A leggázabb poénkodások a South Parkban

Trey Parker, a South Park-os csávók egyik fele október 19-én ünnepelte a szülinapját. Miközben a jeles alkalomból természetesen leborulunk a nagysága előtt, azért ne feledkezzünk meg róla: nem egyszer megtörtént, hogy alkotótársával, Matt Stone-nal még a South Park mércéjével mérve is átléptek egy határt.

Gyerekmolesztálót csináltak Séf bácsiból

Az animációs széria egyik közönségkedvenc karakterét, Séf bácsit szinkronizáló Isaac Hayes nagyon felhúzta magát azon, hogy az alkotók a 9. évad 12., Egy házba zárt közösség című epizódjában kifigurázták a szcientológiai egyházat, ezenkívül viccet csináltak az egyik prominens szcientológus, Tom Cruise szexualitásából. Mivel Hayes maga is az egyház tagja volt, úgy döntött, kilép a sorozatból – ami miatt Parker és Stone nem túl nemes bosszút álltak rajta. A 2006 márciusában indult 6. évad szezonnyitó, Séf bácsi visszatér című részében gyerekmolesztálót csináltak a karakterből, aki az epizód végén elképesztően brutális körülmények között leli a halálát.

 


A legdurvább az egészben, hogy mindebbe a színésznek nem sok beleszólása lehetett, hiszen

a már rögzített hanganyagaiból vágták össze az adást.

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy meglegyen a véleménye a szcientológiai egyházról, amelynek visszaéléseiről az utóbbi időben egyre több egykori tag rántja le a leplet, de hogy valakinek a vallása miatt akarata ellenére ahhoz kell asszisztálnia, hogy pedofilt csinálnak belőle, az elég visszaélésgyanús, bosszúnak pedig igazán kisstílű és gyerekes.


Britney Spears fejbe lövi magát

A Britney új külseje című rész (12. évad/2. epizód) 2008 márciusában került adásba, nem sokkal azután, hogy az egész világ a szemtanúja lehetett az énekesnő látványos összeomlásának és mentális egészsége összeroppanásának. A Britney új külsejében azt láthattuk, hogy a South Park-os rosszcsontok be akarnak állni a paparazzók közé, és egy szuper fotóval ők is pénzt szeretnének csinálni a sztár nyomorúságából, ezért a fiainak adják ki magukat. Mikor Britney rájön az átverésre, elkeseredésében fejbe lövi magát – menedzserei és a külvilág azonban nem hajlandóak tudomást venni róla, hogy az énekesnőnek hiányzik a háromnegyed feje, továbbra is fellépésről fellépésre ráncigálják.

 


Annak ellenére, hogy a szóban forgó epizód igazán találó és okos társadalomkritikaként működött, ami természetesen alapvetően nem Britney Spearsből, hanem a sztárokat a végletekig kifacsaró szórakoztatóiparból és a közvélemény kegyetlenségéből szándékozott viccet csinálni,

egy mentális problémákkal küzdő ember esetében nem túl szerencsés az öngyilkossággal viccelődni.

Sok néző ráadásul vélhetően nem olyan eszes, mint az alkotók, így sokan nem tudták szétszálazni, hogy Trey Parkerék Britney oldalán vagy vele szemben foglaltak állást.


Mohamed próféta megjelenítése

A 14. évad 2010 áprilisában adásba került 200 és 201 című epizódjai (amelyek valóban a széria kétszázadik és kétszázegyedik részei voltak) azért híresültek el, mert a sztori szerint kétszáz híresség, Tom Cruise vezetésével, be akarja perelni egész South Parkot, amiért a város lakói olyan régóta gúnyolják őket, és Cruise csak akkor hajlandó visszavonni a pert, ha találkozhat Mohamed prófétával – akinek a képi megjelenítése közismert tabu az iszlámban, és már a 2000-es évek közepe óta folyamatos támadások és konkrét halálos fenyegetések érték többek közt azt a híres dán grafikust, Kurt Westergaard-t, aki Mohamed-karikatúrákkal haragította magára az iszlám szélsőségeseket.

 

Forrás: Comedy Central


A South Park alkotói azonban nem akarták elengedni a dolgot, és csak megvalósították a szóban forgó dupla epizódot. S miközben Parkeréknek abban igazuk volt, hogy a szólásszabadság nagyon fontos dolog, a sorozatot sugárzó Comedy Centralnak meg abban volt igaza, hogy

az emberi életek talán még fontosabbak,

így szerencsére úgy küldték adásba a két részt, hogy minden jelenetben, amelyben megjelent, cenzúrázták Mohamedet (egy fekete téglalappal takarták ki).

A dologhoz hozzátartozik, hogy a két epizód között egy radikális muszlim csoport tagja erőszakot és vérontást helyezett kilátásba, amennyiben a South Parkban megmutatják a prófétát (az első részben ugyanis még nem jelent meg konkrétan, illetve egy poénnal ütötték el a dolgot, tovább fokozva a hangulatot). S mint azt az öt évvel később történt Charlie Hebdo-támadás tragédiája is bebizonyította, a csatorna végül is tényleg jobban tette, hogy az óvatosságot helyezte előtérbe (a 200 és 201 című részeket egyébként a Comedy később teljesen elérhetetlenné tette).


Indiana Jones megerőszakolása

A 2008-as 12. évad Nagy zűr nagy Kínával című epizódja briliáns szatíra arról, hogyan használják ki a végletekig a filmesek a saját maguk által teremtett figurákat a profit érdekében egy sokadik bőr lehúzásával. Ugyanabban az évben mutatták be ugyanis a katasztrofálisan sikerült Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című folytatást, és a jelek szerint Trey Parker és Matt Stone is úgy érezték, hogy a film az Indiana Jones-legendárium megcsúfolása. Ezért úgy vettek revansot az alkotókon, azaz Steven Spielbergen és George Lucason, hogy több jelenetben is azt láthatjuk, hogy erőszakot tesznek a Harrison Ford által alakított hősön – szó szerint sorozatos nemi erőszakot követve el a karakteren.

 


Az üzenet természetesen átjött (az már valószínűleg nem mindenkinek, hogy az alkotók az egyik jelenetben a hasonló helyzetet ábrázoló Gyilkos túra című klasszikust, egy másikban pedig A vádlottak című Jodie Foster-filmet is megidézték), de

az animációs megvalósítás annyira érzékletes lett, a figurák pedig annyira hasonlítanak a két rendezőre és a színészre, hogy tényleg fáj nézni, ahogy újra és újra megtörténik a dolog.


Christoper Reeve és az őssejtek

A sorozat 2003-as 7. évadának Állati bénák című részéből megtudhattuk, hogy Parkerék meglehetősen kritikusan állnak hozzá az őssejtkutatás témájához. A sztori szerint az addigra már egy lovasbaleset miatt szinte teljesen lebénult Christopher Reeve (Superman egykori megformálója) South Parkba érkezik, hogy az őssejtkutatást népszerűsítse.

A színész pedig nem áll meg a város határainál, és Larry King műsorába is ellátogat, hogy csapjon egy kis hírverést.


A rész legdurvább jelenetében az alkotók azt bírták lerajzolni, hogy Reeve, annak érdekében, hogy bebizonyítsa, milyen hatásos az őssejtkezelés,

élő adásban töri ketté egy magzat gerincét,

hogy egyenesen onnan szívja ki az őssejteket. Az ominózus képsor nemcsak a másfél évvel később állapota miatt egyébként el is hunyt sztár emberi méltóságát sérti, hanem súlyosan torz és káros képzeteket kelt az őssejtkutatással kapcsolatban – ráadásul egyáltalán nem vicces, sokkal inkább bizarr.


Jennifer Lopez kifigurázása

A 7. évad 2003. április 16-án adásba került epizódja, a Jennifer Lopez mánia kiváló bizonyíték arra, amikor a South Park alkotói a könnyű célpontra mentek. Ahogy azt a J.Lo pályáját elemző cikkünkben is megírtuk, illetve ahogy maga a művész is nyilatkozta a róla készült netflixes dokumentumfilmben, a 2000-es évek elején és közepén olyan szintű össznépi gyűlölet áradt felé, hogy

ez a gesztus tényleg a döglött lovat rugdosni eklatáns példája.

Forrás: Comedy Central


Parkerék tehát egy elég lusta művészi húzással egyszerűen csak beálltak egy meglehetősen hosszú sorba, és a Lopez énektudását kigúnyoló (az epizódban J.Lo kiadója lecseréli őt a Cartman kézfejére rajzolt hasbeszélő és éneklő bábra), illetve a feneke méretén élcelődő poénok (a Jennifer Lopez mánia eredeti címe is az, hogy Fat Butt and Pancake Head) még az eredetiséget is nélkülözik, hiszen annak idején mindenki ezzel piszkálta a sztárt,

arról nem beszélve, mennyire legalja, óvodás szintű poénkodás valakit a testi adottságai miatt csúfolni.
Forrás: Kmazur / WireImage / Getty Images és Scott Gries / ImageDirect / Getty Images


Azzal pedig, hogy az epizód végén megmutatják, hogy az énekesnő egy La Taco nevű gyorsétteremben dolgozik, sikerült rajta kívül az egész latin-amerikai közösséget is megsérteni. Parkernek egyébként meglehetősen a bögyében lehetett J.Lo, mert pár évvel korábban meg azzal gúnyolta ki, hogy

felvett az Oscar-gálára egy ugyanolyan zöld ruhát, mint Lopez azóta ikonikussá vált Versacéja.

Ehhez meg annyit tudnánk hozzáfűzni, hogy férfiként nőnek öltözni utoljára az 1959-ben bemutatott Van, aki forrón szeretiben volt vicces.


Steve Irwin a pokolban

Annak idején az egész világot sokkolta a hír, hogy a népszerű tévés „krokodilvadászt” (valójában elszánt természetvédőt), az ausztrál Steve Irwint mindössze 44 éves korában egy dokumentumfilmje felvétele közben halálosan megsebezte egy tüskés rája. A South Park alkotói a 2006-os halloweeni epizódban, a Pokol a Földön címűben pedig meg merték lépni, hogy

mindössze hetekkel Irwin halála után egy, a mellkasából kilógó rájával ábrázolták a férfit, aki részt akar venni Sátán beöltözős halloweeni buliján.


Az epizódban egyébként maga Sátán is azzal lép oda a figurához, hogy nem oké ilyen rövid idővel a sztár halála után Steve Irwinnek öltözni egy partin (mivel azt hiszi, hogy csak egy vendég, aki Irwinnek öltözött), de ettől még a vicc nem lesz kevésbé ízléstelen, és jól illusztrálja,

milyen szinten nincsenek tekintettel senkire és semmire Parkerék.

A képsor csattanója ugyan jól ki van találva (a sztárt végül azért dobják ki a partiról, mert nem jelmezben jelent meg), de ez akkor is durva.


(via WatchMojo, ScreenRant, Digitalspy)

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.