete nagy részét akadémikusként töltötte az afrikai vadvilág viselkedésökológiájának kutatásával, 2018-ban, 69 éves korában adta ki debütáló regényét, az Ahol a folyami rákok énekelneket, amely 32 héten át vezette a The New York Times toplistáját.
  • A könyv és a film címe utalás arra a bölcsességre, amit a főszereplő Kya édesanyja hangoztatott. A rákok nem tudnak „énekelni", de amikor Kya édesanyja a mocsár felfedezésére bátorította őt, azt mondta: „Menj olyan messzire, amennyire csak tudsz – messzire, ahol a rákok énekelnek". Amikor Tate is használja ezt a kifejezést, a lány megkérdezi tőle, hogy mit jelent, mire a férfi így válaszol: „Csak azt jelenti, hogy messze a vadonban, ahol a vadállatok még mindig vadállatként viselkednek". Delia Owens édesanyja is használta a kifejezést, ezért tette meg a könyv címének.
  • A regény annyira megtetszett Reese Witherspoonnak, hogy előbb felvette a könyvet a könyvklubjába, majd megvette a jogokat, hogy produkciós cégével, a Hello Sunshine-nal filmre vigye.
  • A történet Észak-Karolinában játszódik, a filmadaptációt azonban Louisianában forgatták, többek közt New Orleansban és a Houma városában.

  • A Kyát alakító brit Daisy Edgar-Jones egy saját maga által felvett castingvideóval jelentkezett a meghallgatásra, amelyet a Világok háborúja (2019) sorozat forgatásán vett fel. Miután megkapta a szerepet, dialektustréner segítségével kellett elsajátítania a déli akcentust.
  • A dal, amelyet Chase (Harris Dickinson) énekel Kyának az ágyban, a "Long Black Veil", egy 1959-es Lefty Frizzell-folkballada egy férfiról, aki nem hajlandó megnevezni az alibijét, amikor olyan gyilkossággal vádolják, amelyet nem ő követett el.
  • Mivel a forgatás a világjárvány idején zajlott, a stáb és a szereplők többsége – a felvételeket leszámítva – végig maszkban volt.
  • Taylor Swift a film kedvéért írta meg a Carolina című dalt, miután megtudta, hogy Daisy Edgar-Jones és Reese Witherspoon is része a projektnek.
  • A regény szerzője, Delia Owens is látható a filmben: a tárgyalóteremi jelenetben, az első sorban ül Tom mögött, amikor Patti Chase kagylónyakláncáról tanúskodik.

 

Forrás: InterCom

 

  • A 24 milliós büdzséből készített film világszerte összesen 144,3 millió dollárt termelt. A Deadline Hollywood számításai szerint a film nettó profitja 74,7 millió dollár volt, az összes költség és bevétel összesítése után.
  • A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő weboldalon a 221 kritika 34%-a pozitív, és a film átlagosan 5,2/10-es értékelést kapott. A weboldal kritikusainak konszenzusa szerint: „Daisy Edgar-Jones mindent belead, de az Ahol a folyami rákok énekelnek végeredményben képtelen a forrásanyagot egy koherens drámává alakítani.
  • A Port szerzője sem bánt kesztyűs kézzel a filmmel, amely szerinte nem hű a regény hangvételéhez, így
„nem egy megrázó és tanulságos sorsot látunk, hanem csak egy szemet gyönyörködtetően megvalósított mozgó képeskönyvet, amiben szép emberek szép ruhákban csak annyira csinálnak csúnya dolgokat, amennyire muszáj, de a sminkjük azért nem kenődik el közben. A regényben a láp mocska szó szerint és átvitt értelemben is beborított mindent, miközben azért folyamatosan felsejlett mögüle a természeti környezet szépsége. Itt mocskot nyomokban sem találunk, és ez a szépelgés sajnos tönkreteszi a hitelességet.”
Forrás: InterCom

 

  • A nagyközönség azonban jól fogadta a filmet. A CinemaScore által megkérdezett közönség átlagosan "A-" osztályzatot adott neki egy A+-tól F-ig terjedő skálán.
  • A "Carolina" a legjobb eredeti dal kategóriában elnyerte az MTV Movie & TV Awardot, és  többek között Golden Globe-díjra, Grammy-díjra és Satellite Awardra is jelölték.
  • A film váratlan sikeréről Reese Witherspoon így nyilatkozott: „Ez a film nem sok ember radarján volt rajta, de ez visszatérés az igazi filmkészítéshez. Ez egy szívvel-lélekkel teli filmes élmény, gyönyörű díszletekkel, gyönyörű jelmezekkel és csodálatos színészekkel."
  • Via: IMDb / Wikipedia