A Sztárbox kiütéssel nyerte a hetet

És a Nyerő Páros is szépen búcsúzott. Így tévéztünk a múlt héten.

A műsor bejelentése óta lehetett rá számítani, hogy a Sztárbox így vagy úgy, de nagyot fog szólni. A 18 év után feltámasztott műsor létjogosultságáról már megemlékeztünk egy cikkben, amiben azt néztük meg, hogy mennyire menő és/vagy ciki a műsor

Kínos vagy menő volt a Sztárbox?

Ez itt a kérdés. De igazából lényegtelen, mivel az éppen tévézők több mint fele nézte, ami akkor több mint 2,5 millió embert jelentett.

Tovább


Aztán eljött a várva várt pillanat, a nagy premier, ami nem kis meglepetést okozott. Technikai K.O., pontozásos győzelemmel végződő izgalmas csajbunyó és egy bedobott törölköző. Az alábbi, elég beszédes cím mögött részletesen le is van írva, hogy milyen volt a műsor.

Ilyen volt az újraindult műsor első adása

Meglepően brutálisra sikerült a Sztárbox - Árpa Attila addig verte Nagy Ervint, amíg az mozgott

Meglepően brutálisra sikerült a 18 év után újra felélesztett Sztárbox bemutatkozó adása, ahol a három mérkőzésből kettő gyors kiütéssel végződött, az eredmény pedig egyiknél sem volt egy percig sem kétséges.

Tovább


A kérdés már csak az volt, hogy mindez csupán felfújt, üres hype, vagy az emberek tényleg nézik is a show-t.
Mint a nézettségi adatokból kiderül: utóbbi. Elmaradnak azok a lenyűgöző számok, mint 18 éve: nincs 50 százalékos közönségarány, nincs 2 millió néző, de ma már ez irreális elvárás lenne. A Sztárboxnak a TV2 elpusztíthatatlannak gondolt Halálcsillagát, a Sztárban sztár leszek!-et kellett meggyengítenie: ezen a meccsen pedig

a TV2 olyan ütést kapott, amiből nem nagyon tudott  felállni. 


Hogy legyen mihez viszonyítani: múlt héten a Sztárban sztár leszek! 221 ezer nézőt és 19,6 százalékot hozott, amikor a The Voice ellen ment vasárnap, miközben a The Voice 14,6 százalékon muzsikált. Ehhez képest most vasárnap 17 százalékot ért el, ami 205 ezer nézőt jelent. Innen nézve ez nem is olyan vészes, hiszen csak mínusz 2 százalékról és 16 ezer nézőről van szó. A valóságban viszont a tizedek is rengeteget számítanak ebben a szakmában – ám a lényeg csak most jön.

A Sztárbox 317 ezer nézőt szegezett a tévé elé, amivel 25,8 százalékos közönségarányt ért el. Tehát minden negyedik tévénéző ezt a műsort nézte.

Forrás: RTL / Sallak Dóra, Balogh László


Ezzel ez az adás lett a hét legnézettebb műsora a 18–49 éves korosztályban úgy, hogy több mint 100 ezer embert ültetett le a képernyő elé a konkurens csatornán futó éneklős műsorral szemben.
Még egy kis érdekesség,

hogy az, ahogy a hírességek pofozták egymást vasárnap este, annyira kiugró eredményt ért el, hogy egyből meg is jelent Az év legnézettebb műsorai TOP10-es listájának 9. helyén.


És nemcsak ennek, hanem a Nyerő párosnak is örülhet az RTL, mivel az évad utolsó hetére is szép számban maradtak nézői a realitynek. Az összes rész ott sorakozik a Sztárbox mögött, csak az Ázsia expressz szerdai adása töri meg a mintát. A Nyerő páros hétfői része volt a leggyengébb, de az is épp csak lecsúszott a 20 százalékról (19,4%), a maradék négy epizód mind 20 százalék fölött volt, olyannyira, hogy a nagy finálé a 23,3 százalékot is elérte. Ez bőven 200 ezer feletti nézőszámot jelent, szóval panaszra nem lehet ok.

Az Ázsia expressz 18,9 százalékot és 211 ezer nézőt átlagolt, A körömkirály szerelmet keres, azaz Jákob Zoli szürreális randi show-ja, A Nagy Ő meg 18,4 százalékot és 154 ezer nézőt. Utóbbi nem is rossz, bár a Kőgazdag fiatalok többet tudtak ennél. A Survivor viszont eláshatja magát egy lakatlan szigeten a maga 122 ezer nézőjével és 13,4 százalékával.

De mi a helyzet a The Voice élő show-jával?

Sikerült a Dancing with the Stars fölé kerekednie, de épphogy csak. 1000 nézővel és 0,1 százalékkal volt jobb a The Voice. Ahogy azt a Csernobil című sorozatban is megmondta Anatolij Gyatlov:

Nem jó, de nem is tragikus.


És akkor most nézzük, mi a helyzet a teljes lakosságot nézve. Furcsa anomáliának tűnhet, hogy itt (szokás szerint) minden TV2-es színekben pompázik, és a Sztárboxot és a Nyerő párost nagyítóval kell keresni. Az igazán érdekes az, hogy a Sztárban sztár leszek! (ami kikapott 18–49-ben a Sztárboxtól) ezen a héten 743 ezer nézőt és 21,1 százalékot teljesített, míg előző héten 730 ezer nézőt és 21,6 százalékot. Tehát még javult is – csak a kereskedelmi szempontból fontos célcsoport kapcsolt át a másik csatornára. 

Október 30-án indul a Házasodna a gazda új évada, szóval hamarosan kiderül, ugyanúgy állja-e a sarat az Ázsia expressz ellen, mint a Nyerő páros. Ahogy nemsokára azt is megtudjuk,

hogy a Sztárbox második részére hányan kapcsolnak majd az emberek, és persze folytatódik a The Voice és a Dancing with The Stars közti adok-kapok is.