A legmegdöbbentőbb halálesetek kedvenc sorozatainkból, 2. rész

Csak az kattintson, aki nem fél a SPOILERektől, mivel kíméletlenül eláruljuk újabb öt sorozat legsokkolóbb fordulatát – és még csak azt sem mondhatjuk meg előre, melyik ötét, hiszen már az is spoiler lenne… Ja, és a nyitókép csak illusztráció!

Downton Abbey: Matthew Crawley

A hat évadot megélt, hamarosan második filmfolytatásával érkező brit kosztümös sorozat drámai fordulataival a legelejétől kezdve igénybe vette a nézők szívét, lelkét és könnycsatornáit. De talán semmi sem volt annyira váratlan és szívszorító, mint mikor a Dan Stevens által alakított jóképű és rokonszenves karakter meghal egy tragikus autóbalesetben

– közvetlenül azután, hogy megszületett közös gyermeke Lady Maryel, sőt: közvetlenül azután, hogy a kezében tarthatta.

Mindez a harmadik évad végén, a színész kérésére történt, mivel a továbbiakban nem akarta lekötni magát a széria kedvéért – és Stevens számítása be is jött, hiszen azóta beindult mozifilmes karrierje is. Olyan filmekben láthattuk, mint a Sírok között, az Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka vagy A szépség és a szörnyeteg; jelenleg Németország Oscar-nevezésében, a kiváló Én vagyok a te emberedben találkozhatunk vele.


Maffiózók: Adriana La Cerva

Az HBO népszerű maffiasorozatának legerkölcsösebb karakterét az ötödik évadban végezték ki a forgatókönyvírók. Miután Adriana az FBI informátora lesz, a család nyilván nem hagyhatja életben, Tony pedig a lehető legaljasabb módon csalja csapdába a nőt: azt hazudja neki, hogy szerelme, Christopher öngyilkosságot akart elkövetni. A maffiafőnök elküldi Adrianaért Silviót, és miközben a lány azt hiszi, a kórházba tartanak Christopherhez, és könnyek között várja a találkozást, csak akkor derül ki, hogy

saját halálos ítélete felé igyekszik,

amikor a gengszter lekanyarodik az országútról egy kihalt erdőbe.


Dallas: Jockey Ewing

Jockey halála jó példa arra a folyamatos szkandermérkőzésre, ami a sorozatszínészek és a tévécsatornák között folyik. Minden idők leghíresebb szappanoperájának főgonosza ugyanis nem kevesebb, mint három alkalommal hunyt el a széria cselekménye folyamán. Először már a harmadik évad végén kicsinálták – létrehozva ezzel a tévétörténelem egyik leghíresebb szlogenjét:

„Who shot J.R.?”, azaz „Ki lőtte le Jockey-t?”

Az 1980. március 21-én adásba került, A House Divided című részben ugyanis a közönség azt láthatta, hogy egy ismeretlen merénylő lelövi a figurát – és egészen novemberig kellett várni, hogy kiderüljön: Jockey szerencsésen túlélte a lövöldözést. Időközben a karaktert alakító Larry Hagman fizetésemelést kért, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kap, otthagyja a Dallast. A csatorna erre megszellőztette, hogy újraosztják a szerepét – végül azonban a színész került ki győztesen a meccsből.


Később, az eredeti Dallas 1991 májusában sugárzott legutolsó részében azt lehetett hinni, hogy a teljesen tönkrement Jockey – miután egy Karácsonyi ének-/Az élet csodaszép-szerű álomban megnézte, milyen lett volna a többiek élete, ha ő meg sem születik – megölte magát (egy lövést lehetett hallani, majd a szobába rohanó Bobby hangját, amint felkiált, hogy „Istenem!”). Ez a cliffhanger pedig kerek öt évig tartott, mivel csak az 1996-os, Jockey visszatér című tévéfilmes folytatásból derült ki (de annak már a címéből), hogy valójában nem ölte meg magát, hanem belelőtt a tükörbe. Jockey harmadik, egyben utolsó halálára a 2010-es évekbeli rebootsorozatban került sor – ezúttal, az őt alakító Larry Hagman halála miatt immár végleg.

De a forgatókönyvírók természetesen itt is megkavarták a kártyákat, és a karakter halála egy nagy mesterterv, egy síron túli bosszú része lett: erről itt olvashatunk részletesen.

Te: Love Quinn

Habár úgy tűnt, az isten is egymásnak teremtette a Netflix sorozatgyilkosos szériájának jóképű pszichopatáját és a második évadban megismert, nem kevésbé gyilkos hajlamú Love-ot (a nő saját meggyilkolásának jelenetében ki is mondja, hogy „tökéletesek vagyunk egymásnak”), a harmadik évadban, amikor a lány kezd elszabadulni, egyértelművé vált, hogy

két dudás nem fér meg egy csárdában.

Joe ráadásul kvázi önvédelemből gyilkolja meg (egykori) szerelmét, de mégis sokkolta a nézőket, hogy hidegvérrel megölte Love-ot, majd rákente az összes, együtt elkövetett gyilkosságot, végül Párizsba repült új életet kezdeni.



A Grace klinika: Derek Shepherd

Shonda Rhimes orvosos-szerelmes sorozatában a nézők már hozzászokhattak a sokkoló halálesetekhez, hiszen az ötödik évad végén/a hatodik évad elején a T.R. Knight által alakított George O’Malley-t veszítették el (aki egy busz elé ugrott, hogy megmentse egy nő életét, majd olyan sérülésekkel hozták be a kórházba, saját kollégáihoz, amelyektől felismerhetetlen volt, és csak később derült ki a személyazonossága), a nyolcadik évad fináléjában pedig a Mark Sloan – Lexie Grey páros halt meg egy szörnyű repülőgép-szerencsétlenségben.

A legmegdöbbentőbb azonban talán az volt, amikor a tizenegyedik évad 21. epizódjában a forgatókönyvírók szemrebbenés nélkül a halálba küldték a széria férfi főhősét, Derek Shepherdöt.

Hosszú évekkel később derült csak ki, hogy minderre azért került sor, mert a karaktert alakító Patrick Dempsey nem jött ki a sorozatot megalkotó Shonda Rhimesszal – ahogy nagyjából senki mással sem a forgatáson: az egyik egykori vezető producer szerint sokakat terrorizált maga körül.




(via US Magazine)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.