A legkettyósabb film a héten

Az enyhén idióta magyar cím, a Keanu: Macskaland is sejteti, mire számítsunk, és az elmúlt évek legnépszerűbb amerikai komikuspárosa, a Key & Peele duó alaposan kitesz magáért.

A 2012-ben indult, öt évadot megélt Key & Peele (2012) show nálunk nem futott, de odahaza Amerikában iszonyú népszerű volt, két főhőse, Keegan-Michael Key és Jordan Peele pedig elképesztően kreatív módon trollkodott benne szét bármilyen témát. És ha a Jordan Peele név ismerősen cseng, az nem véletlen, ő a vérfagyasztó Tűnj el! (2017) és a rendkívül meredek Mi (2019) írója és rendezője, aki újabban – ez viccesen hangzik, pedig nem vicc – társadalmilag rendkívül tudatos - horrorfilmekhez és sorozatokhoz adja a nevét, mint például a Csuklyások – BlacKkKlansman vagy a Lovecraft Country – itt viszont még régi bohóc énjét adja. Ami persze nem való mindenkinek.

A magas, túlpörgő Key és a kicsit mackós, kicsit bamba Peele groteszk, rendszerint elsősorban saját rovásukra elsütött poénjait szokni kell, de megéri!  Már az is egyfajta nonszensz, hogy a Keanu: Macskaland (2016) címszereplője egy bájos kiscica, akinek előző tulajdonosa egy jobb létre szenderült – de erőszakos halált halt – mexikói drogbáró volt, de most (egyik) hősünk Rell (Peele) küszöbéhez téved. És pont a legjobbkor, mert a srác maga alatt van, ugyanis szakított vele a csaja. Keanuval azonban jobb az élet, csakhogy egy este betörnek a lakásba és elrabolják a cicát. Hogy visszaszerezze, Rellnek és legjobb barátjának, Clarence-nek (Key) alá kell merülnie abban a gettóban, amiről lövésük sincs. Ők jóravaló, középosztálybeli balfékek, akik George Michaelt hallgatnak és Liam Neeson filmeket néznek, most viszont könyörtelen gyilkosnak adják ki magukat, hogy egy bandába beépülve visszaszerezzék a cicát. Csakhogy bekavar egy mexikói drogkartell, a Holly Shit nevű vadiúj drog, Anna Faris és az a nem elhanyagolható tény, hogy hőseink szakasztott másai az igazi gyilkosoknak, az Allentown testvéreknek.

Ezt a filmet valóban nem a magyar piacra szánták, ehhez a fajta humorhoz edződni kell, és nyilván a fekete szubkultúra sem izgalmas minden nézőnek, de aki ráharap, annak a Keanu: Macskaland elég komoly trip lesz, amiben olyan remek színészek kontráznak Peele-éknek, mint Tiffany Haddish, Method Man, Will Forte vagy Nia Long. És újra tanúbizonyságot szerezhetünk arra, hogy Keanu Reeves a legjobb dolog, ami az emberiséggel az elmúlt évtizedekben történt: amikor a színész hallott a film tervéről, maga kereste meg a Key-Peele párost, hogy szívesen segít, ha kell, akik azért csodálkoztak, mert ők már megkeresték Reeves ügynökét ezzel, aki simán lepattintotta őket. A vége az lett, hogy az igazi Keanu a filmbeli Keanu hangját adja, nem a nyávogást, hanem az „igazi” hangját egy elég elszállt jelenetben.