A részeges ököl

Ha fiú vagy és betöltöttél egy bizonyos életkort, akkor egészen biztos láttad, szeretted és talán még utánoztad is a haverjaiddal Jackie Chan legjobb filmjét, amiről nem tudnám megmondani, hogy karatéznak vagy kungfuznak benne,

Wong Fei-hung valóban élt harcművész volt, az 1920-es évek végén halt meg bánatában, állítólag azért, mert a kibontakozó polgárháború során lerombolták az iskoláját. Neve amolyan legenda, alakja a kínai hagyományoknak megfelelően beleveszett megannyi (nép)mese szövevényébe, ahol már nem lehet tudni, mi az igazság és mit költöttek hozzá mások. Az nagyon valószínű, hogy az igazi Wong sosem használta az egyébként létező „részeges ököl” harcmodort, de ez szinte mindegy, hiszen ez a film is mese. Illetve sokkal több annál.

Az 1978-as Részeges karatemester abban az időben készült, amikor a világ felfedezte magának a kínai, illetve általában hongkongi harcművész filmeket. Az öt évvel korábban elhunyt Bruce Lee ekkor már legenda volt, filmjeit zabálták még a keleti blokkban is, ő viszont sokszor nyugatias történetekkel dolgozott, rendszerint amerikai ellenfelekkel – lásd Chuck Norris, John Saxon vagy éppen Kareem Abdul-Jamar -, az igazi kínai szál viszont Jackie Channel kezdődött. Bár másokhoz hasonlóan ő is próbálkozott egy igazi harcművész image felépítésével, ezt joggal vagy  sem, de automatikusan Bruce Lee koppintásnak tekintették, így egy másik úton indult el. Kung-fu bohóc lett belőle, szerepei mindig beleépített egy komikus szálat, akármilyen komoly volt maga a történet – mint a Részeges karatemester esetében.

Merthogy alapvetően nem vígjátékról, hanem szövevényes bosszúmeséről, aminek most nehéz lenne kifejteni minden szálát, de a lényeg, hogy hősünknek, Wong Fei-hungnak egy rettentő halálos ellenféllel gyűlik meg a baja – akit Jang Lee Hwang, a koreai taekwondo legenda alakít. Előkerül az Ördög rúgása vagy a még halálosabb az Ördög árnyék nélküli keze, és a heves és meggondolatlan Wongnak egyszerűen MUSZÁJ valami újat tanulnia. Például fegyelmet és a már emlegetett Részeges ököl technikát - ez volna az eredeti cím, amúgy -, amire egy öreg alkesz csavargó oktatja ki - a Sam Seed néven feltüntetett karaktert szintén valós figuráról mintázták. A többi pedig színtiszta akrobatika, amiről az öreg mestert játszó Siu Tien Yuen fia, Woo-ping Yuen gondoskodik rendezőként. Ha az ő neve nem lenne ismerős, hát a Mátrix majd a Kill Bill filmek akciókoreográfusa volt, többek között, de róla is írhatnánk két-három külön cikket.

Aki már látta, nézze meg újra, aki még ne, az sürgősen pótolja ezt az égető hiányt!

Részeges karatemester